obcerstvenie_na_oslavu_showerella.com

Dnes pokračujeme v plánovaní rodinnej oslavy, či už menšej alebo väčšej, menej alebo viac formálnej, tentokrát z pohľadu hostiteľa. Lebo kým s plánovaním svadby vám vždy má kto pomôcť, na rodinné oslavy nasledujúce po nej už budete väčšinou sama. A nakoľko aj tie si vyžadujú určitú štábnu kultúru, alebo im budete chcieť vnuknúť tú vašu, je vhodné čo to o plánovaní vedieť. Veď nakoniec, v živote neplánujeme len oslavy, ale aj mnoho iných vecí, preto nie je na škodu mať po ruke dobrý systém :).

Pokiaľ pozývate najbližšiu rodinu, ktorú viac či menej poznáte, nemal by byť až taký problém pripraviť oslavu nielen podľa svojich predstáv, či predstáv oslávenca, ale aj tak, aby sa pozvaní cítili komfortne. Pokiaľ sa oslavy zúčastnia aj vzdialenejší príbuzní či známi, vhodnou komunikáciou získate všetky potrebné informácie, aby ste sa ich komfortu vedeli prispôsobiť aspoň čiastočne, a tak hostiť hostí rodinnej oslavy úspešne.

Ako byť úspešný hostiteľ pre hostí

  1. Plánujte oslavu v predstihu

    Aby sa zúčastnení mohli zariadiť včas. Úplne ideálny termín pre všetkých neexistuje, no čím skôr ho hodíte do pléna, tým skôr sa dopracujete k tomu najoptimálnejšiemu.

  2. Predostrite návrh hostiteľa

    Urobiť si na úvod krátky prieskum nie je na škodu. Možno si myslíte, že robiť garden party uprostred leta je ten najideálnejší termín. A možno prídete na to, že polovica pozvaných už má zarezervovanú dovolenku, ďalšia má vrcholnú sezónu a ostatní sú pozvaní na iné akcie.

    pozvanky_na_oslavu_entertainmentguide.local.com
    Zdroj obrázku: www.entertainmentguide.local.com
  3. Pozvite hostí osobne

    Či už (ne)oficiálne, to je na vás, každopádne nezostaňte v presvedčení, že „sa to nejako rozšíri“. Škôlkarský telefón funguje úplne rovnako aj v reálnom živote a čo sa dá, to sa prekrúti, omešká, nedostaví atď. atď. Každého, koho chcete mať na oslave, preto pozvite osobne, telefonicky či akokoľvek inak, každopádne to urobte sami, nie sprostredkovane.

  4. Buďte s hosťami v kontakte

    A informujte pozvaných pri akýchkoľvek zmenách týkajúcich sa ich účasti či spoluúčasti. Myslieť si, že práve toto určite nie je dôležité, je často veľkým omylom.

  5. Myslite na všetkých hostí

    Veľkých aj malých, starších aj chorých…skrátka nie je vhodné na niekoho zabudnúť. Zvlášť pri rodinných oslavách, keď väčšinu hostí poznáte, by to mala byť samozrejmosť. Verte, že to zainteresovaní veľmi ocenia.

    Bude Vás zaujímať: Ako naplánovať rodinnú oslavu k spokojnosti hostí?

  6. Začnite od dôležitých položiek oslavy

    Priestor, menu, nápoje, presuny…najskôr zajednajte to hlavné, až potom myslite na svoje šaty, make-up či darčeky pre hostí.

    obcerstvenie_na_oslavu_showerella.com
    Zdroj obrázku: www.showerella.com
  7. Nezabudnite na detaily oslavy

    Detské stoličky či menšie porcie, alergici, vegetariáni aj diétari sa určite budú cítiť lepšie, keď budú vedieť, že nemusia byť outsideri, po ktorých ostatní pokukujú a šepkajú si niekedy až nemiestne poznámky. Nakoniec, dnes už takéto výnimky žiaľ nie sú až takými veľkými výnimkami.

  8. Informujte hostí o špecifikách

    Ak plánujete špeciálne zameranú či tematickú akciu, informujte hostí o dress code, požadovaných daroch či iných príspevkoch, špeciálnom menu (a požiadavkách na diéty), zvyklostiach a iných detailoch. Myslieť si, že každý ovláda všetko, je viac ako veľkým omylom a googliť to tiež nemá čas každý. Navyše, keď si špecifiká špecifikujete sami.

  9. Usaďte hostí vhodne

    Pri väčších skupinách je vhodné urobiť zasadací poriadok vopred, aby sa hostia na mieste nemleli jeden cez druhého a usadili sa relatívne rýchlo. Berte pritom ohľad na účastníkov zájazdu J a neusádzajte vedľa seba ľudí, ktorí sa neznesú, nepoznajú či sú skôr utiahnutí a majú problém nadväzovať kontakty. Tiež posadiť celú rodinu pokope a jednu famíliu k neznámym známym môže pôsobiť viac ako nevhodne.

  10. Ako hostiteľ hostí nenúťte

    Hostia sú dospelí ľudia a pokiaľ ich mienite celý čas komandovať, zutekajú vám skôr ako stihnete uviesť všetky body programu. Spoločná rodinná fotka naozaj stačí 1, s najbližšími sa tiež nemusíte cvakať pol hodinu a pokiaľ si chcete fotenie užiť dlhšie, vyhraďte si na to čas buď v iný deň, alebo keď budú ostatní hostia zamestnaní niečím záživnejším.

  11. Dajte hosťom priestor

    A nejde len o priestor priestorový, hoci taký je dôležitý hlavne pri účasti detí, ktoré dlho neobsedia, ale hlavne priestor na dýchanie, teda voľný program. Organizovaná časť je väčšinou v úvode, potom sa hostia túžia porozprávať, uvoľniť, zabaviť. Umožnite im to.

    rodinna_oslava_showerella.com
    Zdroj obrázku: www.showerella.com
  12. Hostiteľsky privítajte hostí na úvod

    Hoci neplánujete formálnu oslavu, je pekné a vhodné privítať hostí na úvod a poďakovať im na záver, či už za pomoc alebo účasť. Je predsa od nich milé, že boli ochotní stráviť s vami deň, pomôcť či len ukázať sa. A vôbec pritom nemusíte byť veľký rečník. Stačí pár teplých slov J.

  13. Poďakujte na záver

    Rozlúčte sa s každým osobne a poďakujte mu, že s vami oslávil vašu svadbu, narodeniny či sväté prijímanie. Ďakovať nemusíte extra darmi či výslužkami, stačí aj slovne či pozvaním na ďalšiu spoločnú party.

Najbližšie súvisiace články: 10 tipov ako byť želaný hosť na oslave či svadbe