ocne_okolie

Alebo očné okolie nielen po lete

Skončilo leto a teraz je ten správny čas preprogramovať pleť na jesenné počasie. Slniečko je síce príjemné, no po lete sa asi ani jedna z nás nepoteší pohľadu do zrkadla, keď si z dovolenky prinesie nové očné vrásky. Poďme sa teda na ne pozrieť zblízka.

starostlivost_o_ocne_okolie
Zdroj obrázku: www.druzicka.sk

Očné okolie zblízka

Viete ako najlepšie určiť vek ženy? Pozriete sa na jej očné okolie. :-) Táto pokožka je omnoho tenšia, nakoľko neobsahuje skoro žiadne mazové a potné žľazy. Myslím, že nenájdeme ženu, ktorej sa tesne pod okom vytvorila vyrážka. Očné okolie začína starnúť už od 20-tky. Pokiaľ máte 30 rokov a nahovárate si, že na očné krémy máte ešte čas, tak to žiaľ nie je pravda. Matička príroda v tomto nerobí výnimky. :-)

Ako na očné okolie v 4 krokoch

Ak chcete aspoň trocha oklamať okolie svojím vekom, treba sa zamerať na 4 dôležité kroky:

  1. Očné okolie a (ne)správne odličovače

Oči si odličujem špeciálnym odličovačom určeným na oči. Ja uprednostňujem dvojfázový so silikónom. Nevsiakne do oka, čiže mi v budúcnosti nebudú padať viečka. Keď si po odlíčení očí prejdem po nich prstom, zostávajú saténovo jemné.

Nesprávne odličovače:

  • Vlhčené obrúsky často obsahujú parfum. Niet divu, že mi potom oči opúchajú a pri dlhodobom používaní môže zostať koža precitlivelá na všetku kozmetiku.
  • Krémové odličovače mi každý večer vsiaknu do oka, čo má za následok zaťažené očné okolie. O 20 rokov sa zbadám, že mám omnoho spadnutejšie viečka, ako majú moje rovesníčky. Vtedy to tiež na genetiku nezvaľujme. :-)
  • Micerálna voda 2v1 – už z názvu môžeme šípiť, že to určite nie je vhodné na očné okolie. Skúsme si chytiť kožu pod okom, aká je tenučká v porovnaní s hrubšou kožou na pleti. Očné okolie si vyžaduje špeciálnu starostlivosť, o tom niet debát.

 

ocne_okolie
Zdroj obrázku: www.baroness.co
  1. Aké sú správne ťahy pre očné okolie?

Pri odličovaní používame jemné ťahy. Najskôr podržím vatový tampónik na oku pár sekúnd, aby sa mi roztopila maskara. Potom v smere mihalníc sťahujem zhora nadol. Posledný krok: pozriem sa hore a spodné mihalnice odlíčim z vonkajšieho kútika do vnútorného.
Všetky ťahy robím tak, aby som si nenaťahovala očné okolie. Práve pri šklbcovaní zo strany na stranu, len aby som to čím skôr mala odlíčené, si viem poškodiť kožu natrvalo. Pri systematickom zlom odličovaní je ťažko navrátiť vzniknuté defekty späť.

  1. Aj očné okolie potrebuje hydratovať

Samozrejme ani tu nestačí len pleťový krém na očné okolie. Treba mať na pamäti, že v okolí očí mám mikropóry, kde mi normálny krém vôbec neprejde. Potrebujem špeciálny očný krém, ktorý obsahuje mikromolekuly, čím vie zhydratovať očné okolie zvnútra.

Očný krém treba používať rovnako ráno ako aj večer. Nakoľko ráno koža vôbec nepracuje, je potrebné ju najskôr zhydratovať, až potom zamaskovať make-upom, ktorý kožu chráni pred voľnými radikálmi v ovzduší. Večer sa naopak koža regeneruje a prijíma živiny. Preto sa treba odlíčiť a naniesť očný krém, aby sa počas relaxačnej fázy v noci mala čím vyživovať. :-)

Ak máme problém aj s opúchajúcimi očami, odporúčam držať očné masky v chladničke. Vedia zvýšiť hydratáciu v očnom okolí o 100%, čiže mi doslova zmiznú vrásky a chlad zmierni opuch na viečkach.

licenie_oci
Zdroj obrázku: www.baroness.co
  1. Očné okolie a dekoratívna kozmetika

Z dekoratívnej kozmetiky uprednostňujme opäť prípravky špeciálne na očné okolie. Korektory a zmatňujúce make-upy očné okolie vysúšajú. A aby sa mi rozjasňovač nedával do vrások, potrebujem jemne prepudrovať. Ideálne použijem púder s obsahom minerálov, ktorý tak nezvýrazňuje vrásky. :-)

Oči sú najcitlivejší orgán na tele. Treba sa o ne starať s láskou a dopriať im to najlepšie.