svadobne_saty

A ako sa s nimi popasovať

 

S pozitívnym myslením a najväčšou pravdepodobnosťou váš svadobný deň prebehne hladko a bez katastrofy väčšieho rozsahu. No nakoľko predchádzať viz major nie je možné, v prípade, že sa niečo predsa len vyskytne, je lepšie byť pripravený ako prekvapený. Obzvlášť, ak ide o svadobné šaty.

Nasledujúcich 5 nepríjemností z času na čas sa vyskytujúcich na svadobných či plesových šatách je bežných, ale dá sa im predísť alebo sa s nimi vysporiadať, pokiaľ máte pri sebe a vo svojej skrinke prvej pomoci tých správnych pomocníkov. Takže, toto je vhodné mať a robiť v prípade potenciálnej krízy.

Čítajte aj: Balíček prvej pomoci na svadbu

 

Svadobne_saty

 

  1. Škvrna na svadobných šatách

Od šampanského až po púder, je mnoho vecí, ktoré sa môžu nešťastnou náhodou dostať na vaše snehobiele svadobné šaty ešte skôr ako prejdete uličkou k oltáru so všetkými zrakmi upretými práve na vás. Či váš fľak na šatách. Takže, pred svadobným dňom preventívne uštedrite dáme vo svadobnom salóne či krajčírke otázku: „Čo v prípade, keď…“, teda aký prostriedok je vhodný, čo určite nepoužívať a ako sa čo najrýchlejšie a najbezbolestnejšie zbaviť škvŕn akéhokoľvek rozsahu, zafarbenia či konzistencie. Môžete byť prekvapená, koľko neočakávaných trikov existuje na zažehnanie tohto obrovského problému. No práve najpovolanejší vedia najlepšie, čo použiť a čo radšej nie.

Čo ak to na škvrnu v tej stresovej atmosfére predsa len nezaúčinkuje? Zakryte ju kyticou, pelerínou, rukavičkami, závojom, kabelkou alebo čímkoľvek podľa jej umiestnenia či veľkosti. A usmievajte sa :-) – ideálny spôsob, ako odlákať pozornosť inde, nakoľko každý sa bude pozerať na váš rozžiarený úsmev, nie na nejakú škvrnu na šatách. :-)

 

uprava_svadobnych_siat
Zdroj obrázku: www.usedresses.org

 

  1. Svadobné šaty a pokazený zips

V závislosti od toho, ktorá časť zipsu sa rozhodla zruinovať váš život (ale v podstate len váš svadobný deň), máte niekoľko možností:

Ak sa zips rozchádza v strede, no na okrajoch drží, dajte mu ešte jednu šancu. Pokiaľ nie je zlomený či odtrhnutý, stále môže do seba zapadnúť. Z vnútornej strany môžete použiť zicherky, pre istotu.

Ak sa zips zasekol, skúste ho namydliť, aby sa šmykom dostal zo zadrhnutého stavu.

Pokiaľ zips nedrží a zúbky sa rozchádzajú, použite zatváracie špendlíky na uzatvorenie a spevnenie šiat.

A pokiaľ nefunguje nič z uvedeného a máte čas volať prvú pomoc krajčírky, urobte tak. Buď vás do šiat zašije :-) alebo sa jej zázrakom podarí vymeniť zips na počkanie či vymyslieť iné riešenie. Predsa len, má viac skúseností so zipsovými nehodami ako vy či my :-).

 

  1. Roztrhnutý pás či opasok na svadobných šatách

Tu je našťastie jednoduchá pomoc. Všetko, čo potrebujete, je ihla a biela niť, ktoré umožnia dostať šaty do takmer pôvodného stavu. Každopádne malé stehy sú nenápadnejšie ako ozrutné a trpezlivosť je tiež na mieste. Svadobná mama či šikovná družička vás zaručene zbavia týchto vrások bez väčších obštrukcií.

 

svadobne_saty
Zdroj obrázku: www.theperfectpalette.com

 

  1. Odtrhnutá spodnička alebo lem na šatách

V závislosti od toho, aký ťažký úraz spodnička vašich svadobných či spoločenských šiat utrpela a z akého je materiálu, môžete buď použiť svoje šijacie schopnosti, super lepidlo alebo obojstrannú lepiacu pásku na zažehnanie tejto katastrofy. Šance, že nikto nič nepostrehne, sú veľké, hoci v danom momente to vyzerá ako obrovská ujma.

  1. Nesedia vám šaty na svadbu či ples?

Toto je nesporne jeden z najväčších problémov. Vzhľadom k tomu, že tesne pred svadbou šaty skúšate a upravujú ich na vaše miery, by sa to nemalo stať, no keby predsa…

Ak sú šaty priveľké na prsiach v korzetovej časti, vyskúšajte vypchávky. Niekedy stačí málo, ktoré spraví veľa :-). Ak vám odstávajú na páse a nejde o korzetové šaty, vyskúšajte si požičať či zaobstarať opasok alebo stuhu, ktorou nedokonalosť prekryjete. Pokiaľ už opasok máte, stiahnite ho na maximum. Stále málo? Siahnite po zatváracích špendlíkoch a jednoducho zahnite, čo je navyše. Ideálne z vnútornej strany :-).

Ak sú šaty len o trošku užšie ako by mali byť, pustite si klimatizáciu alebo ventilátor a dajte si pohár vody. Možno ste len príliš spotená a mierne opuchnutá z tepla alebo zo stresu, ak ide o letnú svadbu či zimné kúrenie.

 

svadobne_saty
Zdroj obrázku: www.janevale

 

Ak sa však skutočne do šiat nemôžete dostať nijakým spôsobom a času nie je nazvyš, uvažujte nad vrstviacimi možnosťami. Zapnite šaty pokiaľ sa dajú, zvyšok uzavrite zicherkou a prehoďte si bolero, pelerínu alebo štólu. Hoci to nie je ideálny stav, pokiaľ je to jediná možnosť, nemáte veľmi na výber. Pokiaľ máte po ruke len farebný kardigan, ani to nie je na zahodenie. Môžete dokonca vyzerať super chic. Vždy je to totiž vec pohľadu :-).

 

Ak vás uvedené nepríjemnosti zastihli v pozícii družičky, svadobnej mamy alebo svadobného hosťa, tiež sa môžete inšpirovať. A ak vás postihli pred plesom, Stužkovou či promóciami, rovnako vám budeme držať palce. Každopádne však vždy zachovajte chladnú hlavu a pozrite sa vec z nadhľadu. Správny postoj spraví veľa, rovnako ako pozitívna nálada, ktorá dokáže previesť pozornosť na tie správne veci a okamihy. :)