oslava

Cítite sa nervózne zakaždým, keď otvoríte pozvánku na rozlúčku so slobodou či svadbu? Vo vrcholnej sezóne, keď sa víkendy zapĺňajú rozlúčkami, večierkami, svadbami a party iného typu, je možné, že dôjde aj ku kolíziám. Obzvlášť, pokiaľ máte priateľov na každom kroku a mobil plný telefónnych čísiel známych. Alebo aj ak tomu tak nie je a pozvánka na oslavu vám príde len raz za čas.

Čo v prípade, že viac aktivít padne na rovnaký dátum? Na úvod sa zrejme budete cítiť kadejako. Ale nebojte sa, každá situácia sa dá riešiť. Vždy je všetko o komunikácii. Ako teda zvládnuť dve svadby v jeden deň či viac osláv naraz?

svadobna_pozvanka
Zdroj obrázku: www.The Wedding Specialists.net

Ak máte 2 svadby v jednom termíne

 

1. Preverte si program a miesto svadieb

Pokiaľ sa obe svadby odohrávajú relatívne blízko seba (v rovnakom meste), máte časový priestor stihnúť obe. Ak navyše pasuje timing, potenciálne môžete ísť na sobáš svadby A a hostinu svadby B. Len sa uistite, že obom párom poviete svoj zámer vopred a oni s ním súhlasia. A pokiaľ to nebude fungovať úplne na výbornú, jednoducho to nesiľte. Vo väčšine prípadov si zrejme budete musieť vybrať len jeden event.

 

2. Rozdeľte sa pre obe nevesty

Ak ide o významnú udalosť, zvážte delenie. Nemusí to vyznievať ako ideálna situácia, no oba páry určite ocenia vašu snahu vyhovieť a pomôcť obom.

 

3. Svadba najbližšej rodiny má prednosť

Bolo by super znovu stretnúť starých známych, kolegov, priateľov či spolužiakov zo strednej, no vaša rodina by vám určite neodpustila, ak by ste sa nezúčastnili svadby vášho brata. To isté platí aj pri svadbe iných členov rodiny. Predsa by ste nechceli spätne pozerať rodinné fotografie, na ktorých chýbate len vy.

 

4. Splňte si povinnosti na svadobnej oslave

Ak ste už sľúbili, že budete na jednej svadbe svedkom či družičkou, je vašou povinnosťou byť tam. Tá druhá už musí jednoducho počkať.

 

5. Vyberte si svadbu, ktorú si môžete dovoliť

Sesternica z druhého kolena sa vydáva v Mexiku? Super – pre nich, no možno nie pre váš bankový účet. Ak si skutočne nie ste istá, na ktorú svadbu by ste mali ísť a v hre nie sú žiadne závažné prednosti jednej z nich, je spoločensky akceptovateľné vybrať si tú, ktorá je prijateľnejšia pre vašu peňaženku.

 

druzicky-topanky
Zdroj obrázku: www.icingonthecakeblog.com

6. Zvážte, ako blízki ste si so snúbencami

Ide o kolegov, s ktorými ste sedeli 2 roky v kancelárii či susedov z detstva, s ktorými ste chodili na plavecký kurz? Určite každý vzťah má čosi do seba, dôležité je, ktorý to má až dodnes. Kto vašu prítomnosť ocení viac? S kým chcete viac oslavovať vy?

 

7. Náhradné riešenie pre ukrátený svadobný pár

Poslať svadobný dar aj v prípade, že sa svadby nemôžete zúčastniť, je pekným znamením. Ale pokiaľ to skutočne ľutujete, nezostaňte len pri darčeku. Pripravte im aj inú náhradu ako napríklad spoločnú večeru, víkend mimo domu alebo akýkoľvek iný spôsob ako osláviť ich novopečené manželstvo.

 

Ak máte svadbu a inú party v rovnaký deň

 

1. Svadba má prednosť

Keďže nakoniec takmer všetky party vedú k svadbe, budúca nevesta či ženích určite pochopia, že svadbu uprednostníte. Ak im navyše prisľúbite, že to isté urobíte aj v ich veľký deň, aj napriek tomu, že sa aktuálne nemôžete dostaviť na ich rozlúčkovú party, všetko bude v najlepšom poriadku.

 

2. Aspoň sa zastavte na malej party

Oznámte hostiteľovi, že sa nebudete môcť zdržať, ale pokiaľ vám to rozvrh dovolí, zastavte sa na menšej party pred sobášom. Pokiaľ sa rozlúčka so slobodou koná cez deň a svadobná hostina podvečer, budete môcť ísť na obe a pokiaľ nie, vaša snaha a plánovacie schopnosti určite nezostanú bez povšimnutia.

oslava
Zdroj obrázku: www.clashmusic.com

3. Blahoželanie alebo darček ako náhrada za vás

Pekná pohľadnica alebo darček je milým gestom, ktorým vyjadríte, ako vás mrzí, že nemôžete oslavovať s nimi. Nemusíte minúť všetky úspory, ide skôr o symboliku vyjadrujúcu podstatu.

 

Určite nie je jednoduché rozhodnúť sa medzi dvomi svadbami v jeden deň, rovnako ako je ťažké dávať v tomto ohľade rady a vynášať súdy. Každopádne urobte podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, tak ako to cítite, s ohľadom na to, aby ste nikomu neublížili. Nech má každý pár pocit, že ich podporujete a tešíte sa z ich šťastia spolu s nimi. Veľa šťastia a správnych rozhodnutí vám želám :o).