svadobny_dar

Alebo čo by mali vedieť svadobní hostia

Boli ste pozvaní na svadbu a po úvodnej radostnej eufórii sa snažíte rozobrať si to všetko na drobné a okrem iného vymyslieť vhodný svadobný darček. Možno ste dostali pozvánku na zásnuby, rozlúčku so slobodou, na sobáš či samotnú svadobnú oslavu – alebo aj na všetky :o) a veru sa to poriadne nabalilo. Kedy, kde, ako a čo vlastne darovať pri takýchto príležitostiach? Zosumarizovali sme zopár prospešných bodov a tu je etiketa darovania svadobných darov, ktoré je vhodné prejsť si skôr ako sa pustíte do brázdenia (e)shopov.

svadobny_dar
Zdroj obrázku: www.reflectivebride.com

7  x svadobný dar vhodne darovaný

1. Darček podľa druhu oslavy

Pokiaľ darčeky sú vždy nepovinnou vecou voľby, väčšinou je zaužívané obdarovať hostiteľov na rozlúčkach so slobodou a svadbách. Ak majú snúbenci spísaný zoznam svadobných darov, môžete sa ho držať nielen pri obdarovaní na svadbe, ale už pri rozlúčkovej párty. Zoznam je takmer istá voľba správneho daru, hoci v takomto prípade je vhodnejšie minúť predsa len o čosi viac na darček svadobný. Ak máte tú česť byť aj pri zásnubách, v takom prípade si formálna oslava darček žiada, kým neformálne stretnutie napríklad v bare je voľnejšie aj v tomto smere. Hoci, kúpiť mladým aspoň drink určite nie je mimo koncept.

2. Ak ste na pochybách, zoznam svadobných darov to vyrieši

Ak je svadobný register darov pre vás príliš formálny či hypermoderný, zvážte, či odklonením od neho nekúpite niečo nevhodné, či naopak, natoľko vhodné, že to mladí už majú. Na druhej strane, zoznam, ktorý si robili sami, je zárukou toho, že tieto veci naozaj preferujú a budú za ne vďační, kým prácne vymyslené prekvapenie vôbec nemusí splniť zamýšľaný účel.

svadobny_dar
Zdroj obrázku: www.theknot.com

3. Kúpili ste? Potom vyškrtnite darček zo zoznamu

Ak sa vám podarilo zaobstarať niečo podľa predstáv snúbencov i vašich s pomocou ich zoznamu darov, nezabudnite túto položku zo zoznamu vyškrtnúť. Inak sa môže stať, že pri nedotiahnutí správneho postupu do konca sa predsa len v ich darčekovej zbierke duplikát objaví. A o to predsa nikomu nejde.

4. Darujte darček vo vhodnom čase

Technicky na to máte čas rok po svadbe, no čím skôr, tým lepšie. V našich končinách je zaužívané poslať či najlepšie osobne priniesť darček pred svadbou alebo vo svadobný deň. Navyše, čím skôr niečo kúpite, tým väčší výber zo zoznamu budete mať k dispozícii a tým skôr sa zbavíte tejto zodpovednej úlohy a môžete sa tešiť na oslavu.

5. Svadobný dar v rámci vašich možností

Žiadny pár nechce, aby ste pri kúpe ich svadobného daru skrachovali. Takže buďte pri výbere reálni a zvážte svoje finančné možnosti. Pamätajte, že veľký darček nie je vždy lepší darček a menej je niekedy viac.

Svadobny_dar
Zdroj obrázku: www.gagbrag.com

6. K darčeku pribaľte blahoželanie

V prípade, že objednávate dar online, ubezpečte sa, že bude obsahovať aj osobné venovanie či gratuláciu. Ak darujete hotovosť alebo šek, dajte si záležať na peknej obálke a rovnako nezabudnite na peknú gratulačnú kartu.

 7. Ak sa nezúčastníte, svadobný dar doručte vopred

Pokiaľ sa svadby či oslavy aj napriek pozvaniu nemôžete zúčastniť, poslať či vopred doručiť osobne svadobný dar je slušným a navyše aj očakávaným gestom, ktoré mladý pár určite ocení.