Rozhovor_Juraj_Hnilica_2

Stretli sme sa na nesvadobnom podujatí plnom pozitívnej energie. A možno práve tá bola spúšťačom prvotného impulzu, ktorý mi po prvých tónoch rozliehajúcich sa sálou v obrovských grádoch našepkal, že tomuto, na prvý pohľad nenápadnému, no o to sympatickejšiemu človeku, by som mala položiť niekoľko otázok. Juraj súhlasil, a tak sa stalo :-).

Ako si vychutnáva účasť na verejnosti, kde čerpá inšpiráciu a ako popri tom stíha čerstvú rodinku, nielen mne, ale teraz aj vám, Ďuri prezradil s úsmevom a prirodzenosťou jemu vlastnou.

Rozhovor_Juraj_Hnilica_1

Juraj Hnilica pre Družičku

1. Ako si sa dostal na prednášky tohto typu? Prečo práve takéto zoskupenie?

“Keď sa rozpadla kapela Bačova fujara, v ktorej som účinkoval, začal som sólovú tvorbu. Tú som postupom času potreboval nejakým spôsobom dostať medzi ľudí. Paliho Baričáka poznám už dosť dlho, aj sme už spolu hrávali, tak som ho oslovil, či by mu nepadlo vhod sprevádzanie tohto typu. Pali bol tomu naklonený, tak sme to skúsili. A odvtedy sa dopĺňame už asi 4 roky.”

2. Je to úplne odlišný žáner ako koncerty. Čo Ti vystupovanie tohto charakteru dáva?

“Každopádne je to pre mňa nová skúsenosť. Na koncerte si ľudí získam dobrou pesničkou na začiatku a potom to už ide samo. Tu je to iné. Musím ich osloviť každým vstupom, nakoľko vždy začínam kvázi od začiatku.

Zároveň, na podujatiach tohto typu je to zakaždým iné. Navštevujú ich aj iní ľudia ako moje koncerty. A práve tým môžem osloviť aj takých, ktorí by na koncert možno nikdy neprišli. A za ďalšie, vždy tu mám možnosť zoznámiť sa s novými skvelými ľuďmi a to ma baví.  Práve z takýchto akcií mám viaceré pevné kamarátstva.”

3. Aký typ podujatí uprednostňuješ a prečo? (koncerty alebo takéto prednášky, besedy…)

“Radšej mám podujatia spojené s hudbou priamo a naplno. Samozrejme, ak sa podarí aj niečo iné, teším sa. No zároveň si v pracovnom rozvrhu rád vytvorím aj čas na dobitie bateriek, čas s rodinkou a oddych v prírode. :-)”

4. A čo rodinné podujatia? Máš rád veľké okázalé alebo skôr komorné a osobnejšie oslavy?

“Ako sa to vezme :-). Hlavne je to o ľuďoch. Keď je dobrá energia a stretnú sa ľudia, ktorí si rozumejú, je to fajn bez ohľadu na veľkosť akcie.”

Rozhovor_Juraj_Hnilica_4

5. Hrávaš alebo plánuješ hrávať aj na svadbách?

“Áno, hrávam, aj celkom dosť. Zvyknú ma oslovovať fanúšikovia, ktorí pri danej pesničke niečo pekné zažili, spoznali sa pri nej, niečo pre nich znamená… Svadby sú pekné, plné čistej emócie medzi dvomi ľuďmi. A to ma inšpiruje :-).”

6. Keď ideš hrať na svadbu, pripravuješ nejaký adekvátny repertoár zameraný na túto tematiku?

“Snažím sa komunikovať so snúbencami a nechať im voľnú ruku, nech si sami vyberú, čo by chceli na svojej svadbe počuť. Bol by som nerád, ak by som im naordinoval niečo, čo by im nezapasovalo, hoci našťastie sa mi to ešte nestalo. Ale v podstate je to vždy na ich želanie.”

7. Nakoľko máš veľa fanúšičiek, objednávajú si Ťa aj na rozlúčky so slobodou alebo si vieš predstaviť hrať aj na párty tohto charakteru?

“:-) :-) Predstaviť si to viem, môže to byť aj sranda, ale zatiaľ s tým nemám skúsenosť.”

8. Mal si už požiadavku hrať počas svadobného obradu? Ak nie, vedel by si si to predstaviť?

“Za niekoľko týždňov mám v kalendári práve vystupovanie na svadobnom obrade. Takže akurát nad tým celým premýšľam. Snúbenci si želajú, aby odzneli 2 pesničky a ja sám som na to dosť zvedavý. Zároveň sa na to veľmi teším, lebo mám rád kostolnú akustiku :-).”

Rozhovor_Juraj_Hnilica_2

9. Repertoár na každú akciu je prispôsobený štýlu podujatia. Čo z Tvojej tvorby by si vyskladal na svadbu, prípadne inú rodinnú oslavu?

“Určite pesničky o láske, niečo ako: Keby Teba niet, Každé ráno, Len Ty smieš…mám ich samozrejme viac, takže je z čoho vyberať :-).”

10. Máte malé bábätko, ako popri práci a cestovaní stíhaš rodinku?

“Celkom fajn :-). Nakoľko mám taký obrátený rozvrh a v bežné hodiny som doma, až na večer chodím na koncerty a vystúpenia, tak sa mi zatiaľ darí nájsť si čas na svoje kočky.”

11. Pri tejto vzácnej rodinnej udalosti si zložil aj pesničku, ktorá je medzi Tvojimi novinkami. Podľa Tvojho podania tejto skladby usudzujem, že príchod dcérky bol pre Teba veľkým zážitkom, ktorý si piesňou predlžuješ :-).

“Áno, presne tak :-).”

12. Kde čerpáš inšpiráciu pri svojej tvorbe?

“Motivujú ma bežné životné udalosti, ktoré prežíva každý – niečo zažijem alebo stretnem nejakých ľudí a zložím o tom skladbu. Je to jednoduché, treba mať len oči otvorené dokorán a vnímať to. Zároveň moja životná púť je jedna veľká inšpirácia :-).”

12. V akých situáciách sa Ti píše najlepšie a kedy najľahšie?

“Prichádza to samo a to je najlepšie, inak by to bolo silené. Vždy, aj do prírody, nosím so sebou telefón, občas aj gitaru a keď ma niečo nakopne, nahrávam si to aj s textom a melódiou. Takže akýkoľvek podnet chcem zvečniť, urobím to hneď.”

Rozhovor_Juraj_Hnilica_3

14. Máš na záver nejaké odporúčanie pre nevesty či družičky?

“Nakoľko som už mal tú česť hrať na niekoľkých svadbách, čo to som už postrehol :-). Rád by som preto odporučil, aby mladomanželia v daný deň zabudli na starosti a neriešili nič, čo sa týka organizácie. Organizačné povinnosti by mali odovzdať iným, inak si to neužijú. Svadba je veľká udalosť, celoživotné rozhodnutie, ktorého oslavu si majú hlavne užiť naplno. Keď hostia budú vidieť, že sa mladí bavia a cítia dobre, tak im isto odpustia aj menšie „technické“ prešľapy a všetci budú mať na čo spomínať.”

Ďakujem krásne za pozitívny rozhovor aj neočakávaný inšpiratívny záver :-) a teším sa do videnia snáď na nejakej spoločnej svadbe :-).

A s kým sa stretneme nabudúce? To ukáže čas :-).

Sledujte Družičku - Dozviete sa viac

Záleží nám na tom, aby ste sa s Družičkou a u Družičky cítili bezpečne. Preto sa zaväzujeme, že budeme k Vašim údajom pristupovať maximálne diskrétne a zaobchádzať s nimi nadmieru zodpovedne.

Podľa zákona č. 428/2002 Z. z. o Ochrane osobných údajov má prístup k Vašim osobným údajom, ktoré nám poskytnete prostredníctvom formulára na pridanie Vašej svadby, len oprávnená osoba Družička.sk, ktorá ich v žiadnom prípade neposkytne tretím osobám.