Autor článku . Prečítajte si všetky články od autora .

Značky:, , , ,

Rozhovor s mladým ambicióznym cukrárom, pod ktorého rukami vznikajú umelecké diela

Jakuba som prvý krát zastihla na nákupe surovín a potom priamo na mieste v akcii, pri stavaní svadobnej torty na jednej z našich reálnych svadieb. Mladý štíhly sympaťák ani zďaleka nepripomínal cukrára. O to fascinujúcejšie bolo, keď som pod jeho rukami videla rásť skutočne nadrozmernú svadobnú tortu. Krok po kroku, poschodie po poschodí. Dokonale prepočítaná, vycentrovaná, doladená do posledného detailu. Potom už len čerešnička navrch, pár fotozáberov a krátke video a môže sa ísť naostro.

Po tom všetkom mi nedalo nepoložiť mu zopár zvedavých otázok :o). A tu sú jeho odpovede:

svadobna_torta J_M_7

1. Na úvod nám prezraďte, čo Vás inšpirovalo k cukrárskemu remeslu?

„O varenie, torty, zákusky som sa zaujímal už na základnej škole. Vtedy to u mňa prepuklo. Upiekol som u starkej svoju prvú tortu na Veľkú noc. Starká mala kamošku cukrárku, tak som chodil k nej po rady. Začal som piecť pre rodinu, skúšať korpusy, plnky. Každú nedeľu sme mali inú tortu :) . Strednú školu som vyštudoval hotelovú akadémiu. Veľmi ma bavilo aj prestieranie tabúl, aranžovanie, čo teraz využívam pri zostavovaní candy barov.“

2. Prečo práve torty a prečo svadobné?

„Pečiem torty na každú príležitosť, ale svadobné milujem najviac. Milujem čisté dokonalé tvary – línie, jemné zdobenie, kvety čipku, trblietavé prvky.“

3. Cukrárov je dnes oveľa viac ako kedysi. V čom sa Vaše torty či služby líšia od ostatných?

„Áno v dnešnej dobe je veľa cukrárov – cukrárok. Niektorí sú takí, ktorí to robia, lebo ich to baví, ako mňa. Je to moje hobby, ktoré sa mi stalo prácou. Ale je veľa takých, ktorí v tom vidia vidinu zisku, lebo je to ,,in“.  A väčšina je takých, ktorí to nerobia oficiálne, ale doma v kuchyni.

Pre mňa ako cukrára je dôležité, že som si vybudoval rokmi meno. Zakladám si na kvalite, ktorá je u mňa na prvom mieste. Každý cukrár má svoj rukopis, ak sa niekomu môj páči, objedná si svadobnú tortu u mňa, ak nie, tak u konkurencie :) .“

svadobna_torta J_M_3

svadobna_torta J_M_2

svadobna_torta J_M_1

4. Aj napriek veľkej konkurencii a Vášmu mladému veku sa Vám podarilo v cukrárskom remesle preraziť. Kedy a ako nastal ten zlom?

„Ako som už spomínal, začiatky neboli ľahké. Piekol som najskôr pre rodinu a známych, po škole som sa rozhodoval, čo ďalej a vyhrali torty.  V tejto oblasti je podstatné si vybudovať dobré meno, inak biznis nepôjde. Ako som vravel, zakladám na kvalite, nie kvantite. A ďalšie malé plus je to, že som chlap, čo je v tomto remesle menej zvyčajné :) .“

5. Aké torty pečiete najčastejšie a aké najradšej?

„Najradšej pečiem svadobné poschodové torty, keď je sezóna svadieb. Mimo sezóny sa rád ,,hrám“ aj s detskými a narodeninovými tortami :) .“

6. Máte nejaké obľúbené či overené chuťové kombinácie, ktoré rád odporúčate?

„Z plniek je veľmi obľúbená svieža vanilková plnka s tvarohom a mascarpone v kombinácii s lesným ovocím. Kto má rád čokoládu, odporúčam čokoládovo-višňovú plnku. Stále je v kurze aj klasika – orechový korpus, čokoládová, karamelová alebo kávová plnka.“

7. Chodia k Vám klienti, ktorí presne vedia, čo chcú alebo si nechajú poradiť?

„Čo sa týka klientov, je to tak 50 na 50. Mám rád, keď nevesta má istú predstavu a vie, čo chce a už to spolu doladíme alebo povie svoju predstavu a nechá to na mňa :) . Čo moc nemám rád, keď klient nevie, čo chce a ani po mojich radách a návrhoch stále nevie čo chce.“

svadobna_torta J_M_11

svadobna_torta J_M_10

8. Kde čerpáte inšpiráciu na zdobenie?

„Rád využívam svoju fantáziu, ale samozrejme čerpám inšpiráciu aj z Internetu.“

9. A čo farebnosť? Zohráva aj tá svoju rolu?

„Farebnosť torty väčšinou ladí k výzdobe, ale mal som aj prípady, keď torta bola úplne odlišná a výrazná.“

10. Akú najnetradičnejšiu svadobnú tortu ste robili a v čom bola iná?

„Netradičnejšie svadobné torty boli napríklad obrovské srdce zdobené len čerstvými jahodami alebo cestovateľské kufre.“

11. Veľké a zložité svadobné torty si väčšinou vyžadujú skladanie a dozdobenie na mieste ako aj veľmi opatrnú manipuláciu. Chodíte často dokončiť svoje dielo priamo na miesto svadby ako tentokrát alebo prenechávate túto zodpovednú úlohu na klientov?

„Veľké, 4 a viac poschodové torty, sa snažím zavážať a skladať na mieste, ale nie vždy je to možné, nakoľko je to časovo náročné a v sezóne mám jediný voľný deň nedeľu.“

svadobna_torta J_M_5

svadobna_torta J_M_4

svadobna_torta J_M_9

12. Poraďte nevestám, čo aktuálne letí vo svadobných cukrovinkách?

„Veľký hit, čo sledujem, sú torty potreté len krémom, poprípade naked alebo semi-naked cake. Fondán alebo marcipán idú trošku do úzadia. Veľmi obľúbené sú živé kvety, ovocie. Veľkosť tort a počet zákuskov vždy záleží od počtu hostí na svadbe.“

13. Ani zákusky na svadbu už dávno nie sú len o tradičnej klasike. Aktuálne moderné Candy bary predstavujú celý sladký koncept od pečenia, cez zdobenie, až po do detailov prepracované servírovanie. Aké máte skúsenosti s aktuálne trendy Candy barmi?

„Do popredia sa dostávajú aj spomínané candy bary. Je to niečo nové, Slováci nie sú na ne tak zvyknutí. Podľa mňa je out, keď sú na svadobných stoloch taniere so zákuskami. Oveľa krajšie a lákavejšie vyzerá jeden sladký stôl, kde si každý nájde tú svoju obľúbenú sladkosť. Do candy barov robievam módnejšie koláčiky ako sú cupcakes, cakepops, macarons, dezerty v pohárikoch ako panna cotta, tiramisu alebo čoko pena.

Často candy bar kombinujem aj s klasickými zákuskami. Candy bar  dotvorí celú svadobnú hostinu, sálu. Je to taká sladká bodka na záver, keďže candy bar sa robí tesne pred príchodom hostí.“

14. Máte nejaký trendy tip na svadobné výslužky?

„Čo sa týka výslužiek pre hostí, mám skúsenosti s klasickými krabičkami so zákuskami, ktoré sú stále zaužívané, no pár krát som robil ako darček pre hostí aj makrónky alebo perníčky.“

15. Svadobná sezóna vrcholí v letných mesiacoch. Ako sa Vám pečie v horúčavách a čo by ste letným nevestám odporučili, aby sa vyhli tortovému či zákuskovému faux pas?

„V letnom teplom období sa naozaj pečie horšie, klimatizácia je stále zapnutá :) . Dôležité je, aby torty a zákusky boli chladené a neboli skladované len niekde v chladnej miestnosti. V tom prípade za svoje výrobky nemôžem ručiť. V letnej sezóne pečiem celý sortiment ako počas celého roku.“

svadobna_torta J_M_8

Môžete nám na záver prezradiť Váš tip ako sa pri toľkých sladkostiach naokolo udržiavate vo forme? Koštuje za Vás niekto iný? :-)

„Keď som bol dieťa, bol som dosť chudý, nie že by som teraz nebol,  ale chodím do fitka a udržiavam sa vo forme. Mám nejaký cieľ, ktorý chcem splniť :) a zároveň mám dobrý metabolizmus, že nedokážem pribrať :) . Svoje zákusky, aj napriek tomu, že ich mám každý týždeň k dispozícii, mám rád a chutia mi :) , čo je asi základ :) , nikto iný za mňa nekoštuje :) .“

 

Ďakujem veľmi pekne za skvelé tipy, ktoré pevne verím, pomôžu mnohým, nielen účastníkom svadby, ale aj akejkoľvek rodinnej oslavy či párty.

A s kým sa porozprávame nabudúce? To ukáže čas :o).

Sledujte Družičku - Dozviete sa viac

Záleží nám na tom, aby ste sa s Družičkou a u Družičky cítili bezpečne. Preto sa zaväzujeme, že budeme k Vašim údajom pristupovať maximálne diskrétne a zaobchádzať s nimi nadmieru zodpovedne.

Podľa zákona č. 428/2002 Z. z. o Ochrane osobných údajov má prístup k Vašim osobným údajom, ktoré nám poskytnete prostredníctvom formulára na pridanie Vašej svadby, len oprávnená osoba Družička.sk, ktorá ich v žiadnom prípade neposkytne tretím osobám.

 

♥ Radi by ste odprezentovali svoj podnik, zariadenie či služby formou podnetného rozhovoru?

Kontaktujte nás pre bližšie info. ♥

 

 

Autor článku

Ďalšie tipy nájdete na našej novej nástenke     Otvoriť
 
O vaše tipy sa podeľte v komentároch. Ďakujeme.

Komentáre

Páči sa vám Družička ?

Dajte nám LIKE

Ďakujeme