alergia_na_svadbe

Väčšina z nás sa na jar teší so všetkým, čo prináša – dlhšie a teplejšie dni, slniečko, spev vtákov či krásne zakvitnuté stromy a kvetinky. Čo však v prípade, že vás práve to posledné ničí a vaša svadba prichádza do úvahy len na jar? Pokiaľ vám peľová alergia spojená s jarným obdobím znepríjemňuje život, no aj napriek tomu je jarná svadba jediným možným riešením, vyskúšajte ju poriešiť napríklad takto.

9 tipov ako naplánovať jarnú svadbu pre alergikov

alergia_na_svadbe
Zdroj obrázku: pinterest.com

Vhodné miesto na jarnú svadbu s alergiou

Populárna jarná svadba v záhrade, party stane či v štýlovej šope alebo senníku znie síce veľmi romanticky, no práve tu na alergikov striehne viac nástrah ako by ste čakali. Ak sa počas celej svadobnej hostiny nechcete schovávať na zašitom mieste mimo baviacej sa svadobnej skupiny, jarná svadba na uvedených miestach prichádza do úvahy len ak patríte medzi vyvolených nealergikov. V ostatnom prípade zvoľte radšej bezpečný uzatvorený priestor, ideálne s klimatizáciou, aby boli okná otvárané čo najmenej. Áno, aj nevinne vyzerajúce vetranie, tak nevyhnutné pre zabávajúce sa skupiny, dosť škodí, hoci nie vždy sa mu dá úplne vyhnúť.

Presuny a transfery

Prechádzka zo sobáša na zámku cez zakvitnutý park do záhrady na svadobnú recepciu znie síce romanticky a v peknom jarnom počasí poteší – všetkých okrem alergikov. Myslite na zadné vrátka a zabezpečte si odvoz. Ak ste nevesta, môžete si to dovoliť, ak hosť, nikto o tom nemusí vedieť.

Kvetinová svadobná výzdoba a sezónna alergia

Milujete jarné kvety, v podstate vám nič také hrozné nespôsobujú, teda, ešte o tom neviete… Tak si to vopred vyskúšajte. Inak si koledujete o rozmazanú či uprskanú svadbu počas celého večera. Lebo ak vám naozaj zaškodia, čo v prípade sezóny a oslabeného dýchacieho aparátu nie je vylúčené, nebude stačiť odsunúť aranžmány na iný stôl. Veď rovnaké kvety budú v celej miestnosti.

Ak trpíte peľovou alergiou, voľte pre istotu menej aromatické jarné kvietky, aby ste tak eliminovali vznik možných nepríjemností. Hyacinty, orgován či ľalie k nim určite nepatria :-).

Ideálnym variantom je umelá svadobná výzdoba, ktorá okrem príjemnejšej ceny nie je riziková a dnes dokáže vyzerať rovnako dobre ako dekorácie zo živých kvetín.

Svadobná kytica pre alergickú nevestu

Svadobná kytica nemusí byť len živá. Látkové, šperkové alebo tradične umelé svadobné kytice rovnako ozvláštnia nevestu a jej look. Ak je vaša alergia v štádiu vysokého znepríjemňovania života, živé varianty radšej ani neriskujte. Pokiaľ na tom nie ste až tak zle, ako som už spomínala, najskôr si vašu reakciu na kvetinky otestujte – napríklad na pracovnom stole. Pokiaľ sa skamarátite a trúfate si, tak smelo do toho.

svadobna_kytica_brosne
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

Náramky pre družičky a iné kvetinové ozdoby

Kvety k svadbe jednoducho patria a preto sú takmer všade. Nielen na stoloch, v stojatých aranžmánoch, v kytici nevesty, ale aj ako ozdoba družičiek, svadobných mamičiek, družbov, pánov…Je ťažké sa im tak celkom vyhnúť, no ak vopred viete, že je to nevyhnutné, myslite na to a siahnite po inej variante zdobenia. Svadobných dekorácií je predsa neúrekom a prečo by napríklad vaše družičky nemohli mať náramky zo stužiek, motýľov, perličiek či iných drobnôstok.

Alergické svadobné menu

Potravinové alergie sú samostatná kapitola, ktorej venujeme náležitú pozornosť, nakoľko svadobné menu je na svadbe viac ako dôležité. A vy predsa nechcete, aby vaši hostia na vašej svadbe hladovali, ale hodovali :-). Aj peľové alergie však majú súvis s menu nielen na svadbe.

Počuli ste o skrížených alergiách? Pokiaľ vás trápia, určite áno, pokiaľ ešte nie, pozor aj na iné prvky ako tie, ktoré práve lietajú vo vzduchu. A hoci pečená kačka už toho veľa nenalieta, v  období alergií môže spustiť alergickú reakciu aj ona, či jej príbuzné operence a iné svadobné pochúťky. Preto pozor aj na tieto faktory, o ktorých je vhodné čo to si naštudovať skôr ako sa pustíte do hráškovej polievky či orieškovej torty ak ste alergický na stromy či trávy.

Svadobná torta pre alergikov

Ak túžite po kvetinkovej svadobnej torte, siahnite radšej po umelých či marcipánových ozdobách, iniciálach alebo pekných ornamentoch. Celkom dobrou náhradou je aktuálne moderná nahá torta alebo čierna kráska čoko hoblinková. Nakoľko živé kvety na svadobnej torte nie sú nevyhnutnosťou, nikto nemusí zbadať únik od kvitnúcej reality.

Alergia versus svadobné foto

Láka vás svadobné fotenie v jarnom parku, pod zakvitnutou čerešňou či na lúke? Odsledujte si peľové spravodajstvo, tlak vzduchu a aktuálne počasie a ak vám to nos či iný senzor dovolí, kľudne si urobte zopár fotiek aj v prírode. Určite by ste to však nemali preháňať a plánovať celé svadobné fotografovanie vonku. Hoci by ste ho mohli prežiť zdanlivo bez ujmy, sobáš by už nemusel byť taký pohodový.

svadba_alergia_huffingtonpost.co.uk
Zdroj obrázku: www.huffingtonpost.co.uk

 

Svadobná zábava v plnom prúde

Ak ste už alergiou chytená nevesta a v krku máte škrabku, v očiach slzy a v nose šteklivé pierko, šetrite sa aspoň počas večera a kričte s mierou, pite s ešte väčšou a tancujte len obutá, aby ste ráno nevyzerali horšie ako je nevyhnutné. Alkohol je sám o sebe záťažou pre organizmus aj v dobrom stave a kondícii, nie to ešte zmáhaný alergénmi. Prechladnutie vám tiež nepomôže k menšiemu kýchaniu a o hlas skúšaný peľovými čiastočkami prídete veľmi ľahko aj bez celonočného spievania na plné hrdlo. A hoci je to možno ťažká predstava, pri dodržaní aspoň týchto základných bodov sa ráno môžete zobudiť s úsmevom na perách pri vašom novopečenom manželovi a bez väčšej ujmy na zdraví ako je aktuálne nevyhnutné.

Ak máte alergickú svadbu za sebou, podeľte sa o vaše skúsenosti a odporúčania v Komentároch. Pomôžeme si tým navzájom.