farm_chic_oblek

Veľké alebo malé spoločenské či neformálne? Príliš veľa štýlov oblečenia a príliš málo času na rozlúštenie, čo je ten správny svadobný outfit pre vás ako svadobného hosťa? Na základe tohto malého ťaháku môžete svoje šatníkové starosti odložiť stranou, nakoľko vám trochu pomôžeme s ich dekódovaním. Uvoľnite sa a začítajte sa ako správne dešifrovať dress code pre svadobných hostí.

Dámam sa vopred ospravedlňujem, že tentokrát sme si posvietili viac na pánov, no na základe predpokladu vycibreného šiesteho ženského zmyslu sme uznali za vhodné postupovať práve týmto spôsobom :) .

Etiketa obliekania svadobných hostí

Veľké spoločenské róby alebo White Tie

Toto je najformálnejší štýl oblečenia na spoločenské akcie. Pokiaľ idete na gala večer alebo červený koberec pri udeľovaní cien pri akejkoľvek príležitosti, je to udalosť, ktorá si zaslúži veľkú pozornosť a tomu náležitý outfit.

Pre dámy – dlhé spoločenské šaty

Pre pánov – smoking, biela košeľa, čierna vesta a motýlik, lakované topánky

formalny_svadobny_smoking
Zdroj obrázku: www.weddingforward.com

Black Tie pre svadobných hostí

Je najčastejšie používaný oblek či outfit na svadbu. Je menej formálny ako veľká spoločenská róba, ale stále veľmi slávnostný.

Pre dámy – dlhé spoločenské šaty alebo koktailové šaty zo spoločenskej látky s náležitými doplnkami.

Pre pánov – smoking, biela košeľa, šerpa, čierna kravata, lakované topánky

 

Koktailové šaty pre dámy na svadbu

Koktail je menej formálnou udalosťou ako veľká spoločenská akcia, no stále ide o event vzdialený ležérnej garden party. Aby ste sa na ňom cítili pohodlne zapadajúc do konceptu, oblečte si nasledovné:

Pre dámy – koktailové šaty

Pre pánov – tmavý oblek a kravata. V lete cez deň môžete využiť aj svetlejšie farby obleku a tiež je dovolené  viac sa pohrať s košeľou :o). K tomu všetkému nezabudnite na adekvátne spoločenské topánky.

Slávnostný oblek pre pánov na svadbu

Tento štýl môže byť zavádzajúci, nakoľko je veľmi blízky koktailovému, len s menšími obmenami či uvoľneniami, ktoré popúšťajú uzdu vašej kreativite. Napríklad pri vzoroch a farbách.

Pre dámy – koktailové šaty alebo sukňa a top, samozrejme so spoločenským nádychom a vhodnými doplnkami.

Pre pánov – moderný oblek doplnený prudko elegantnou kravatou :o). Jednoducho to rozbaľte :o).

elegantny_svadobny_oblek
Zdroj obrázku: www.whimsicalwonderlandweddings.com

Casual alebo bežný oblek pre hostí nielen svadobných

Hoci to tak na prvý pohľad môže vyzerať, dešifrovanie, ktoré vám napovedá, že ide o tričko a džínsy, nie je správne :o). Určite však môžete zvoliť niečo, v čom sa budete cítiť komfortne na večernej party alebo pracovnom večierku.

Pre dámy – letné šaty alebo slušivé dlhé šaty

Pre pánov – oblekové nohavice, klasická košeľa a sako. Kravata je v tomto prípade dobrovoľným doplnkom.

lezerny_oblek
Zdroj obrázku: www.fashionablymale.com

Štýloví alebo rustic chic svadobní hostia

V Amerike aj farm chic :o). Možno tento štýl medzi ostatné formálne nepatrí, no nakoľko rustikálne prírodné svadby v stodolách, dreveniciach či len tak, pod holým nebom, sú aktuálne už dlhšie obdobie, pre istotu sme si posvietili aj na tento staro-nový svadobný outfit vhodný pre svadobných hostí, či hostí rodinných osláv.

Pre dámy – letné šaty a obuv podľa miesta svadby – či to budú kowboyské čižmy na svadbu v stodole alebo žabky na garden party pri bazéne, je na vás. :o)

Pre pánov – oblekové nohavice, neformálna košeľa a topánky rovnako podľa miesta eventu – menej formálne alebo štýlovo ladiace. Vzorovaná, či kvetinková kravata je vítaná.

farm_chic_oblek
Zdroj obrázku: www.locari.com
rustic_chic_style_me
Zdroj obrázku: www.pretty.com

Ak ešte stále nemáte celkom jasno, čo kedy na seba, pátrajte ďalej. Napríklad na nasledovných odborných stránkach a článkoch:

http://blog.sekora.cz/?tag=black-tie

https://kreutz.blog.sme.sk/c/345992/Co-je-to-Black-Tie.html

http://www.stylnamieru.sk/clanok/Co-by-ste-mali-vediet-predtym-nez-investujete-do-oblecenia