mama_nevesty

Veľakrát som na svadbách zažila svadobné maminy, ktoré prišli unaháňané a vystresované, ledva sa stihli upraviť, lebo ich utkvelou predstavou bolo napiecť všetky koláče, naládovať ich do výslužiek, prepraviť svadobnú tortu x kilometrov, aby sa na mieste mohla správať inak ako mala…A zažila som aj svadobné maminy, ktoré prišli zrelaxované, oddýchnuté a usmievavé, venovali sa hosťom a najkrajší deň svojho dieťaťa si užili spolu s ním, pričom im boli dokonalou oporou. A presne o tom by svadba mala byť. A o tom je aj svadobné plánovanie a jeho zahájenie v dostatočnom predstihu. Či už to bude vo vašej vlastnej réžii alebo s pomocou tých, ktorí vám celý deň uľahčia vďaka svojim skúsenostiam. Zážitok zo svadby totiž nie je o tom, kto svadbu pripraví a či bude pri tom úplne sám. Ale o tom, ako sa tam všetci zúčastnení budú cítiť. To si budú pamätať oni, vy aj rodičia.

mama_nevesty
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

 

Iniciatívna svadobná mama

Plne rozumiem tomu, že svadobná mama je špeciálne postavenie a po neveste a ženíchovi je to najdôležitejšia osoba celej oslavy. Chápem aj to, že veľký deň jej dieťaťa je aj jej veľkým dňom a rovnako ako nevesta, aj svadobná mama túži, aby bol dokonalý. Z jej pohľadu. Rovnako ako sa nevesta zaujíma o svoje rozprávkové svadobné šaty, vysnívanú kyticu či výzdobu, svadobná mama kladie dôraz na spokojnosť hostí, chutné menu, lahodné zákusky a aby nikomu nič nechýbalo. A na tomto by sa rada podieľala aj osobne, veď doteraz všetky rodinné oslavy pripravovala sama, vždy sa snažila hosťom čo najviac vyjsť v ústrety a urobiť všetko dokonale.

Profi_banner_dlhy

Na tom samozrejme nič zlé nie je a rozumné rozdelenie úloh pri plánovaní svadby je osožné pre všetky strany. Treba však myslieť aj na to, že svadba je rozsahom o dosť iná rodinná akcia, ktorá vyžaduje viac príprav a zvládnutie nárokov viacerých strán, zvlášť pokiaľ ide o medzinárodnú svadbu či  veľkú svadbu mimo miesta bydliska. Nechcem tým povedať, že svadobná mama má byť z plánovania svadby úplne vylúčená. Práve naopak. Rozumné zapojenie jednotlivých členov a rozdelenie úloh náležitým spôsobom uľahčí mladým prípravy, dodá zúčastneným na pocite dôležitosti a v konečnom dôsledku všetkým zostane dosť času aj na samých seba. Veď aj svadobná mama chce vyzerať na svadbe upravená a cítiť sa dobre, aby sa mohla venovať hosťom a byť oporou pre svoje dieťa v najdôležitejších chvíľach jeho života.

nevesta_s_mamou
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

Doprajte preto svojej svadobnej mame pocit spoluúčasti na prípravách a zároveň čas pre seba. A pokiaľ ste v úlohe svadobnej mamy, neberte organizáciu svadby ako vašu povinnosť, ale skôr radosť.

banner_zmenaren_dlhy

Pokiaľ sa v snahe odbremeniť svadobnú mamu obrátite na svadobnú agentúru, aj tu sa nájde priestor na zopár maličkostí, s ktorými vám najlepšie pomôže práve vaša najbližšia osoba. A ak ste v úlohe svadobnej mamy, nemusíte sa cítiť na druhej koľaji, ak vaše dieťa plánuje svadbu s cudzími profesionálmi namiesto vás. Pozrite sa na to z tej pozitívnejšej stránky a čas na vypekanie zákuskov či rezervovanie ubytovania pre svadobných hostí využite na svoju relaxáciu, zháňanie vlastných šiat (šaty pre nevestu naozaj nechajte na ňu, veď je už predsa dospelá) alebo na prípravu milých a malých pozorností, ktoré vám idú od ruky a sú pre vás typické (nemám na mysli svadobné zákusky) a ktoré budú peknou spomienkou pre všetkých.

Čo nechať na starosti svadobnej mame a od čoho ju vyslovene odhovoriť? To vám prezradím nabudúce. :o)