velkonocny_bufet_stickygooeycreamychewy.com

Klasické veľkonočné slávnostné menu poznáme od malička snáď všetci. S menšími obmenami ho pripravujeme na sviatky takmer každý rok. Pokiaľ ste sa však dostali do fázy, že by to chcelo o čosi väčšiu zmenu, alebo ste sa rozhodli prejsť Veľkou nocou s pokojom v duši aj v žalúdku, zozbierali sme pre vás niekoľko inšpirácií na ľahšie slávnostné menu formou bufetu. A nakoľko jar zaváňa nielen veľkonočnými sviatkami, ale aj svadobnou sezónou, aj vaše veľkonočno-svadobné menu  môže hravo vychádzať práve z tejto bázy.

Bufetové stoly majú veľkú výhodu pestrej ponuky a možnosti individuálneho výberu. A to platí ako na malej, tak na veľkej oslave. Aby ste ulahodili oku aj zraku zúčastnených, premyslite si možné kombinácie a aranžujte s citom. Veľkonočný aj svadobný bufet môže byť veľmi pestrý a lákavý, no pri neuváženom vyskladaní môže pôsobiť aj farebnejšie ako farebne :o) , čo nemusí byť vždy úplne vhodné. A z čoho vyberať?

Inšpiratívne veľkonočné aj svadobné menu

záviny a rolády – mäsité, syrové, zeleninové, vajíčkové, žemľové, zavinuté a zrolované, vytvárajúce pestrofarebné obrazce sa budú ideálne vynímať vo svadobnom menu na slávnostnom bufete.

zelená a zelenina – špenátový zelený štvrtok to všetko odštartuje v jarnom duchu a vy môžete pokračovať aj v iných odtieňoch tejto pozitívne ladenej farby. A nemusíte zostávať len pri jednofarebných variáciách, kľudne zapojte aj mrkvovú, kukuricovú, reďkovkovú či paštrnákovú príchuť a spestrite si slávnostné menu nielen na Veľkú noc zdravou farebnosťou.

pestro natreté nátierky – kanapky či jednohubky to celé môžu odštartovať už pri welcome drinku a pokiaľ sa tak nestane, predstavte ich na slávnostnom bufete. Rôzne jarné nátierky s príchuťou zeleniny, tvarohu, jarnej bryndze a iných slnkom zaváňajúcich príchutí so sviežim lookom pozdvihnú úvodné občerstvenie ako aj neskorší svadobný raut.

zaliate v aspiku – či inej priehľadnej hmote pôsobia jarné zeleninky, vajíčka či šunky ukážkovo sviežo a rovnako lahodne aj chutia. Navyše držia tvar a na svadobnom bufete sa tak ľahko neroztečú. Ak teda chcete pestriť pestro, zalievajte do aspiku. Rôznofarebné teriny vyzdobia váš slávnostný stôl so svadobným menu a určite zaujmú.

nákypy a omelety – špenát, brokolica, karfiol, karotka, pór alebo tradičná hráškovo-mrkvová kombinácia predstavujú optimálne suroviny na zapekanie či na panvicu. Spolu s vajíčkami, cestovinami, ryžou, zemiakmi alebo žemľami vytvoria lahodné chute pre vegetariánov aj nevegetariánov, vhodné nielen na bufet, ale aj ako hlavné bezmäsité slávnostné menu či prílohu.

nadýchano vykysnuté – na sladko aj slano – mazanec, pletenec, paska či pascha, veľkonočná štóla a mnohé iné dokážu na veľkonočnom aj svadobnom bufete plnohodnotne zastúpiť klasické pečivo.

Autor: Trikostrav Prievidza