svadobne_povery

Plánovanie svadby nemá vždy len svetlé chvíľky. A práve v tých menej pozitívnych prichádzajú na rad porekadlá a povery, ktoré nám buď pomôžu prekonať danú fázu, alebo ju úplne zaklincovať :). Vždy je to však o uhle pohľadu a pokiaľ zvolíte ten správny, aj povery budú na vás krátke.
Nie je však na škodu vedieť o nich, aj o tom, že aj v minulosti sa pri plánovaní svadby mohlo udiať všeličo, častokrát obdobné ako dnes.
Tu je 5 svadobných povier, o ktorých ste možno zatiaľ nepočuli, no môžete sa na nich pobaviť.

brosna-pavuk-na-svadobne-saty
Zdroj obrázku: www.aliexpress.com

5 pozitívnych znamení pred svadbou

1. PAVÚK NA SVADOBNÝCH ŠATÁCH = ŠŤASTIE

Mať strach z pavúkov je úplne normálne. A o pavúkoch je aj stará legenda, ktorá hovorí, že ak ste našli pavúka na svadobných šatách, tento malý tvor vám prinesie šťastie. A to nielen vo svadobný deň.

 

2. STREDA – DEŇ SVADOBNÝ

Ďalšia tradícia vyčleňuje STREDU ako „najlepší deň“ vstúpiť do zväzku manželského. Možno práve preto tak robili králi. Nakoľko však väčšinou do rodu kráľovského nepatríme, máme zaužívané skôr dni na konci týždňa – piatok a sobotu. Človek vtedy nepracuje a môže sa viac odviazať, a teda si užiť si svadobný deň vo väčšej miere ako v strede týždňa.

 

3. VYSNÍVANÝ MANŽEL

Ak sa zúčastníte svadby v stave (ne)zasnúbenom, máte si údajne kúsok zo svadobnej torty pred spaním vložiť pod vankúš. Podľa starej legendy sa vám bude snívať o vašom budúcom manželovi alebo si ho jednoducho vysnívate :-). (Ale úprimne, celkom dosť nepraktický spôsob, čo poviete?  :-)).

svadobne_povery
Zdroj obrázku: www.thecherryblossomgirl.com

4. SVADOBNÉ ČREPY A ŠŤASTIE

Tradícia hovorí, že rozbiť tanier, pohár alebo čokoľvek iné by mali mladomanželia na čo najviac črepov.  Lebo práve ich počet stanoví, koľko rokov budú šťastne zosobášení. (už to len potom dôkladne poupratovať, aby sa tradícia nezmenila na nehodu).

 

5. MAČKA V TOPÁNKE – DOBRÉ ZNAMENIE

Mačky údajne majú nos na dobré zóny preto si ľahnú len tam, kde je tok energie správny. Pokiaľ si mačka ustelie v jednej z vašich topánok, je to zaručene znamenie. Legenda totiž hovorí, že ak mačka spí v jednej z vašich  topánok  týždeň pred vaším svadobným dňom, prinesie vám šťastie.

 

A zbierajúc tradície nielen zo slovenských svadieb by sme mohli pokračovať takmer do nekonečna. Veď ľudia si odjakživa uľahčovali ťažké chvíle a snažili sa to hodiť na prozreteľnosť :-) či na kohokoľvek iného.
Ak máte nejaké zaujímavé tipy aj vy, podeľte sa s nami v KOMENTÁROCH. Určite niekomu uľahčíte neľahké chvíle svadobného plánovania.