svadba_v_zahranici_altanok_na_plazi

Láka vás netradičná svadba?

Snívate o inkognito svadbe uprostred veľkomesta

alebo o romantickej svadbe na pláži?

svadba_v_zahranici_altanok_na_plazi
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

Svadba v zahraničí už dávno nie je taká nedostupná ako kedysi. Ak aj vás lákajú diaľky, choďte za svojím snom. Najskôr si však zvážte, čo všetko to obnáša a či vám to skutočne stojí za to. Predstava, že svadba v zahraničí je po stránke príprav jednoduchšia a po stránke financií oveľa lacnejšia je totiž dosť skreslená.

Svadba v zahraničí – ako na to?

Doklady a právna platnosť svadby v zahraničí

Svadba pri mori, na pláži, v exotike…všetko to znie rozprávkovo, no aby bola svadba v zahraničí právne platná, je k tomu potrebné aj čosi viac ako vyzdobený altánok pri mori či historický kostol uprostred veľkomesta. Skôr ako začnete vyberať svadobné šaty k moru či rezervovať všetky cesty do Ríma, preverte si, či výsledkom vášho sobáša v zahraničí bude aj právne platný sobášny list, ktorý dá vášmu vzťahu oficiálnu vážnosť. Pokiaľ áno, zistite si potrebné dokumenty, ktoré má každá krajina odlišné a dajte sa do vybavovania. Nakoľko väčšinou je potrebné predložiť doklady na miestne úrady v určitom časovom predstihu, informujte sa aj na túto skutočnosť. Dvojnásobná cesta na miesto svadby vás môže vyjsť o čosi viac nielen času a úsilia.

svadba_v_taliansku
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

Pokiaľ vám vysnívaná krajina poskytne len pekné scenérie na svadobné fotky, no po dokumentovej stránke si ťažkú hlavu robiť nebude, musíte si sobášny list zabezpečiť iným spôsobom. Váš svadobný obrad na pláži bude v takomto prípade len symbolický, bez právnej platnosti.

Čo na mieste svadby v zahraničí

Opäť v závislosti od destinácie svadby v zahraničí bude možno potrebné navštíviť ambasádu a miestne úrady a doriešiť dokladové záležitosti. Neplánujte teda príchod na poslednú chvíľu, ale myslite aj na túto skutočnosť a venujte pár dní pred sobášom miestnym papierovačkám.

Svadobné detaily svadby v zahraničí

Ak máte v pláne vašu svadbu v zahraničí šiť improvizovanou ihlou a kyticu, výzdobu, reštauráciu či tortu budete vyberať sami priamo na mieste, aj toto vám zaberie trochu času. Pokiaľ danú destináciu nepoznáte a neviete presne, ktorá kvetinárka vám urobí vašu vysnívanú svadobnú kyticu, či má fotograf voľný termín a či v reštaurácii na rohu nemajú práve vybookované, rezervujte ďalší čas na dolaďovanie svadobných maličkostí, bez ktorých by to nebolo tak celkom ono. Nech vaša svadba v zahraničí nevyzerá ako čistá improvizácia aj na fotkách.

Čo po svadbe v zahraničí?

svadba_v_zahranici_na_plazi
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

Tu to ešte nekončí. Aby bola svadba v zahraničí právne platná aj na Slovensku, je potrebné ju doma zlegalizovať. Často tomu predchádza pár krokov v krajine sobáša, následne môžete na Slovensku žiadať o vydanie slovenského sobášneho listu. Táto procedúra opäť môže trošku trvať, nakoľko každý úrad má svoje zákonné lehoty, a v tomto prípade aj dosť povinností. Takže zo svadobnej dovolenky sa s novým menom ešte nevrátite. Na to si budete musieť počkať.

Pokiaľ vás uvedené neodradilo a svadba v zahraničí je stále vaším snom, začnite s prípravami čo najskôr, aby ste mali dostatok času na všetko potrebné. A pokiaľ by ste si to chceli zjednodušiť a vybaviť veci spoza stola, obráťte sa na niekoho, kto vám so svadbou v zahraničí pomôže a vybaví ju za vás. Tak si ju budete môcť skutočne vychutnať bez starostí v akejkoľvek podobe. Nech sa rozhodnete pre tyrkysové more či ruch veľkomesta, držím vám palce pri plánovaní vašej svadby v zahraničí. A napíšte nám, ako sa vám to podarilo.