Keď nás bolí zub, ideme k zubárovi. Keď sa nám pokazí auto, zájdeme do servisu. Keď nám dieťa oznámi, že sa bude ženiť, robíme všetko pre to, aby sme všetko zvládli úplne samé.

Toto je bežný postup pri riešení jednotlivých situácií. Namiesto toho, aby sme sa zastavili, zamysleli a snažili sa veci zjednodušiť, komplikujeme si ich ako sa len dá. A tak sa naháňame v práci, aby sme pokryli zvýšené výdavky na radostnú rodinnú udalosť, ktorá by mala vyzerať čo najlepšie a zároveň sa zmestili do rodinného rozpočtu. Zároveň nám hlavou beží, ako čo najlepšie odprezentovať svoje pekárske umenie a čím by sme ulahodili mlsným jazýčkom našich hostí, ako všetko vyzdobiť čo najromantickejšie a ako budeme s nevestou vyberať svadobné šaty. A tak čas letí, stres sa stupňuje a mladí stále nie sú spokojní.

Ako všetko pripraviť čo najefektívnejšie a najbezbolestnejšie? Ako ulahodiť mladomanželom, hosťom a zároveň si Deň D aj užiť? Vaša družička vysondovala za Vás.

Vyskúšajte: Pomocníci družičky

 Svadobná mama profesionálka

Skúsme sa pozrieť, ako by to urobili profesionáli. Čo by bol prvý krok? Čo by nasledovalo? Ako by postupovali od začiatku do konca? Čo by Vám poradili?

Plánujte! Možno to znie príliš učebnicovo a možno sa Vám toto slovo k svadbe vôbec nehodí. No práve plán Vám pomôže ušetriť veľa času, predísť neočakávaným situáciám a na nič nezabudnúť. Nie nadarmo majú veľké firmy stanovené plány, či už dlhodobé alebo krátkodobé. Inak by neboli tam, kde sú. Dosiahnuteľný cieľ, vhodná stratégia a primeraná taktika sú základom ako sa dopracovať k úspešnému koncu. Vo Vašom prípade k peknej svadbe. Bezcieľnym pobehovaním od jednej veci k druhej sa k vytúženému cieľu bezbolestne nedopracujete.

Vyskúšajte: V úlohe družičky

Plánovanie pritom nemusíte poňať hneď z tej najzložitejšej stránky analýz, tabuliek či vzorcov. Už len to, že veci jednoducho pomenujete, ich zjednoduší. Veď účelom plánu je všetko zjednodušiť. Či už budete plánovať sami alebo to ponecháte na profesionálov, na úvod je potrebné zodpovedať si základné otázky.Ako na to?

Profi_banner_dlhy

Plánovanie svadby v réžii svadobnej mamy

  1. Analyzujte momentálnu svadobnú situáciu – kde ste?
  2. Urobte si prieskum svadobného trhu – čo prichádza do úvahy?
  3. Stanovte si reálny svadobný cieľ – kde sa chcete dostať?
  4. Vytvorte reálny svadobný plán – ako sa tam dostanete?

Analyzujte momentálnu svadobnú situáciu

Kde ste? Nezabudnite sa pýtať. A to hlavne mladého páru. Pokiaľ ste v ich úlohe vy sami, pýtajte sa sami seba. O čo majú záujem, čo sa im páči, aké sú ich predstavy, požiadavky, plány. Myslite na Vašich hostí, no nezabúdajte ani na seba. A nezabúdajte ani na financie. Vopred sa s mladými dohodnite, koľko ste ochotní do svadby investovať a ako sa budete podieľať na spolufinancovaní. Pomôže Vám to pri následnom výbere miesta a dodávateľov.

Urobte si prieskum svadobného trhu

Čo prichádza do úvahy? Znie to obchodne, no na svadbu predsa budete kupovať – tovar aj služby. Čím začať? Táto otázka by mala byť prioritná, aby sme začínali zo správneho konca. Začínať svadobnými šatami nie je najšťastnejšie riešenie pokiaľ ešte nemáme stanovený termín a miesto sobáša a nevieme, ktoré zariadenia sú k dispozícii na svadobnú recepciu.

Stanovte si reálny cieľ svadby

Kde sa chcete dostať? V tomto prípade je to pekná svadba, či už Vaša, Vašich detí, iných rodinných príslušníkov, či známych. Svadba na hrade, zámku, v kaštieli, v záhrade, pod stanom, či na pláži. Každopádne cieľ by mal vychádzať z požiadaviek mladomanželov. Nútiť mladým svoje idey, či naopak, snažiť sa prispôsobiť všetkým tetám, babkám, či iným rodinným príslušníkom je začiatok konca.
Dôležité je tiež zvážiť, kedy začať. Pokiaľ sa rozhodneme pozvať 100 hostí a pritom zorganizovať svadbu na zelenej lúke s kompletnými službami  2 mesiace pred termínom, zázraky neurobia ani profesionáli.
Štatistiky z posledných období ukazujú, že dnes sa vek snúbencov posúva smerom nahor a sami sú väčšinou dosť zaneprázdnení. Preto začať plánovať rok vopred vôbec nie je nezvyčajné, či zbytočné. Práve naopak, nenechávať veci na poslednú chvíľu je zodpovedné.

Vytvorte reálny svadobný plán

Ako sa tam dostanete? Po zvážení čo chceme, koľko sme ochotní investovať a aké sú možnosti je vhodné spísať si jednotlivé kroky, ako sa k uvedenému dopracovať. Nezabúdajte pritom na delegovanie úloh. Nikto nie je kúzelník, aby dokázal pracovať na plný úväzok, popri tom plánovať, organizovať a nakoniec s úsmevom zrealizovať akciu pre desiatky ľudí a pritom na nič nezabudnúť a vyhnúť sa stresu. Tento návod Vám však určite pomôže aspoň čiastočne stres eliminovať, myslieť na detaily a užiť si Deň D do väčšej miery ako bez neho. Zapojte preto každého, kto na to pristane. Deľba práce funguje od nepamäti, a práve tá umožňuje, aby každá zložka bola vykonaná dôkladnejšie. Ak samozrejme zapojíme správnych ľudí.
Pokiaľ ste v tomto kroku prišli na to, že úloh je veľa a pomocníkov málo, prípadne, že čas hrá stále viac a viac proti Vám, zapojte profesionálov. Čiastkovo alebo komplexne, rozhodnutie je len na Vás. Čiastková delegácia úloh na svadobnú agentúru Vám umožní realizovať sa v takých veciach, na ktoré máte čas a ktorými by ste sa chceli prezentovať sami. To, čo Vám je cudzie, prenechajte na odborníkov. Pokiaľ im zveríte všetky prípravy, zostane Vám len starosť dobre vyzerať a venovať sa hosťom. A zrelaxovaní to určite zvládnete vynikajúco.

Je toho skutočne dosť, na čo treba pri plánovaní spoločenskej udalosti, akou svadba bez pochýb je, myslieť. A ešte aj vyhovieť mladým, ktorí majú na veľa vecí svoj názor. Veď napokon, je to ich svadba. Dnes už nie je nezvyčajné zveriť prípravy a organizovanie svadby do rúk odborníkom, ktorí majú na to čas. Čiastkovo alebo komplexne Vám pomôžu s organizáciou potrebných záležitostí. Nie je to o hanbe, že to nezvládnete sami. Je to o tom, že si svadbu užijete aj Vy. Je to presne o tom, že keď Vás bolí zub, idete k zubárovi.

Vyskúšajte aj: Povinnosti družičky počas svadby

Svadobné plánovanie z pohľadu družičky

Možno to všetko robíte automaticky a vôbec si to neuvedomujete. Určite nie je na škodu zastaviť sa a napísať veci na papier. Možno zastaralé, ale funguje to. Niekedy nie je potrebné vymýšľať prevratné technológie a postupy. Niekedy stačí veci správne pomenovať a hneď vyzerajú jednoduchšie. Každopádne, nebojte sa plánovania, ani pomoci, ani ich nepovažujte za príliš samozrejmé. Aj domu predchádzajú pevné základy a tie väčšinou nerobí len jeden murár.

Želám Vám teda úspešné začiatky a vydarené konce. A ak by ste predsa len potrebovali radu, neváhajte sa ma opýtať. Som tu aj pre vás, svadobné maminy. :)