svadba_pri_mori_cyprus

Morský vánok vo vlasoch a slnečné lúče na nose, nohy v žabkách zaborené v piesku a šaty víly kĺžuce sa po tele…tak nejako vyzerá predstava svadby na pláži. Aby však presne taká bola, hoci aj vo dvojici,  je potrebné pripraviť sa na ňu rovnako dôkladne ako na svadbu na Slovensku.

 

svadba_na_plazi_cyprus
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

 

Svadba na pláži – lacnejšia ako doma?

Častokrát sa stretávame s mylnou predstavou, že svadba na pláži je vlastne dovolenka, v rámci ktorej absolvujete bezplatný svadobný obrad, ktorý sa cenovo bezbolestne zmestí do týždňového pobytu pri mori bez výdavkov navyše. Svadba na pláži je síce alternatívou malej svadby, svadby pre dvoch či úniku á la inkognito, ak však má byť po vašom návrate na Slovensko právne platná aj na vašej rodnej hrude, oveľa lacnejšia ako svadba na Slovensku nebude. Úrady v zahraničí si totiž za vykonanie a registráciu vašej svadby nechajú zaplatiť a prenájmy miest obradu tiež majú svoju cenu.

Samozrejme závisí od destinácie, do ktorej sa vyberiete, času, ktorý tam strávite a tiež počtu osôb, ktoré so sebou zoberiete. Dôležité je aj to, či svadbu na pláži budete porovnávať s rovnako veľkou alebo oveľa väčšou domácou svadobnou alternatívnou.

Ak sa teda na svadbu pri mori vyberiete na rozprávkové pláže cez pol zemegule, čas aj letenky budú mať svoju cenu.

 

Právne platná svadba na pláži

Právna platnosť vašej svadby na pláži závisí aj od toho, na akú pláž sa vyberiete. Vzdialenejšie destinácie v krajinách s rôznorodými náboženstvami váš zväzok lásky síce môžu považovať za platný, no naša legislatíva s tým nemusí celkom súhlasiť. A hoci právna platnosť so vzdialenosťou takmer priamo úmerne klesá, nie je to pravidlo, na ktoré sa dá spoľahnúť. Preto si túto skutočnosť určite vysondujte skôr ako si kúpite letenky do neprebádaného raja. Európske pláže sú v tomto smere ústretovejšie a možno nie tak exotické, zato právne zaväzujúce. Vaša svadba na pláži  tak bude nielen symbolická, ale skutočne trvácna.

Zobrať sa na pláži sa však ani v takomto prípade nestačí. Po návrate domov vás čaká ďalší proces zlegalizovania vášho zväzku. Nie je to nič zložité, no pokiaľ by ste to opomenuli, tak budete manželmi len v krajine, kde ste sa zosobášili, a to zrejme nie je tak celkom cieľom. Preto netreba opomenúť ani legislatívne procedúry po vašom návrate zo svadby na pláži. Ideálne je informovať sa o postupe už vopred, aby ste v predstihu vedeli, do čoho idete.

 

svadba_pri_mori_cyprus
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

 Bude vás zaujímať: Miesta svadby v zahraničí 

Pri svadbe na pláži plynie čas inak

Hoci to vyzerá tak, že všetci žijeme na jednej planéte, kde čas plynie rovnako, jeho vnímanie je v každom pásme iné. Časové záležitosti týkajúce sa vašej svadby na pláži preto nemusia korešpondovať s vašimi predstavami rýchlosti a bezproblémovosti. Pokiaľ si vyberiete destináciu na uzavretie manželstva pri mori, ktorá vám po slávnostnom obrade poskytne výstup právne platný aj v našich končinách, je na mieste otázka, v akom časovom horizonte obdržíte platný sobášny list. Nie všade je to totiž hneď ako si poviete áno na pláži. Určité lehoty na vydanie a zlegalizovanie sobáša pri mori či kdekoľvek za hranicami majú úrady v zahraničí, ďalšie začínajú plynúť po nahlásení svadby v cudzine na slovenských úradoch. Tak sa môže stať a bežne sa aj stáva, že vaša svadba na pláži bude právne platná až pol roka po tom, čo sa jej zúčastníte v priamom prenose. Hoci nie je žiadna tragédia byť ešte pol roka oficiálne slobodní, je dobré vedieť to vopred a zariadiť sa podľa toho. Nie že by ste ten polrok nevedeli stráviť efektívne, no plánovať záležitosti vyžadujúce si oficiálny zväzok je v takýchto prípadoch zložitejšie, preto je určite dobré vedieť o tom vopred.

Čo ešte je potrebné zobrať do úvahy a myslieť na to skôr ako začnete plánovať vašu vysnívanú svadbu na pláži? Kde začať, čo budete potrebovať a kde ju vybavíte? O tom už v najbližšom blogu.

Sledujte Družičku - Dozviete sa viac

Záleží nám na tom, aby ste sa s Družičkou a u Družičky cítili bezpečne. Preto sa zaväzujeme, že budeme k Vašim údajom pristupovať maximálne diskrétne a zaobchádzať s nimi nadmieru zodpovedne.

Podľa zákona č. 428/2002 Z. z. o Ochrane osobných údajov má prístup k Vašim osobným údajom, ktoré nám poskytnete prostredníctvom formulára na pridanie Vašej svadby, len oprávnená osoba Družička.sk, ktorá ich v žiadnom prípade neposkytne tretím osobám.