zasnubny_prsten

Krátka história vzácnych kameňov

Darovanie snubného prsteňa počas žiadosti o ruku – nech je to diamant, drahokam alebo úplne unikátny kúsok kameňa – sa pre nás stalo takým bežným, že niekto naozaj nevie, prečo to tak vlastne robíme. Vďaka expertom na etiketu sme odhalili niekoľko vtipných faktov o tomto špeciálnom kúsku šperku. Prejdime na základnú históriu snubného prsteňa.

Vznik snubných prsteňov sa pripisuje v histórii vzdialenému Starovekému Egyptu, ale prípady výmeny krúžkov lásky sa spomínajú aj v antickom Grécku a Ríme. V Grécku neboli manželia jedinými, ktorí si navzájom darovali zlaté šperky na prsty – milenci to robili tiež, no väčšinou to boli takí, ktorí sa už čochvíľa mali brať. V Egypte nosili ľudia prstene ako symbol ich bohatstva, teda majetku zdieľaného s ich manželkami. Prsteň reprezentoval spoločné vlastníctvo. Starovekí Rimania poňali výmenu prsteňov ešte zo širšia, a to tým, že ešte aj rodičia snúbencov si navzájom vymenili krúžky lásky. V 11. Storočí posvätila cirkev význam prsteňa. A neskôr, v 16. storočí, bol tento akt začlenený do svadobného obradu a zastával tak dôležitú úlohu. Farebné kamene jednotlivých znamení ako zásnubné prstene sa stali populárnymi v stredoveku. Tieto žiarivo sfarbené drahokamy sa rozmohli už počas Viktoriánskej éry. Diamanty boli objavené v polovici 19. storočia a nosila ich najvyššia spoločenská trieda.

Nie je prekvapením, že v období prvej svetovej vojny a v časoch depresií, ľudia prestali natoľko nosiť diamanty. Okolo roku 1940 sa znova stali bežnou súčasťou zásnubného prsteňa, keď De Beers vytvoril jednu z najlukratívnejších kampaní v histórii, s chytľavou frázou ,,diamant je navždy“.

Korbicka sperky
Zdroj obrázku: www.korbicka.com

Zdroj: Brides.com, Preklad: LM