saty_pre_druzicky

Jednoduchý návod, ktorý vám pomôže urobiť najdôležitejšie dámy vášho svadobného dňa šťastnými, aby si ho dokázali užiť spolu s vami, nemá žiadny háčik. Stačí zachovať si chladnú hlavu a načúvať nielen sebe.

Bez ohľadu na to, či ide o rodinu alebo priateľov, družičky si vždy vyberáte z jednej skupiny žien – z najbližšej a najdrahšej. Hoci nie je ťažké skĺznuť do predsvadobného stresu či už hneď od začiatku alebo neskôr, práve túto výstrednosť svadobného plánovania môžete neskôr oľutovať. Hoci je to váš veľký deň, ktorý si máte plné právo užiť naplno, na základe vášho správania družičky po ňom buď zostanú alebo odídu. Preto je dôležité riešiť veci s odstupom a zachovať si tak priateľstvá aj dlho po výmene obrúčok s vaším najdrahším.

 

druzicky_a_nevesta
Zdroj obrázku: www.pinterest.sk

 

Keď budete nasledovať tieto pravidlá, určite si vyberiete správne družičky, ktoré zdieľajú rovnaké hodnoty ako vy a prejavia vám lásku, rešpekt a sympatie v tej správnej chvíli.

  1. Družičky vyberajte s rozvahou

Pri výbere družičiek ich vyberajte preto, lebo ich tam chcete mať, nie preto, že sa im cítite nejako zaviazaná a považujete za povinnosť položiť im túto otázku. Ak vás niekto požiadal byť družičkou, neznamená to, že mu to musíte opätovať v rovnakej miere. Vyberajte len tých ľudí, o ktorých ste presvedčená, že sú pre vaše družičkovanie tí praví.

  1. Predstavte družičky navzájom

Pokiaľ sa vaše družičky navzájom nepoznajú alebo žijú na opačných koncoch sveta, zoznámte ich. Napríklad aj pomocou sociálnych sietí či Skypu :-). Alebo zorganizujte skupinovú party v realite – vo vašom obľúbenom podniku. Spôsob je na vás, no vzájomné poznanie sa uľahčí plánovanie svadby nielen vám, ale aj družičkám samotným.

  1. Šaty pre družičky vyberajte dôsledne

Keď ide o šaty pre družičky, jedna veľkosť a typ zriedka sedí každej. Pokiaľ sú vaše družičky rôznorodé, čo sa výšky, veľkosti či typu postavy týka, pouvažujte nad lookom mix and match. Stačík, keď vyberiete farbu a materiál a zvyšok necháte na ne. Pinterest ponúka nepreberné množstvo možností na šaty nielen pre družičky, ale aj svadobné mamy či hostí, ktoré dobrá krajčírka dokáže zvariovať presne želaným spôsobom.

 

saty_pre_druzicky
Zdroj obrázku: www.meet-your-match-info

 

  1. Nezabúdajte na vlastný život družičiek

Ak ste v úlohe nevesty, skúste sa vžiť aj do rolí vašich družičiek a uvedomiť si, či to, čo po nich žiadate, nie je priveľa alebo nehraničí s nereálnom. Žiadať po družičkách, aby si nechali narásť vlasy na určitú dĺžku či aby nebodaj schudli na určitú konfekčnú veľkosť, nie je tak celkom rozumné. S kľudom ich však môžete požiadať o pomoc s hand-made výzdobami, radami, plánovaním, povinnosťami…Nikdy však pri tom nezabúdajte, že tieto osôbky sú vašimi priateľkami či členmi rodiny, ktorí majú svoj život, prácu, povinnosti, ktorých sa počas plánovania vašej svadby nemôžu, ani nechcú úplne vzdať.

  1. Buďte ohľaduplná k družičkovským peňaženkám

Peniaze sú vždy citlivá téma, obzvlášť, keď byť družičkou vôbec nie je lacná záležitosť. Najlepší spôsob ako sa uistiť, že ich nečakajú žiadne finančné prekvapenia, je predostrieť im plánovaný rozpočet týkajúci sa ich účasti hneď na začiatku. Následne plánujte spoločné akcie a veci, ktoré si môžu dovoliť absolvovať všetky bez výčitiek svedomia. Pokiaľ je vaším snom rozlúčka so slobodou pri mori, no vaše družičky si nemôžu dovoliť ani len letenky, nie to ešte pobyt, vyskúšajte niečo bližšie, napríklad miestny podnik s exotickou atmosférou. :-) Pokúste sa prispôsobiť veci pre družičky ich finančným možnostiam a myslite pritom na to, že ide o čas strávený spolu, nie objem peňazí spoločne minutých :-).

 

svadobny_rozpocet
Zdroj obrázku: www.gettingpersonal.co.uk

 

  1. Nehádajte sa pre malichernosti

Počas pol roka svadobného plánovania je pravdepodobné, že družičky s vami nebudú vždy len súhlasiť a dôjde k určitým nezhodám, či dokonca vyhroteným situáciám. Najčastejším je pocit, keď si nevesta myslí, že družičky jej nepomáhajú toľko ako by si predstavovala. Preto je vždy vhodné rozdeliť konkrétne úlohy konkrétnym ľuďom hneď na začiatku. Samozrejme po spoločnom nájdení konsenzu. Často totiž družičky vôbec nevedia, čo majú robiť, respektíve, čo sa od nich očakáva.

Pokiaľ k problému dôjde, neriešte ho za horúca, ale radšej s chladnou hlavou, ideálne v súkromí, nie pred cudzími ľuďmi či celou svadobnou skupinou, keď už všetci trochu pookriali.

  1. Oboznámte družičky s harmonogramom príprav

Vo svadobný deň sa aj družičky chcú páčiť a niekedy môžu na svoje povinnosti pozabudnúť. Dajte im preto harmonogram svadobného dňa s vyznačením ich osobných úloh a tiež kontaktnou osobou, na ktorú sa môžu v prípade otázok či núdze obrátiť. Môže ňou byť buď hlavná družička, svadobný koordinátor, prípadne niekto iný, okrem nevesty :-). Inak by ste neriešili nič iné, len nekonečné otázky aj družičiek.

 

Svadobne_saty
Zdroj obrázku: www.thank-you-cards-wording

 

  1. Ďakujte družičkám – často

V zahraničí je bežné družičky obdarovať priamo vo svadobný deň, pred zrakmi všetkých zúčastnených, s poďakovaním za ich ochotu a pomoc. Je to pekný zvyk, ktorým sa možno inšpirujete aj vy, no nezabúdajte, že zázračné slovíčka je milé vravieť nielen počas svadobného príhovoru, kedy sa to hodí, či očakáva. Je vhodné dať družičkám pocit dôležitosti a vyjadriť im svoju vďaku počas celej doby plánovania svadby. Hoci len jednoducho, rýchlo, o to viac srdečne. Pocit, že si ich vážite a neberiete ich ako samozrejmosť, vaše priateľstvá utuží a spraví ešte silnejšími aj dlho po svadbe.