svadba_na_plazi_cyprus

Aj vy uvažujete nad svadbou vo dvojici, inkognito, na vzdialenom, romantickom mieste, kde si váš veľký deň vychutnáte naplno, bez starostí a zbytočných otázok? Ale ako vybrať tú správnu destináciu?

Ak ste v štádiu cestovania prstom po mape, dáme vám pár tipov, na čo sa zamerať a na čo nezabudnúť. Nie každá pekná pláž je totiž vhodná na sobáš pri mori a nie každé veľkomesto má čo ponúknuť na výnimočný obrad v zahraničí.

svadba_na_plazi_cyprus
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

Plánovanie svadby v zahraničí

Vzdialenosť a doprava pre svadbu v zahraničí

Čím ďalej, tým dlhší let a viac batožiny. Na svadbu v zahraničí nepôjdete len s príručným kufríkom, ale pravdepodobne ponesiete aj šaty (nielen svadobné) a kopu iných drobností. Pokiaľ sa hodláte vydávať v princeznovských šatách, myslite na ich prepravu, ktorá nie vždy býva jednoduchá.

Ak plánujete letieť s bruškom, nenechávajte si svadbu na poslednú chvíľu. Radšej zvoľte bližšiu destináciu, či inú formu dopravy.

Termín a počasie svadby pri mori

Plánujete si predĺžiť leto alebo si ho dokonca užiť v zime? Alebo chcete vybehnúť ešte pred sezónou? Pri exotických destináciách pozor na obdobie dažďov, pri európskych na zradný oceán, od ktorého fúka a vyfúka aj tropické teploty na relatívne chladné dni.

Sezónnosť a miestne zvyklosti pri plánovaní svadby

Od termínu závisí aj sezóna v tej ktorej krajine. Vrcholnú sezónu ako aj mimosezónne obdobia prenechajte iným. Zamerajte sa radšej na okrajové termíny, kedy služby ešte fungujú, lety lietajú, ľudí je pomenej a hlavne nie sú sviatky či celomesačné siesty. Napríklad svadba v Ríme v auguste je utópia, ktorú Taliani vôbec neriešia a s kľudom Angličana všetci do jedného dovolenkujú.

svadba_v_zahranici_rim
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

Dĺžka svadobného pobytu a svadobné ubytovanie

Veľké hotely a komplexy v turistických rezortoch väčšinou ponúkajú štandardné dĺžky turnusov, ktorým je potrebné sa prispôsobiť. Pokiaľ vám tieto nepasujú, vyskúšajte individuálne možnosti – buď iný hotel, inú sezónu alebo individuálny booking. Tieto možnosti budú cenovo náročnejšie, no určite podľa vašich predstáv.

Dokumentácia pre svadbu v zahraničí

Najdôležitejšia časť celých príprav zvyčajne býva aj najnáročnejšou. Miesto pre vašu svadbu v zahraničí vyberajte tak, aby ste už pri dokumentoch nestratili chuť vôbec niekam chodiť. Ak zvolíte symbolický sobáš na pláži, papierovačky síce odpadnú, no ešte stále budete musieť zabezpečiť úradníka, ktorý vás zosobáši. Európske krajiny sú dokumentovo prijateľnejšie, čím ďalej cestujete, tým rôznorodejšie problémy môžete mať.  

Sobáš v zahraničí versus jazyková bariéra

Exotické krajiny používajú exotické jazyky a väčšinou tam aj čas plynie o čosi exotickejšie v porovnaní s naším. Ak plánujete svadbu v zahraničí vo vlastnej réžii, voľte radšej miesto, kde vám porozumejú. Po niekoľkohodinovom lete sa s niekým handrkovať, že nič nie je tak, ako sľúbil v maily, lebo vám v podstate nerozumel, nie je práve ideálna predstava.

Miesto svadobného obradu a hostiny v zahraničí

Nestrácajte čas presunmi, parkovaním a hľadaním ihly v kope sena. Ideálne je mať všetko na jednom mieste, optimálne aspoň v blízkosti. Svadba v zahraničí strávená brázdením ulíc veľkomesta v taxíku, či hľadaním tej reštaurácie z webu, nie je práve najefektívnejšie strávenou.

svadba_v_zahranici_cyprus
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

(Ne)svadobné presuny na mieste

Stihnúť svadobný obrad je základ, ostatné už potom pohoda. Aby ste na ten váš nemeškali, myslite na to v predstihu a aj na sobáš v zahraničí si zabezpečte transfer. Nemusíte ísť práve na koňoch po bulvári v najväčšej premávke, no stopovať taxík na odľahlej pláži tiež nie je naj riešenie. Aj tu voľte krajiny, kde vám skôr uľahčia situáciu ako priťažia.

Svadobné služby v zahraničí

Svadba hoci v zahraničí sa bez svadobných služieb celkom nezaobíde. Aby ceremónia aspoň trošku vyzerala ako svadba, hodila by sa minimálne svadobná kytica, pekný altánok alebo vyzdobený stôl, pár fotiek pri mori či pri pamiatkach vo svadobných šatách. Každé miesto vám ponúkne niečo iné, špecifické, nezabudnuteľné. Je na vás, či zvolíte exotiku, romantiku, históriu alebo iný únik z reality.  

Pomoc a podpora nielen na svadbu

Keď vás na mieste bude niekto čakať, určite vám dosť odľahne. Hlavne v netradičných destináciách je dobré vedieť, že sa máte na koho obrátiť. Pokiaľ s cudzou pomocou nerátate, zvoľte radšej krajiny, kde si vystačíte aj sami. Stratiť sa na vlastnej svadbe v zahraničí by síce bola spomienka na celý život, no asi nie tak celkom lákavá.

Kam sa na svadbu v zahraničí chystáte vy? Dajte nám vedieť v komentároch vaše obľúbené destinácie. Naše sú tieto: