Slovenská pohostinnosť sa prejavuje v rôznych smeroch hlavne počas rodinných udalostí a stretnutí. Nakoľko svadba jednoznačne patrí medzi jedny z najdôležitejších a vlastne celá táto paráda je o hostení, aj výslužky sú jej neodmysliteľnou súčasťou. Klasické poňatie výslužky pre hostí predstavuje krabičku zákuskov, prípadne fľašu vína. Prirodzene, ako všetky ostatné zvyky, aj tento si jednotlivé regióny prispôsobili svojim špecifikám, a tak sa stretávame nielen s typickými regionálnymi koláčikmi, ale aj s rôznymi variantmi životabudiča či už v prívetivejšej vínnej alebo tuhšej podobe. Detaily sú dosť podstatné aj v tejto položke, a tak pekné zdobené či vzorované krabičky s menovkami či personalizované etikety na víno začínajú byť priam povinnosťou.

 

Zdroj obrázku: www.impuls.sk

 

No výslužky nemusia byť vždy len o zákuskoch a víne či alkohole. Ako sme už spomínali, iný kraj, iný mrav, aj tu platí, čím charakteristickejšie, tým vítanejšie. A tak sa okrem iného nosia medovníčky či perníčky, minitortičky, oblátky, čokoládky či iné fajnotky, ktorými hosťom poďakujete za účasť na vašej najdôležitejšej oslave.

 

Zo zahraničia k nám zavítali darčeky pre hostí v podobe malých drobností či svadobných drobnôstok, ktoré vás vašim hosťom pripomenú aj po svadbe. Tieto vo svojej podstate predstavujú náhradu väčšej slovenskej pohostinnej výslužky. Na Slovensku sa udomácňujú bez ohľadu na to, či klasické zákuskové krabičky budú alebo nebudú nasledovať.

 

15 tipov na výslužky na svadbu bez starostí

 

Výslužky jednoznačne k slovenskej svadbe patria. Tradične je však s nimi nemálo starostí. Ako ich zaobstarať čo najefektívnejšie a najbezbolestnejšie? Tu je pár praktických rád pozbieraných počas rokov skúseností, ako sa vyhnúť nielen roztopeným zákuskom, ale aj vystresovanej svadobnej mame či budúcej svokre a zároveň neuraziť nikoho z najbližšej rodiny.

 

 

  1. Náhradná zaangažovanosť – zaangažujte mamu, krstnú, starkú a všetky pečenia chtivé a zároveň na svadbu pozvané dámy radšej do iných činností (pokiaľ je to nevyhnutné).
  2. Výber podľa počasia – v závislosti od sezóny, a teda počasia, voľte aj druhy zákuskov nielen do výslužiek. V 36 stupňoch nad nulou sa salmonela plíži do krémov o dosť rýchlejšie ako keď ortuť teplomera putuje opačným smerom.

    Bude vás zaujímať: Letná svadba a jej úskalia 1.

  3. Klasika a koštovka v jednom – pri výbere stavte tak trošku na klasiku a tak trošku na experimenty. Zákusky na výslužky vyberajte tak, aby ste ulahodili všetkým. Skôr narodení očakávajú a uprednostňujú zaužívanú klasiku, mladšie generácie rady vyskúšajú aj niečo nové neokukané.
  4. Dobrá rada od skúsených – pokiaľ si neviete rady s výberom, nechajte si poradiť od cukrárky alebo družičky:o). Určite majú s výslužkami viac skúseností ako vy a nemajú v úmysle poradiť vám zle. Navyše, maturovať v zozname nič nehovoriacich názvov vám asi optimizmu nepridá. To sa radšej sústreďte na svadobnú tortu.

    Vyskúšajte aj:  Svadobné zákusky inak

  5. Myslite na diétarov – darovať cukrovkárovi krabicu zákuskov neznie ako najlepší nápad. Rovnako ako celiatici či iní dietari, ani oni si na vašich daroch nepochutia. Ak si chcete hostí uctiť, myslite aj na takýto detail. Dnes je riešiteľný, pokiaľ naň myslíte vopred.
  6. Optimálne počty – ani málo, ani veľa, skrátka tak akurát. Orientačné počty zákuskov na stoly aj na výslužky vám poradí každá skúsená cukrárka. Pre vašu úvodnú predstavu poslúži aj nasledovný prehľad:
    – výslužka – 10 – 20ks, z toho ½ krémové zákusky, ½ suché pečivo. Jedna výslužka je určená pre 1 pár prípadne 1 rodinu.
    – na stoly – 3 – 4 ks/ osobu v závislosti od veľkosti a ďalších plánovaných sladkostí ako sú dezert, svadobná torta, čokoládová fontána, fondue, čokoládové pralinky, minitortičky a iné.
  7.  Ústretovosť hostí – požiadajte hostí, aby uprednostnili iné dary pred tortami. Tak sa vyhnete ich sklamaniu, že sa nekrája práve tá ich, plytvaniu, pokazeniu, stresu a dokladaniu do vopred pripravených výslužiek. A pri tom všetkom budete môcť s čistým svedomím a s radosťou nakrájať vašu vysnívanú obrázkovú svadobnú tortu.
  8. Len žiadne zbieranie zo stolov – čo sa nezje počas svadobnej hostiny, následne sa rozdelí do výslužiek. Znie to možno prakticky a neplytvajúco, no s hygienou stravovania to nemá nič spoločné. A verte, hostia si zostatky zaručene všimnú.
  9. Žiadne balenie či dopĺňanie do krabíc počas svadobného večera. Inak strávite pol svadby v zákulisí s rukami od krému (zákuskového). Dajte si výslužky nabaliť do krabičiek rovno vo výrobe. Zabezpečia vám krabice, rozdelia zákusky podľa požiadavky a vy ich už len bez starostí porozdávate hosťom.
  10. XXL chladnička – pokiaľ nemáte k dispozícii mraziaci box alebo rovno miestnosť, myslite na skladovanie výslužiek tesne pred svadbou. Zvlášť keď teplomer dosahuje teplotné maximá.

    Čítajte aj:  Sladkosti nielen na svadobné stoly

  11. Ako ich dostať na správne miesto – preprava XY škatúľ s krehkým obsahom v letných horúčavách tiež nie je jednoduchá záležitosť. Ideálne je, ak vám cukrárka, prípadne agentúra privezie výslužky priamo na miesto určenia, prípadne aspoň čo najbližšie k nemu. Pokiaľ si svadbu organizujete sami, myslite aj na posily, aby ste sladké škatule nenosili sami pol dňa.
  12. Ubytovanie hostí – pokiaľ chcete situáciu uľahčiť aj hosťom, čo by ste jednoznačne mali, myslite na ich spôsob ubytovania a prispôsobte objem aj obsah výslužiek situácii. Hotelové izby väčšinou nedisponujú veľkými chladničkami na tortové škatule. Suché a slané pečivo, kysnuté koláčiky, medovníčky či oblátky vydržia aj bez chladu.
  13. Spôsob dopravy hostí nie je zanedbateľný faktor. Pokiaľ polovica skupiny odlieta na druhý deň po svadbe, zrejme nebudú nadšení krémovými zákuskami, ktoré nemôžu zbaliť do kufra, ani zobrať do lietadla.
  14. Ak to ide, rozdajte ich skôr. Pokiaľ je väčšina pozvaných svadobných hostí z vašej blízkosti a vy plánujete navštíviť ich tesne pred svadbou, vyriešte výslužky s touto návštevou. Vo svadobný deň sa tak budete môcť venovať iným veciam.
  15. Neexperimentujte na poslednú chvíľu. Tobôž nie vo svadobný deň. To by už výslužky mali byť na svojom mieste, aby ste sa mohli venovať dôležitejším záležitostiam.

 

Verím, že sme vám aspoň trošku pomohli chytiť správny vietor do plachiet svadobných výslužiek, ktorý vám pomôže vyhnúť sa výslužkovým trampotám a trapasom.