dlhe_modre_saty_pre_druzicky

Čo dostanete, keď skombinujete puntičkársku nevestu, niekoľko jej najlepších priateliek alias družičiek a stres zo svadobného plánovania? Potenciál pre konflikt.

Aby ste sa mu vyhli, majte sa na pozore pred nasledovnými 8-mimi bodmi, ktoré vám pomôžu ako sa vyhnúť hádkam s družičkami, aby ste všetky prežili svadbu v pohodlí.

dlhe_modre_saty_pre_druzicky
Zdroj obrázku: www.youandyourwedding.co.uk

 

1. Šaty pre družičky – a dilemy okolo nich

Samozrejme, každý chce vo veľký deň vyzerať čo najlepšie, či už je jeho hlavným aktérom, organizátorom alebo hosťom. Otázne je, ako pojmu „najlepšie“ rozumieme. Pre každého zainteresovaného to totiž môže znamenať niečo iné. Ak vaša družičkovská flotila uvážila, že farba, ktorú ste im zvolili pre ich šaty, nie je celkom to pravé družičkové, porozmýšľajte, či nebude lepšie nechať ich vybrať si z dostupnej palety niečo ich chuti bližšie. Aj ony sa predsa potrebujú cítiť dobre, aby vám mohli pomáhať v pohode a s prehľadom.

Ďalším detailom šiat pre družičky, ktorý nemusí sadnúť každej z nich, je strih. Pokiaľ je možné vyriešiť problém jeho minimálnymi úpravami, bude to ideálny prípad pre všetkých zúčastnených.

Ak si ako nevesta napriek všetkému trváte na svojej pôvodnej predstave outfitov vašich družičiek, skúste im dostatočne jemne vysvetliť, aké je to pre vás dôležité a ako si vážite ich podporu. Príkazmi a zákazmi nič nevyriešite. Šaty pre družičky vám dávajú priestor na diplomatickú komunikáciu.

druzickovske_saty_na_vesiakoch
Zdroj obrázku: Pinterest

 

2. Vlasy a make – up pre družičky

Rovnako ako šaty, vaše družičky nemusia byť nadšené ani vašimi predstavami o ich vizáži. Pokiaľ však neplánujú extrémne vyčnievať z konceptu celej svadby či svadobných fotografií, skúste sa zmieriť s tým, že netúžia po oranžových tieňoch či červenom rúži a sústreďte sa radšej na svoj look. V konečnom dôsledku ste stále hlavnou aktérkou vy ako nevesta a nikto zo svadobných hostí nebude riešiť pozadie toho, či ste dali tú družičku tak nemožne upraviť vy alebo je to jej vlastné rozhodnutie. :o)

3. Dodržiavanie predsvadobných termínov

Pokiaľ vaša družička stráca prehľad o čase, vaše naliehavé e-maily ju nezaujímajú skôr ako s mesačným oneskorením a na každú skúšku či stretnutie mešká, je najvyšší čas prehovoriť si s ňou čo najskôr. Vysvetlite jej, aké je plánovanie svadby pre vás dôležité, prečo ste si ju prizvali do svadobného tímu a zverili jej takú zodpovednú úlohu (lebo je pre vás rovnako veľmi dôležitá). Otvorený priateľský rozhovor v čo najskoršom čase je to najlepšie, čo môžete urobiť pre ňu, aj pre seba. Inak sa budete okrem iného trápiť aj s nemotornou družičkou do konca svojej svadby.

prekvapene_druzicky
Zdroj obrázku: www.queenslandbrides.com.au

Čítajte aj: V úlohe družičky

4. Svadobné výdavky v réžii družičiek

Šaty pre družičku, rozlúčková party, doprava, ubytovanie, dary… výdavky na vašu svadbu rastú nielen vám, ale všetkým zúčastneným, rovnako družičkám. Pokiaľ si niektoré z nich nemôžu dovoliť držať krok s ostatnými, porozprávajte sa s nimi otvorene. Je predsa dôležitejšie nestratiť družičku ako nezískať až tak honosný dar. Vysvetlite jej, že jej prítomnosť pre vás znamená oveľa viac ako jej finančné príspevky na vašu svadobnú party. Veď preto ste ju požiadali, aby bola vašou družičkou. Pokiaľ sa sama rozhodne svojej úlohy či účasti na družičkovských aktivitách zrieknuť, nenúťte ju zotrvať nasilu. Bude lepšie, ak si miesto na vašej svadbe nájde ako čestný hosť a bude sa cítiť príjemne, ako by sa mala cítiť nepríjemne nielen na svadbe, ale aj dlho pred ňou a po nej, len pre to, že nedokázala držať krok s ostatnými.

5. Partneri družičiek a ich pozvanie na svadbu

Pozvať na svadbu priateľku za družičku neznamená, že automaticky pozývate aj jej partnera. Samozrejme manželia a manželky by mali dostať pozvánky (hoci družičky sú väčšinou slobodné), no v prípade zatiaľ nezáväzných známostí je to skôr pekné gesto ako vaša povinnosť, ktoré je však tiež vhodné rozdiskutovať s konkrétnymi slečnami. A určite radšej skôr ako neskoro.

topanky_pre_druzicky_belleandchic.com
Zdroj obrázku: www.belleandchic.com

6. Nevhodné obdobie byť družičkou

Svadobné sezóna a plánovanie vašej svadby môže byť pre niektoré vaše družičky emocionálne náročnou skúškou. Možno sa práve teraz spamätávajú z ťažkého rozchodu dlhodobého vzťahu alebo netrpezlivo čakajú na žiadosť o ruku, ktorá nie a nie prísť. Jej podráždené reakcie berte s nadhľadom a nežiadajte od nej vždy úsmevný postoj. Pokiaľ by však správanie družičky malo narušiť hladký priebeh vašich svadobných plánov, radšej sa s ňou dohodnite na zbavení jej funkcie, ktorá pre ňu práve teraz pravdepodobne nie je najvhodnejšia. A hoci to možno práve v danej chvíli bude brať ako podraz ešte aj z vašej strany, s odstupom času uzná, že to bolo to najlepšie rozhodnutie.

7. Nezmyselné predsvadobné hádky

Keď sa starí priatelia stretnú po rokoch, majú spoločnú nielen históriu, ale aj doťahovanie, súperenie, uštipačné poznámky, ktoré môžu byť v predsvadobnom rozpoložení dôvodom vzniku mnohých problémov. Ako nevesta musíte udržať túto uzdu dostatočne pevne na to, aby vaše hašterenie prekazilo vaše svadobné plánovanie. Neprilievajte preto oheň do ohňa, potichu sa vzdiaľte a nechajte ich, nech si to vyriešia sami, vo vlastnom čase. Nechcete predsa skončiť skôr ako začnete.

hrncek_s_napisom_pre_druzicku
Zdroj obrázku: www.raineronline.org

8. Pomoc od družičky

S funkciou družičky je spojených mnoho povinností (čítajte: Povinnosti družičky). Niet divu, že niektoré vaše družičkovské pomocníčky sa cítia nimi zavalené. Napokon, tiež plánujú vašu svadbu popri svojej práci, možno aj vlastnej rodine.

Naplánujte si preto vopred, ktoré povinnosti delegujete na družičky a s ktorými o pomoc požiadate iných priateľov či rodinu. Vaša najbližšia svadobná flotila by sa mala cítiť poctená ich postom, nie prepracovaná či zneužívaná. Dať družičkám občas prestávku, odmeniť ich malou pozornosťou či vyjsť si s nimi na obed, hoci ešte zďaleka všetko neskončilo, poteší nielen ich, ale v konečnom dôsledku aj vás. Vidieť usmiate družičky, ktoré si plánovanie vašej svadby užívajú spolu s vami je predsa dosť veľké zadosťučinenie, čo poviete? A napokon, rovnako sa budú raz správať aj ony k vám, keď si úlohy vymeníte :-).