dánska svadobná torta

Väčšina z nás dobre pozná slovenské svadobné zvyky a tradície. Rozmýšľali ste však niekedy nad svadobnými zvykmi iných krajín? Prinášame vám pohľad na škandinávske svadobné tradície, teda presnejšie na to, ako vyzéra svadba po dánsky.

Príhovory, príhovory, príhovory…

Presne tak, tých býva na škandinávskych svadbách viac než dosť. Ak sa vám teda niekedy naskytne príležitosť zúčastniť sa takejto svadby, buďte pripravení . Dáni sa totižto v príhovoroch priam vyžívajú a v niektorých prípadoch môže ich dĺžka presiahnuť aj pol hodinu.

dánska svadba
Zdroj obrázku: Green Wedding Shoes od Ali Degraff Photography

Dupot a štrnganie na dánskej svadbe

Ani počas podávania jedla nie sú novomanželia celkom nerušení. Ak totiž počas večere niekto z hostí zadupe, väčšina hostí sa postupne pridá. To je znak toho, že novomanželia musia vliezť pod stôl a pobozkať sa. Ak niekto z hostí zaštrngá príborom o svoj pohár alebo tanier, novomanželia sa musia taktiež pobozkať, no tento krát stojac na svojich stoličkách.

Môžete pobozkať nevestu (alebo ženícha)

Ak ženích opustí miestnosť, všetci prítomní chlapi vstanú. Postavia sa do radu a jeden za druhým čakajú, aby pobozkali nevestu. To isté platí aj v opačnom prípade, ak miestnosť opustí nevesta. Svadba po dánsky je všeobecne plná bozkov, objatí a piesní.

Krájanie torty – aj v Dánsku

Torta na dánskej svadbe sa tiež veľmi líši od tradičných svadobných tort, na ktoré sme zvyknutí. Tradíciou je krájať ju čo najbližšie k polnoci. Povera vraví, že každý z hostí by mal ochutnať kúsok tejto torty, inak novomanželov postihne nešťastie. Táto svadobná torta, po dánsky nazývaná ‘‘kransekage‘‘ býva tradične ozdobená dánskymi vlajkami.

dánska svadobná torta
Zdroj obrázku: https://order.lundsandbyerlys.com/collections/wedding-cakes/products/kransekage

Prvý tanec pred polnocou

Moment prvého tanca je v dánskej kultúre jedným z hlavných udalostí svadby. Tanec sa musí uskutočniť ešte pred polnocou, inak to značí koniec svadobného dňa. Ako hosť na dánskej svadbe sa však nebudete iba prizerať. Hostia urobia okolo páru kruh a postupne ho zmenšujú, až kým sa pár nemôže ďalej hýbať. Na konci novomanželom nezostane nič iné ako sa pobozkať. Tento bozk je nasledovaný veľkým aplauzom.

Strihanie ponožiek – tradičný dánsky svadobný zvyk

Čítate správne, podľa dánskych tradícii muži počas zábavy zvyčajne zodvihnú ženícha, vyzujú mu topánky a odstrihnú mu konce ponožiek. Tento naozaj netradičný zvyk má neskôr ukázať ženíchovi, aká dobrá je jeho druhá polovička v šití. Nie je však netradičné, ak svadobčania odstrihnú i ženíchovu kravatu.

dánska svadobná tradícia
Zdroj obrázku: https://www.mikkelpaige.com/2014/04/metropolitan-building-wedding-photos-long-island-city-photographer/

 

Toľko o dánskych svadobných tradíciách. Ak máte nejaké skúsenosti so svadobnými tradíciami iných krajín, budeme radi ak sa s nami o ne podelíte v komentároch.