svadobne_menu

Od hostí s gluténovou intoleranciou či alergiou na oriešky, po vegánskych entuziastov a Paleo nadšencov, v dnešnej dobe je diétnych obmedzení viac ako dosť. Ak však chcete, aby sa vaši hostia cítili pohodlne a v žiadnom prípade neboli na vašej svadbe hladní, je vhodné o nich vedieť, v idealnom prípade ich zobrať do úvahy. Takže, keď plánujete svadobné menu, je nielen ohľaduplné, ale aj praktické, plánovať a pokryť široké spektrum požiadaviek od základných po preferenčné. Samozrejme všetko v rámci hraníc možností a akceptovateľnosti. Ako na to, aby ste to zvládli s prehľadom a nezbláznil sa pri tom? Tu je niekoľko užitočných rád, ktoré vám pomôžu zvládnuť diéty svadobných hostí bez starostí :o).

svadobne_menu
Zdroj obrázku: www.marketplaceweddings.com

Diéta svadobných hostí a čo s ňou?

1. Požiadajte o diétne špecifiká spolu s pozvaním na svadbu

Je bežné opýtať sa na RSVP kartách na mäso, hydinu, ryby alebo bezmäsitú verziu menu, no nezabudnite ani na ďalšie, hlavne zdravotné diéty ako bezlaktózová, bezlepková, alergie a podobne. Ak treba, pridajte riadok navyše, aby ste získali všetky potrebné informácie naraz a hneď na úvod.

Čítajte aj: Vegetariánske svadobné menu ktoré si zamilujete-časť-1

2. Porozprávajte sa s cateringovým partnerom

Ak už viete, že v skupine svadobných hostí máte niekoľko diétnych požiadaviek, oznámte to gastro partnerovi čo najskôr. Na základe týchto skutočností vám bude vedieť odporúčať vhodné menu pre všetkých a zároveň ideálne nakombinovať náklady a následne úpravy pre jednotlivé diéty, aby aj kuchyňa a servis fungovali plynule. Pripraviť 10 rôznych diét pri 100 člennej skupine nie je jednoduché, no pri efektívnom plánovaní určite nie nemožné. Niekedy stačí obmeniť prípravu prílohy či omáčku a základ môže zostať rovnaký, inokedy výmena nestačí a je potrebné začať hneď na úvod vhodnými surovinami.

 

3. Označte jedlá na bufete

Pokiaľ namiesto servírovaného svadobného menu ponúkate bufetové stoly, dajte si záležať na dôkladnom označení jednotlivých jedál. Zdatná obsluha bufetu je tiež veľkým plusom uľahčujúcim celú situáciu. Takto hostia nebudú musieť klásť milión otázok o tom, čo môžu a čo nie, či nedajbože podstupovať riziko, či im niečo neznáme neuškodí.

Zdroj obrázku: www.impuls.sk

4. Logická deľba jedál na svadobnom bufete prospeje

Či v kuchyni pri príprave alebo na bufete, dbajte na dôkladné rozdelenie surovín, ktoré by mohli spôsobiť neželané situácie. Nealergikom sa to môže zdať prehnané, no prevencia je vždy lepšia ako riešenie nepríjemnej alergickej reakcie. A určite je jednoduchšie servírovať bezorieškovú verziu na jednej strane bufetu a orieškové kari na druhej ako volať záchranku.

jesenna_svadba_sladky_bufet
Zdroj obrázku: www.creatiffa.com

Bude vás zaujímať: Sviatočný sladký bufet

5. Pripravte sa na zvýšené náklady na diétne menu

Kým niektoré diétne obmedzenia sú jednoduché, nakoľko pri nich stačí alergény vylúčiť, iné si vyžadujú špeciálne suroviny, ktoré môžu byť drahšie. Prekonzultujte s cateringovým partnerom najefektívnejšie varianty, aby ani hostia neboli hladní, ani váš rozpočet neúmerne zaťažený. Pokiaľ by to inak nešlo, zdravie hostí a istota, že sa nikomu nič nestane, sú na nezaplatenie.

tekvicove_svadobne_menu
Zdroj obrázku: www.weddingsevens.com

6. Necíťte sa dotknuto pri odmietnutí svadobného menu

Môžete prísť aj na to, že jeden alebo niektorí zo svadobných hostí trpia zriedkavou alergiou, ktorá im neumožňuje jesť nič zo servírovaných možností. Pokiaľ sa hostia rozhodnú absolvovať večer abstinentsky, necíťte sa dotknuto. Pokúste sa vyzistiť, čo by im mohlo pomôcť cítiť sa pohodlne. Ak je to prinesenie ich vlastnej stravy, umožnite im to. Budete mať istotu, že sú v poriadku a navyše nie sú hladní, takže si váš veľký deň môžu užívať spolu s vami.