svadobna_vyzdoba_3

Keď príde na svadobnú výzdobu, farby sú kľúčovým faktorom. Dokážu všetko zjednotiť – od vizáže družičiek až po výzor stolov, dokonca aj Vás a Vášho vyvoleného :-), rovnako dokonale ako všetko rozbiť. Preto pokiaľ ide o farby, je veľmi dôležité vyberať rozvážne. Lebo stačí jeden zlý krok a vaša svadba sa zmení na nepoznanie. Aké farby teda radšej nemiešať pokiaľ ide o svadobnú či slávnostnú výzdobu? Tu je malý ťahák, čo dokážu spraviť farebné chyby nielen vo svadobnej výzdobe. No pokiaľ ich ovládate, viete, čomu sa vyhnúť.

svadobna_vyzdoba_3
Zdroj obrázku: www.gpsdecors.com

5 farebných chýb, ktorým sa oplatí vyhnúť

  1. Príliš krikľavé farby na svadbu

Pri všetkej tej hromade bielej bez pochýb svadobne súvisiacej farbe plne chápeme, že chcete váš svadobný deň trošku oživiť, ale choďte na to radšej umiernenejšie ako krikľavo-šťastne. Vhodným riešením je napríklad zvolenie základnej farby v bledom pastelovom či nevýraznejšom odtieni ako je napríklad béžová, moka alebo klasická biela, ktorý udrží celý farebný tón v medziach a následne dolaďte jasné farby, ktoré pôsobia nežne a lahodia oku.

svadobna_vyzdoba_1
Zdroj obrázku: www.uniquelyyoumt.com
  1. Príliš veľa farieb vo svadobnej sále

Vybrať len pár je občas zložité, obzvlášť, ak ste prívržencami pestrých, veselých kombinácií a nálad. Pokúste sa však aspoň zúžiť paletu na 3 max. 5 farieb. To vám umožní udržať vhodný balans vo farebnej svadobnej škále. Limitovanie počtu farieb tiež dištancuje vašu svadbu od cukríkovej rozprávky a vaše družičky od výzoru dúhových bábik či akékoľvek prirovnanie použijete.

svadobna_vyzdoba_2
Zdroj obrázku: www.uwebus.com
  1. Miešanie vzorov vo svadobnej výzdobe

So vzormi na svadbe narábajte veľmi opatrne. Možno sa vám páči dezén, ktorý by ste chceli zvoliť za hlavný motív vašej svadby a ktorý bol veľmi módny minulú sezónu. Zvážte však, či nepôsobí veľmi tvrdo, dynamicky alebo zastaralo. Pokiaľ chcete kombinovať, opäť minimalizujte, tentokrát na maximálne 2 vzory s ohľadom na ich veľkosť. Malé vykompenzujte veľkým a naopak, aby nepôsobili mätúco a príliš husto či preplneným dojmom.

Kombinovať môžete aj textúry a materiály. Spárujte vrecovinu s kašmírom alebo satén s čipkou. Konzistencia či zloženie materiálu zaujme vizuálne rafinovanejšie ako len miešanie vzorov.

vyzdoba_na_svadbu_
Zdroj obrázku: www.tableskirtsandmore.com
  1. Farby na svadbu, ktoré sa nedopĺňajú

Poznáte tajomstvo peknej palety farieb? Vyskúšajte farebné koleso. Poradí vám niekoľko možností na farebné variácie a kombinácie, ktoré zaručene overene fungujú.

Ak uprednostňujete veľmi podobné farby z rovnakej škály (ako pastelové, biele a krémové) zvážte kombináciu s doplnkovou farbou ako je mentolová alebo jemnejšou verziou krikľavých (sýta ružová alebo červená). Jemným pridaním sýtejšej farby zabránite tomu, aby vaša svadba vyzerala monotónna a vypratá :-) a naopak, zjemnením sýtych farieb menej výraznými zachováte ten správne jemný podtón svadobnej atmosféry.

svadobna_vyzdoba
Zdroj obrázku: www.feathertreasures.com
  1. Farby a charakter miesta svadby

Mnoho párov si vyberá farby na svadobnú výzdobu dávno pred tým, ako majú vybraté miesto svadby. Nie každá sála je však prispôsobená či prispôsobiteľná vašim predstavám a často je náročné nájsť takú, ktorá by vyhovovala po všetkých stránkach. Niekedy sú to príliš farebné vitráže na oknách kostola, inokedy vzorovaný koberec, priveľmi pestré steny či závesy v nehodiacej sa farbe alebo dokonca neželané prvky, od ktorých je vhodné odvrátiť pozornosť niekam inam. Nespolupracovať s lookom a štýlom miesta svadby a bezhlavo si presadzovať svoju vysnívanú predstavu môže skončiť nielen ako farebné fiasko. Skúste teda zvoliť logický postup pri plánovaní svadby a začať najskôr výberom miesta, skôr ako sa nafixujete na vysnívanú farebnú predstavu. Ako v každom dobrom vzťahu, kompromis je riešením aj vo farebnosti.

Rovnakú farebnú barličku môžete použiť na pomoc aj pri ladení témy Stužkovej, plesu či rodinnej oslavy. Alebo dokonca pri zariaďovaní interiéru či zdobení Vianoc.

Úspešné ladenie vám želám :o).