Každá jedna svadba a jej svadobčania majú svoje svadobné tradície. Tie prinášajú tomuto výnimočnému dňu rozmanitosť a jedinečnosť. A zároveň mu dodávajú malú dávku korenia z dvoch rodín, ktoré sa rozhodli stať jednou.

A keďže “iný kraj, iný mrav”, rozhodli sme sa predstaviť vám tie najzaujímavejšie tradície z celého sveta. Či už sú to európske krajiny alebo krajiny tisíce kilometrov od nás vzdialené, všetky majú čo ponúknuť. My sme pre vás vybrali zopár z nich a predstavíme vám ich najtypickejšie svadobné tradície, ktorými sa môžete inšpirovať a vylepšiť tak svoj veľký deň.

A tak niečo modré, staré a požičané či hádzanie kytice môžete obohatiť o milé zvyky z iných krajín. Nad niektorými sa možno neprestanete čudovať – napríklad v Kongu má mladomanželský pár zakázané usmievať sa, iné sú pre nás tak trochu morbídne, no všetky tieto tradície spája láska.

MEXIKO – laso nekonečnej lásky

Mexiko - svadobné tradície
Zdroj: pinterest.com

Pre Mexiko je typické, že mladomanželský pár má okolo ramien počas toho, ako vyznáva svoj sľub, prehodené laso. Toto laso je vyrobené z ružencových korálikov a kvetov a symbolizuje tvar ležatej osmičky ako nekonečnej lásky. V preklade El lazo znamená zväzok a týmto gestom Mexičania posväcujú nekonečnú lásku mladého páru.

Grécko a jeho svadobné tradície

Grécko - svadobné tradície
Zdroj: love4wed.com

V Grécku ženíchov svedok zohráva výnimočnú úlohu, stáva sa totižto jeho holičom. Počas svadobného dňa svedok vytiahne žiletku a oholí mladomanželovi tvár. Po tom, ako je mladý muž dokonale pripravený, mu jeho budúca svokra prináša mandle a med. Jeho život by mal byť tak dokonale hladký a sladký počas celého života.

Libanon – párty od samého rána

Libanon - svadobné tradície
Zdroj: https://www.myneworleans.com/

Libanonská Zaffe je svadobná oslava, ktorá začína ešte pred obradom. Na ulici sa stretnú rodina a priatelia budúceho ženícha a nevesty a od rána oslavujú ich dôležitý deň. Častokrát tancujú na ulici tradičné brušné tance za sprievodu profesionálnej kapely.  Tento oslavný tanečný pochod končí v dome nevesty, kde budúci pár zúčastnení zasypú kyticami kvetov ako znak požehnania.

Kuba – tanec peňazí

Kuba - svadobné tradície
Zdroj: weddingbee.com

Kubánci sú naozaj temperamentný národ, ktorý si rád užíva život a možnosti, ktoré mu svet ponúka. A tak si kubánsky mladomanželský pár určite chce užiť i svadobnú cestu. Vďaka zvyku, ktorý majú počas prvého tanca, to nie je pre nich problém. Každý muž, ktorý si chce zatancovať s čerstvou nevestou, jej musí pripnúť na šaty peniaze, aby mladomanželom pomohol zaplatiť svadobnú cestu.

Írsko – nohami pevne na zemi

Írsko - svadobné tradície
Zdroj: weddingforward.com

Počas toho ako v Írsku snúbenci tancujú, žena by mala mať vždy položenú aspoň jednu nohu na tanečnom parkete. Írsky folklór tvrdí, že ak tak nevesta neurobí, prídu k nej zlé víly a jej nohy podmetú, čo jej do partnerského života môže priniesť veľa nešťastia.

Nemecko – spolupatričnosť od prvého dňa

ZDROJ: latinoparty.sk

Pílenie dreva sa stalo obľúbenou činnosťou i slovenských svadieb, toto gesto však pochádza z Nemecka. Mladomanželia pred svadobnou hostinou dostanú kus dreva a pílku a spoločne musia drevo rozpíliť na dve časti. Táto tradícia sa im snaží ukázať, že už od začiatku musia pracovať ako tím, a tak i spoločne prekonávať životné prekážky.

Každá krajina má výnimočné aktivity, ktorými vie spestriť svadobný deň. Taliani v predvečer svadby spievajú svojej budúcej neveste serenády, na Filipínach manželské páry vypúšťajú pár holubíc, vo Švédsku sa nikto nenahnevá, ak počas svadobného dňa bozkávate ženícha či nevestu. V Španielsku ženíchovi strihajú družbovia kravatu a tieto kúsky sa snažia predať či vydražiť, aby tak finančne pomohli mladomanželom.

Tradícií je naozaj veľa a je len na Vás ako si svoj svadobný deň zariadite. Ak máte pocit, že je organizácia svadby pre vás veľkou záťažou, no stále chcete svoj deň dokonalý, spojte sa s nami a našou profi družičkou, ktorá sa postará o všetky vaše starosti s organizáciou vášho dňa.