kapela_na_svadbu_Whatelse 2

Taká, ktorá má talent zabaviť každého hosťa

Najkrajší deň vášho života s vami strávia ľudia rôznych pováh a hudobného vkusu. Keďže ich máte radi a určite vám záleží na tom, aby na vašu svadbu nikdy nezabudli, je výber svadobnej kapely veľmi zodpovednou úlohou. Poradíme vám, ako ju vybrať, aby ste vytvorili pre svojich hostí nezabudnuteľný event plný spomienok.

Rozdeľte svojich hostí do skupín podľa veku.

Podľa toho, aká veková skupina prevažuje, budete mať lepšiu predstavu o tom, čo im treba ponúknuť v oblasti hudobnej zábavy. Pre mladých zafungujú moderné, elektronické alebo populárne štýly, starší ocenia ľudovú muziku.

Skúste špecifikovať štýl a vkus publika. Ale nezabúdajte na vás dvoch!

Hudobná skupina na svadbu plnú prívržencov folklóru zrejme bude iná, než kapela na svadbe historických šermiarov. Dôležití ste však najmä vy – ak sa budete baviť, precíti to aj publikum hostí. Preto voľte kapelu, ktorá zvládne váš obľúbený štýl, aj požiadavky hostí.

kapela_na_svadbu_Whatelse 1

Pri medzinárodnej svadbe dajte aj čosi typické pre danú krajinu.

Ak máte zahraničných hostí, určite nechcete, aby sa po celý večer nudili. Kvalitná svadobná kapela si poradí aj s touto výzvou. A ak ide o exotickejšie národnosti, prácu kapely doplní ďalšie hudobno-tanečné zoskupenie, ktoré sa špecializuje na tradície danej krajiny.

Výsledkom je, že skúsená kapela na svadbu by mala dokázať udržať zábavu po celý večer a skutočne pre každého, a to veru nie je ľahký oriešok. Väčšinou tieto skúsenosti prichádzajú rokmi a čím väčší počet svadieb si kapela odohrá, tým lepšie sa prispôsobí. Vyhrávajú kapely, ktoré majú široký záber, vhodne zladený výber hudobných nástrojov a umelcov, vďaka čomu dokážu striedať štýly a ponúknuť tradičnú, i modernú hudbu vo svojom vlastnom podaní.

Na túto tému sme sa rozprávali s Ľubomírom Šimkovičom, basgitaristom a spevákom kapely What else?! Tá má za sebou už viac než 100 svadieb rôznych štýlov a veru zážitkov a skúseností sa za ten čas nazbieralo mnoho. What else?! sú multižánrovou kapelou a vďaka tomu sa dokážu prispôsobiť rôznym požiadavkám svadobných párov a ich hostí. „Vždy sa snažíme skonzultovať so svadobčanmi repertoár vopred. Zistiť akú hudbu majú radi, aká je skladba hostí, či sú tam mladší alebo starší, či chcú aby sme im hrali svadobný tanec, nejakú konkrétnu pesničku. Niekedy výber nechávajú na nás, s tým, že veď vy viete spraviť zábavu,“ vysvetľuje Ľubo.

Aj keď je podľa neho každá svadba jedinečná, majú vždy čosi spoločné: ich cieľom je zábava, radosť a uvoľnenie. Niekedy stačí málo na to, aby to medzi hosťami žilo: „Ľudia sa bavia na klasických skladbách, ktoré poznajú a vedia si s nami zaspievať. Neraz sa stalo, že ženích hral s kapelou niektorú skladbu na bicích alebo gitare alebo spieval. To vždy povzbudí atmosféru a hostí ešte viac sa zabaviť a odviazať.“

Mávajú hostia aj netradičné požiadavky, napríklad konkrétny štýl hudby alebo svadby? Podľa Ľuba to je bežná vec, ale kapela si s požiadavkami vie hravo poradiť: „Hrali sme aj tematické svadby, ktoré mali presne stanovený scenár v konkrétnej téme ako disco, šesťdesiate roky alebo country. Hrali sme aj vyslovene metalovú svadbu, ktorá bola celá v čiernom a na zámku, to bol zážitok,“ usmieva sa Ľubo.

kapela_na_svadbu_Whatelse 3

V repertoári kapely What else?! nájdete československé hity, svetovú pop-music, známe rock&rollové piesne od Rolling Stones, AC/DC, Beatles či Elvis Presley. Nechýbajú ani moderné či oldies hity, ktoré roztancujú prakticky každého. „Vždy sa dá prispôsobiť repertoár, outfit, celkové vystúpenie klientovi, či už je to svadba, večierok alebo oslava. Hrávame rôzne typy podujatí a vždy nám ide o to isté, zabaviť ľudí a mať dobrý pocit z hrania,“ uzatvára Ľubo Šimkovič.

Pozrite si aj video vystúpenie: https://youtu.be/_sHsVfPnFDU