Svadba v Rime, kostol Santissimo Nome di Maria 1

Ako sa popasovať s úradnými svadobnými formalitami na Slovensku a ako mať napriek všetkému pekný sobáš, sa dočítate na skvelom svadobnom portáli Wedding Meets Fashion, ktorý prináša svadobné tipy a triky od svadobných profesionálov pôsobiacich v zahraničí. Uvedenú problematiku rozobral fotograf Jan Freire, ktorého 10-ročné skúsenosti s americkým svadobným trhom a následné porovnanie situácie na Slovensku, doviedli k zaujímavým záverom. Viac prezradil v článku Ako vybabrať s úradnými otravami na svadbe.

My sme sa na oplátku pozreli na opačný prípad, a teda svadobné formality pre sobáš v zahraničí pre Slovákov.

Začala by som možno skutočnosťou, s ktorou sa stretávame veľmi často, a síce väčšinou si klienti myslia, že vybaviť svadbu v zahraničí je také jednoduché ako ísť do cestovky a zajednať si pobyt last minute. Toto je však veľký omyl ako zo strany financií, tak dokumentácie. Na sobáš je potrebné pozerať sa s náležitou vážnosťou hneď od začiatku. Preto porovnanie s dovolenkou na poslednú chvíľu vôbec nie je na mieste. Pokiaľ má byť váš obrad oficiálne platný po zvyšok života, je mu potrebné venovať dostatok času už vo fáze príprav. A pokiaľ prídu prekážky, čo pravdepodobne prídu :o), brať ich ako prípravu na život a nevzdávať to.

Väčšinou najviac času a energie zaberú práve dokumenty. Preto dnes si rozmyslieť a o pár týždňov  letieť na cirkevnú svadbu v Ríme či kdekoľvek inde, nie je reálne.

Čo sa týka  cirkevných obradov, vyžadujú si určitý postup, náležitosti, prípravy. Vo väčšine nás žiadajú o pomoc klienti rímskokatolíckeho vierovyznanie za účelom svadby v Ríme, preto sa vyjadrím hlavne k tejto téme. Hoci cirkev je jedna kdekoľvek na svete, takže prípravy a dokumentácia sú rovnaké či sa plánujete sobášiť na Slovensku alebo v zahraničí, predsa len si k uvedenému každá krajina pridáva svoje špecifiká, o ktorých je vhodné vedieť vopred.

Svadba v Rime, kostol San Salvatore in Lauro 3

Aj podklady pre zahraničné cirkevné inštitúcie si vyžadujú mierne iné prevedenie ako u nás doma. Slovákov kňazov síce v Ríme máme, takže vášmu sobášu v kostole bude rozumieť úplne celá rodina, no slovensky hovoriacich úradníkov neočakávajte. Tiež je potrebné vedieť rešpektovať časové odchýlky, ktoré sú v Taliansku úplne bežnou realitou, s ktorou sa treba jednoducho vyrovnať. Aj preto je dôležité nechať si na prípravy dostatok času. Ideálne je mať na mieste človeka, ktorý sa vyzná v úradoch a úradníkoch ako aj potrebných postupoch. Zďaleka to totiž nie je len o jednom telefonáte či návšteve, ale o časenkách, státí v radoch na viacerých nadväzujúcich inštitúciách a podobne, takže jedna návšteva priamo svadobná, zaručene nestačí.

Predpokladom je, že do zahraničia sa nejdete brať len kvôli pekným fotkám či dobrému pocitu, ale aj kvôli oficiálne platnému sobášu. Ten, pokiaľ má byť cirkevný a následne uznaný aj na Slovensku, a to nielen v cirkevných kruhoch, si vyžaduje aj svoju civilnú zložku.

Takže okrem návštevy kňazov budete musieť absolvovať aj zopár úradných návštev a to nielen na Slovensku, ale aj v Ríme, prípadne v inom zahraničí.

Zaujímavosťou je, že civilnú časť obradu môžete absolvovať aj doma, a to uzavretím civilného sobáša na úrade s dvomi svedkami. V Ríme potom budete mať len obrad v kostole. Výhodou v tomto prípade je, že odpadá cezhraničná registrácia po sobáši, čiže čakanie na sobášny list, ktoré niekedy trvá aj do 6 mesiacov. Zároveň vám takýto variant ušetrí prostriedky na vybavenie dokumentov potrebných pre zahraničie a ich poplatky a overenia.

 

Zoznam potrebných dokumentov dnes už vygooglite relatívne rýchlo, nakoľko však výnimky potvrdzujú pravidlá, a my na ne zrejme máme magnet :o), takéto pikošky sme vychytávali a stále sa stretávame s novými, už vyše 10 rokov. Ak sa teda nechcete zamotať, stratiť kopu času, prostriedkov, či dokonca oddialiť termín sobáša, radi vám pomôžeme ísť priamočiaro za vaším cieľom.

Pokiaľ sa predsa len rozhodnete plánovať svadbu v zahraničí sami, držíme vám palce a budeme radi, ak nám dáte vedieť, vaše skúsenosti.

Pokiaľ behanie po úradoch či kostoloch nie je vašou prioritou a naozaj chcete mať z vašej svadby skvelý pocit, nezabudnuteľné zážitky a krásne fotky, kľudne využite symbolický obrad bez právnej platnosti a oficiálny papier uzavrite doma, či už v kostole alebo na úrade. ( Na Slovensku stačí absolvovať len jednu verziu sobáša, obe majú rovnakú právnu platnosť.) Zjednoduší vám to život, ušetrí zdroje a pokiaľ ste s týmto variantom stotožnení obaja, výsledok bude nezabudnuteľný a hlavne váš. Symbolický sobáš v kostole síce neprichádza do úvahy, no po veľkej rodinnej oslave doma si môžete svoje osobné sľuby prečítať kdekoľvek budete chcieť.