ako_vybavit_svadbu_pri_mori

Váš májový sen o romantickej svadbe začal naberať reálnejšie rozmery, keď ste dostali túžobne očakávaný prsteň a odvtedy sa snažíte zorientovať v chaose, kde vlastne začať so svadobným plánovaním. Pokiaľ ste si vysnívali svadbu na pláži alebo aj kdekoľvek inde v zahraničí, tu je akýsi návod v skratke, ako to celé pretaviť do reality. Rada na úvod znie: Nezačínajte šatami ani kyticou :o. Možno vám príde neprimerané vôbec to spomínať, no verte-neverte, skúsenosti mi radia radšej spomenúť jednoduchú vec na úvod a ušetriť si kopu času, ako ju považovať za samozrejmú a neskôr začínať odznova.

planovanie_svadby_v_zahranici
Zdroj obrázku: Pinterest

Svadba na pláži – kde začať

Dokumenty na svadbu na pláži

Svadbu na pláži mnohí považujú za romanticko-lacnejší variant svadby na Slovensku v prevedení 2v1, teda v kombinácii spolu so svadobnou cestou. Aby však bol svadobný výlet oficiálne použiteľný aj po vašom návrate domov, čo predpokladám, je prvotný cieľ všetkých svadobných príprav, v prvom kroku by ste sa mali informovať o možnostiach uzatvorenia sobáša s právnou platnosťou na Slovensku. Množstvo exotických destinácií síce sľubuje rozprávkovú svadbu na pláži, no vzhľadom k odlišnej kultúre a vierovyznaniu sú tieto sobáše nie vždy a všade platné. Samozrejme líši sa to od krajiny ku krajine, od ostrova k ostrovu a práve kvôli týmto odlišnostiam je nevyhnutné pátrať hneď na úvod. Pokiaľ plánujete svadbu cez agentúru, ktorá ponúka určité oblasti, s ktorými predpokladáme má nielen skúsenosti, ale aj dobré skúsenosti, o tejto skutočnosti budete samozrejme informovaní hneď na úvod, veď inak by išli sami proti sebe. Ak však skúšate šťastie po vlastnej línii, preverujte a overujte pre istotu dvakrát. Aby vaša rozprávková svadba pri mori nebola v konečnom dôsledku len pekné divadielko, len pre vás dvoch a navyše neúmerne drahé.

Miesto pre svadbu na pláži

ako_vybavit_svadbu_pri_mori
Zdroj obrázku: www.impuls.sk

Svadba na pláži má zjavne miesto isté. No nie až tak celkom. Aj nad plážou je dobré zamyslieť sa. Takže pekne po poriadku – pláž pre vašu svadbu by mala byť hotelová alebo neobjavená, súkromná alebo verejná? Plánujete na pláži len svadobný obrad alebo aj hostinu? Pokiaľ si tu želáte stolovať, je to reálne a z hľadiska organizácie a investovaných prostriedkov? Budete len 2ja alebo beriete aj najbližšiu rodinu, či rovno celú svadobnú perepúť? Pôjde o piesočnatú pláž alebo reliéfne zaujímavejšiu? :o Otázok je viac ako by ste si mysleli a každá je z hľadiska plánovania reálnej svadby opodstatnená. Preto pokiaľ idete do toho na vlastnú päsť, je vhodné pamätať na všetko.

Termín svadby pri mori

Aj toto je bod hodný zamyslenia. Hoci svadbu pri mori väčšinou plánujeme v lete, teda v našom lete. Pokiaľ túžite po exotike, myslite na ich geografické položenie a s tým úzko súvisiace počasie, aby následne vaše vnútorné rozpoloženie nebolo zmätočné. Svadba na pláži v období dažďov bude síce na miestne pomery lacnejšia, nakoľko pôjde o mimosezónu, no aj tak bude stáť príliš veľa na to, aby na tej pláži v konečnom dôsledku nebola. Ďalšou pikoškou je augustová svadba v Ríme, hoci nejde o pláž. Taliani sú známi svojou celorepublikovou dovolenkou práve v auguste a prispôsobilo sa tomu celé Stredomorie. Preto žiadať po nich niečo iné je viac ako nemožné a menej ako reálne.

Počet hostí pri svadbe v zahraničí

Svadbu v zahraničí ako alternatívu klasickej svadby, môžete zorganizovať len pre vás dvoch, zobrať len svedkov alebo najbližšiu rodinu či priateľov. S nárastom počtu zainteresovaných sa priamo úmerne bude zvyšovať aj riziko požiadaviek kladených na prípravy a hlavne zmeny, ako aj celkový rozpočet. Preto pri zvažovaní, koho pozvať, myslite aj na to, čo mu doprajete v rámci vašej pohostinnosti a čo by si už mohol pokryť vo vlastnej réžii. Nepozývajte hostí, o ktorých reálne viete, že je pre nich nereálne dostaviť sa. Provokácie tohto charakteru nepridajú na pohodovom plánovaní ani vám.

Svedkovia ako dôkaz – aj na svadbe pri mori

Ak túžite po svadbe vo dvojici, nezabudnite na to, že vo väčšine krajín budete potrebovať na sobáš na pláži okrem svojej prítomnosti aj svedkov. Ak teda nechcete niekoho zháňať v lietadle, prípadne pri bazéne len tak na blink, informujte sa na túto možnosť v predstihu. Pokiaľ budú s vami oslavovať a oddychovať aj hostia, stanovte za svedkov niektorých z nich, prípadne zoberte takých, o ktorých viete, že vám túto funkciu s radosťou zastanú.

Svadobné detaily na plážovú svadbu

Keď ste sa prelúskali praktickými a povinnými položkami, môžete sa začať venovať svadobným drobnostiam. Veď predsa len ide o svadbu, nie o last minute pobyt, na ktorý sa zbalíte o 5 minút 12. Aby vaša svadba pri mori bola svadbou, chcelo by to aspoň základnú výzdobu miesta obradu aj slávnostného stolovania, svadobnú kyticu a pierko pre ženícha, ak nie rovno svadobnú tortu, tak aspoň slávnostnejší dezert a určite ešte aspoň spomienky pretavené do svadobných fotografií. Pokiaľ si to okolnosti vyžadujú, nezaobídete sa ani bez tlmočníka obradu a ak máte na mieste svadobného koordinátora, budete mať možnosť naozaj si to užiť. Ak chcete šetriť na svadobných maličkostiach, ktoré robia svadbu svadbou, ochudobníte sa o spomienky, ktoré vám viac nikto nedá. Nezabúdajte preto na tento detail a radšej uprednostnite destináciu, v ktorej bude vaša svadba vyzerať ako svadba, nie len niesť honosný názov. Samozrejme, všetko je to o prioritách, ale tie sa postupom času u každého menia a nakoľko svadba sa plánuje v ideálnom prípade raz za život, deťom a vnúčatám už iné svadobné fotky neukážete.

Bude vás zaujímať: Morské svadobné dekorácie

Svadobný pobyt pri mori

Či už realizujete kombináciu – všetko vo vlastnej réžii alebo variujete svadobné služby od agentúry, pobyt od cestovky či akokoľvek inak, berte do úvahy, že ide o svadobný pobyt vyžadujúci si trošku iný komfort, a teda aj štandard ako na služobnej ceste. Ak sa chcete vo svadobný deň pripravovať na vašej izbe spolu so svojimi družičkami, plánujete si zobrať svadobné šaty určitých rozmerov či doplnky v objeme jedného samostatného kufra, vyberajte podľa toho aj letenky a ubytovanie. A tiež pripoistiť si batožinu je v takomto prípade viac ako žiadané. Ak vaše nadštandardné svadobné požiadavky spomeniete v agentúre, radi vám odporučia najvhodnejšie riešenie a pribalia aj pár vyskúšaných tipov navyše. Pokiaľ trávite voľný čas surfovaním na webe a výberom podľa skúseností iných, je vhodné myslieť aspoň na tieto základné detaily.

Bude vás zaujímať: Čo zbaliť na svadbu na pláži

Svadobný rozpočet svadby na pláži

Možno je práve táto položka pre vás tou najdôležitejšou, kvôli ktorej plánujete svadbu v zahraničí.  Menej či žiadni hostia, len základné služby, žiadne starosti a detaily navyše…Až také jednoduché to síce nie je, no pokiaľ na svadbe chcete ušetriť, svadba v zahraničí či pri mori vám tento sen nesplní. To radšej zvoľte svadbu vo dvojici na Slovensku a spravte si víkend s wellnessom len pre vás dvoch na nejakom peknom mieste. Vtedy budete mať svadbu bez starostí, aj za rozumnejšiu cenu.

Čo po svadbe – na pláži

Hoci ste dokumentáciu v úvode úspešne zvládli, svadba v zahraničí nekončí oslavou na pláži. V zahraničí väčšinou nedostanete sobášny list do ruky hneď po obrade, no musíte si naň chvíľu počkať. A občas čakáte aj hodnú chvíľu. Opäť nie vždy a všade je to tak, ale aj túto informáciu je vhodné vedieť skôr ako sa vrátite domov bez dokumentu, pre ktorý ste celé to nielen plánovanie podstúpili.

Samozrejme dôležitých vecí je ešte viac, no toto som považovala na úvod za najpodstatnejšie. Verím, že sa mi podarilo uviesť vás do situácie prehľadne a jednoducho a že vaša svadba na pláži nebude pre vás nočnou morou od začiatku plánovania, ale príjemným zážitkom so všetkým, čo vám prinesie. :)