Rok 2013 má určite čosi do seba. Tohtoročná zima nemala konca, leto s nohou na plyne obehlo jar plnou parou a zrazu to tu všetko kvitne, bzučí a žiari. Pokiaľ nie ste alergici, tak sa tešíte, pokiaľ ste, tak sú vaše prejavy o dosť iné, každopádne zmenu teploty sme už zrejme potrebovali všetci a to sa nám splnilo.

Nakoľko však zmeny v počasí s odchádzajúcim aprílom zrejme neodídu, je vhodné myslieť na ne aj pri plánovaní svadby. Aby vám nevesta nezmokla, nie je na škodu mať okrem splneného základného plánu aj plán B alebo mokrý variant, teda zadné dvierka pre prípad, že sa rozhodne pršať šťastie alebo dokonca peniaze.

Svadba pod holým nebom

Kedy je vhodné plánovať aj do zálohy?

Plánovanie svadby a plán B

Mať v zálohe variant pre prípad nepriaznivého počasia neznamená žiadne bočné úmysly :o). Práve naopak, ide o to, aby celá svadba prebehla v suchu a v pohode za každých okolností. A nakoľko počasie je neovplyvniteľné a nevyspytateľné zároveň, pripraviť sa naň už počas plánovania svadby nie je na škodu. Začať treba rovno od začiatku – pri výbere miesta obradu a hostiny.

Určite je vhodné mať plán pre prípad dažďa, pokiaľ uvažujete nad nasledovnými možnosťami:

Plánovanie svadby pod holým nebom

Toto je najrizikovejší variant, nakoľko počasie u nás nie je stále ani počas leta. V tomto prípade rátajte s možnosťou pre prípad dažďa na 150%. Ak plánujete v exteriéri len sobáš, poobzerajte sa aj po možných krytých alternatívach buď priamo na mieste sobáša, prípadne v blízkosti miesta hostiny. Ak sa túžite aj zabávať pod hviezdami, určite využite minimálne svadobný stan.

Plánovanie svadby v stane

Svadobný stan pred dažďom síce ochráni, no na trávniku v jeho okolí si už fotky nespravíte, deti sa nezabavia a romantici nepoprechádzajú. A byť celý deň a noc zavretý v stane chce dosť veľkú fantáziu na zabavenie hostí, aby neodišli pred polnocou. Každopádne, myslite na dostatočný priestor na pohyb hostí aj obsluhy, na možnosti servírovania stravy, aby do tanierov cestou z kuchyne nenapršalo a tiež na fakt, aby toalety neboli na druhom konci areálu.

Svadba v stane

 

7

Plánovanie svadby s presunmi

Z obradu na hostinu je pekná pešia prechádzka do 15 minút určite romantická a žiadaná. Pokiaľ neprší, neleje alebo nie je metelica. Preto myslite aspoň na najdôležitejších aktérov a zabezpečte auto pre mladomanželov, rodičov, starších ľudí či malé deti. Ak väčšina hostí príde na obrad peši a je jednoduchšie zajednať autobus, urobte tak. Určite vám budú vďační. Zmoknúť hneď na úvod a celú noc kýchať, mrznúť a myslieť na prechladnutie nie je práve vábna predstava, ktorá by mala vyčarovať super svadobnú náladu.

Jarné a jesenné plánovanie svadby

Hoci ani leto v posledných rokoch nemôžeme považovať za úplne stále, čo sa počasia týka, predsa len jar a jeseň sú o čosi viac rizikové obdobia. Ak teda plánujete svadbu skoro na jar alebo neskôr na jeseň, pripravte sa aj na to, že tma bude o čosi skôr, slniečko menej teplé a noci vyslovene chladné.

2

Bude vás zaujímať: Plánovanie svadby v neplánovanom počasí

Kdekoľvek a kedykoľvek plánujete svadbu či už vašu alebo vašej priateľky, mali by ste myslieť aj na náhradné možnosti. Keď ich nevyužijete, nič sa nestane, naopak, keď ich budete potrebovať, budete pripravení a ani vyššia moc v podobe počasia vás nezaskočí. Len tak sa budete môcť zabávať s úsmevom na perách, bez hlavy v smútku a plných rúk starostí a nádejných riešení.