hostia_na_oslave
  1. Informujte (sa) ako hosť

    Na všetko, čo potrebujete vedieť pre vašu účasť, prípadne čo by mali hostia vedieť o vašej účasti. Ak trpíte potravinovými či inými alergiami a intoleranciami, informujte sa na možnosti stravy, priestoru a všetkého, čo s tým súvisí. Podľa toho sa môžete vyjadriť, či pozvanie prijmete, alebo bude vhodnejšie ospravedlniť sa.

  2. Vhodné dary od hostí

    Častokrát sú to práve dary, ktoré robia pozvaným vrásky. Nehanbite sa preto hostiteľov opýtať, čo by si želali dostať, čo je vhodné, prípadne ako môžete prispieť.

    dary_od_hosti_dimequesi.mx
    Zdroj obrázku: www.dimequesi.mx
  3. Rešpektujte program pre hostí

    Oslava, či už je to garden party, narodeninová oslava, sväté prijímanie či malá svadba, má svoj program, ktorý organizátori dôkladne plánujú. Nakoľko s tým majú dosť starostí, nerobte im to ešte ťažšie a už vôbec sa nesnažte program prispôsobovať sebe. Nejde predsa o vašu oslavu, naopak, ste vďační za to, že môžete byť jej súčasťou.

  4. Ospravedlňte sa v prípade neúčasti

    Zvlášť, keď ide o akciu mimo domu hostiteľa a je potrebné zajednať presný počet miest či porcií. 3-4 navyše či menej spraví rozdiel v cene a pokiaľ sa rozhodnú neprísť viacerí, môže to byť celkom zaujímavá položka. Okrem toho zarezervovaný priestor tiež závisí od počtu účastníkov a to sme ešte zďaleka neskončili.

  5. Ako hosť neklaďte požiadavky

    Veci, ktoré neponúkne hostiteľ, si zabezpečte vo vlastnej réžii. Doprava, ubytovanie, taxi…pre všetkých hostí nie je povinnosťou a nie každý si to môže dovoliť. Už samotná oslava stojí celkom dosť, preto s položkami navyše rátajte vopred.

  6. Buďte nápomocný hosť

    Ak je to potrebné a vhodné. Pokiaľ viete s niečím pomôcť, ponúknite sa hneď na úvod, pokiaľ organizátori podujatia nemajú v danej oblasti skúsenosti, radi prijmú vhodné rady a pomoc.

    hostia_na_oslave_cupcakesandcutlery.com
    Zdroj obrázku: www.cupcakesandcutlery.com

     

    Bude vás zaujímať: 13 tipov ako hostiť hostí rodinnej oslavy úspešne

  7. Buďte dochvíľny hosť

    Ak sa ponúknete ako pomoc, rešpektujte pravidlá organizátora a dodržte svoje slovo. Len tak budete skutočnou pomocou. Vystupovať ako moderátor a dostaviť sa s polhodinovým omeškaním by zrejme nazlostilo aj vás.

  8. Len nie last minute zmeny

    Hoci sa môže stať, že niekto na poslednú chvíľu ochorie, prípadne ho postihnú pracovné povinnosti J, iné ako naozaj vážne zmeny last minute sú skutočne nevhodné. Len si skúste pomyslieť, keby vám hostia jeden za druhým menili všetko pripravené tesne pred oslavou. Určite by ste sa netešili.

  9. Incidenty detských hostí

    Účasť na rodinnej oslave s malými deťmi je vždy lotéria. Nakoľko platí známa rovnica – čím je človek menší a mladší, tým väčší priestor a pozornosť vyžaduje, so 100%-nou účasťou pol roka vopred sa tu určite počítať nedá. Pokiaľ máte bábätko, prípadne mladšieho člena domácnosti, pripravte seba aj hostiteľov na každý variant a v prípade potreby sa ospravedlňte čo najskôr. deti_hostia

  10. Poďakujte ako správny hosť

    Ak je oslava formálna, poďakovanie vo forme malého darčeka, kvetov či fľaše kvalitného vína je takmer samozrejmosťou. Ak aj ide o neformálnu garden party pre deti, prispieť niečím vhodným napr. na bufetový stôl či do detského kútika je tiež vhodné gesto. Veď hostitelia vás hostia celý čas, tak prečo im neprejaviť vďaku drobnosťou.

Vyskúšajte aj: Ako naplánovať rodinnú oslavu k spokojnosti hostí?