druzicky_a_nevesta

Obdržať žiadosť byť družičkou na svadbe svojej skvelej kamarátky je veľká pocta, ale ruku na srdce, aj veľká zodpovednosť. Medzi stretnutiami týkajúcimi sa svadobného plánovania, rozlúčky so slobodou či rodinných stretnutí a svadobným dňom je toho skutočne dosť na zvládnutie popri vašich každodenných (ne)plánovaných povinnostiach pracovného, rodinného či súkromného charakteru. Budúca nevesta vás bude skutočne potrebovať len pre seba, takže skôr ako sa uistíte, že túto na prvý pohľad lákavú funkciu zoberiete, dôkladne zvážte, či sa s ňou viete naplno stotožniť a vyčleniť si potrebný čas i prostriedky, ktorých zaručene nebude málo.

Tu je niekoľko dôvodov, kedy je povolené odmietnuť funkciu družičky bez výčitiek svedomia a pre dobro veci.

 

druzicky_a_nevesta
Zdroj obrázku: www.pinterest.sk

 

Kedy radšej nebyť družičkou?

 

1. Nemôžete si dovoliť byť družičkou po finančnej stránke

Na rovinu, byť družičkou či družbom je finančne náročná záležitosť. Od outfitu, darčekov, početných večierkov, ubytovania a cestovania sa s účtom dokážete vyšplhať do výšok, ktoré by vám na úvod ani nenapadli. Pokiaľ ste v situácii, že si to nemôžete dovoliť, jednoducho to snúbencom povedzte bez zbytočnej pretvárky. Toto nie je dôvod na krivé pohľady, ani obviňovanie a vám zaručene odľahne hneď na začiatku. Aj tak budete potrebovať našetriť na svadobný dar, oblečenie a veci súvisiace so svadobným dňom. A počas príprav môžete prispieť emocionálnou podporou, ktorá sa v predsvadobných situáciách vždy hodí.

 Bude vás zaujímať: 10 vecí, ktoré ste o povinnostiach družičky nevedeli

 

2. Bývate mimo miesta svadby či nevesty

Plánovanie na diaľku nie je jednoduchá záležitosť. Obzvlášť, keď nevesta vyžaduje pomoc takmer so všetkým od registrácie darčekov po ručne vyrobené dekorácie. Reálne nemôžete byť nápomocná pokiaľ ste na kilometre vzdialená a vaše pracovné či rodinné povinnosti vám neumožňujú neustále cestovať či zobrať si niekoľkomesačnú dovolenku. Slušne teda odmietnite a navrhnite iný druh pomoci zvládnuteľný aj z vášho miesta činu.

 

darceky_na_svadbu
Zdroj obrázku: www.myweddingfavourscom

 

3.Plánujete si svoju svadbu

Tak toto je skutočne závažný dôvod, nakoľko máte dosť vlastných starostí s rozhodnutiami o družičkovských šatách, svadobnom menu či výzdobe a ubytovaní hostí. Pokiaľ je dokonca vaša svadba skôr ako kamarátkina, určite si vie predstaviť, koľko námahy a stresu vás to stojí. Pripojiť sa do víru udalostí po vlastnom boji a začať rozdávať rady tiež nie je najvhodnejšie riešenie. Hoci to budete mať čerstvo za sebou a po boji je každý hrdinom, nastávajúca nevesta už bude mať kopu vecí poriešených či rozbehnutých podľa seba, preto zastavovať bežiaci vlak nie je vhodné, ani žiadané.

Čítajte aj: Profi Družička

 

4.V rovnakom čase budete na inej svadbe

Napríklad svojej sestry, kde je vaša úloha družičky väčšinou viac ako istá. Pokiaľ nemáte dostatok času a prostriedkov na zvládnutie oboch, nesiľte to. Inak by mohli dopadnúť neželane obe nevesty a najhoršie vy. Skúste to vysvetliť druhej neveste, pri troche triezveho pohľadu to určite pochopí a neskôr aj ocení. Nikto sa predsa o družičku nechce deliť a už vôbec netúži po zdieľaní problémov či popletení detailov z inej svadby.

 

5. V deň svadby máte iný program

Už máte zajednanú dlhodobo plánovanú dovolenku, svadobnú či služobnú cestu, dôležitú rodinnú oslavu…Pokiaľ sa vám nedá rozvrh preorganizovať, žiaľ nič sa nedá robiť, nemôžete si predsa plánovať svoj život podľa svadby kamarátky. Poslať svadobný darček by ste určite mali a dodatočne osláviť jej veľký deň samozrejme môžete. Pokiaľ bude chcieť, navrhne vám to sama.

rodinna_oslava_sheknows.com
Zdroj obrázku: www.sheknows.com

Ak skutočne chcete byť družičkou, no máte nejaký z uvedených problémov alebo dokonca nejaký ďalší, pohovorte si o tom s nevestou. Ak vás bude chcieť zaangažovať aj napriek tomu, že sa nebudete môcť zúčastniť každého stretnutia či podieľať sa na každom rozhodnutí, určite spolu nájdete kompromisné riešenie vyhovujúce vám obom.

 

Pokiaľ sa nemôžete zúčastniť svadby, no môžete pomôcť s plánovaním, tiež si to vysvetlite hneď na úvod. Ak to mladí uvítajú, zaručene to spolu patrične oslávite v termíne, ktorý vám bude vyhovovať obom.

 

Držím vám palce a želám úspešné rozhodnutia :-).