stastny_par

 

5. Starostlivosť o rodičov

Možno vás táto otázka v úvode vášho vzťahu ani nenapadne a možno niekoľko úvodných dekád vášho spoločného spolužitia ani nebude aktuálna, no raz zaručene príde. A preto je vhodné mať v nej jasno hneď na úvod. Zvážte, ako sa budete starať o rodičov v prípade potreby. Plánuje vaša nastávajúca priviesť si rodičov do vašej spoločnej domácnosti? Alebo im zabezpečíte inú náležitú opateru? Zvládnete všetky výdavky s tým súvisiace? Má vám kto zo súrodencov pomôcť? Možno sa to zdá na úvod nemiestne, no čím skôr budete mať jasno aj v tejto otázke, tým jednoduchšie danú situáciu zvládnete, keď nastane.

 

stastny_par
Zdroj obrázku: www.khoobsurati.com

6. Zvládanie ťažkých chvíľ

Väčšinou sa charakter človeka ukáže práve v krízových situáciách. Skúste sa obzrieť do vašej spoločnej minulosti a rozpamätajte sa, ako sa váš partner zachoval v prípade najhorších období vášho života. To vám umožní uvedomiť si, ako sa s tragédiami vysporiada aj nabudúce a tiež aký druh podpory bude vyžadovať od vás.

Ďalšou ťažkou otázkou je, ako sa popasujete s veľkými výzvami, keď k nim dôjde? Emocionálne, fyzicky či finančne. Lebo život nie je len o pekných chvíľach v romantickej kaviarni.

 

7. Zlepšovanie vašej komunikácie

Ak ste spolu už niekoľko rokov, pravdepodobne už máte zaužívané nejaké komunikačné vzorce. Ale je dôležité rozprávať sa aj o tom, ako niektoré veci môžete zlepšiť. Napríklad efektívnosť hádok, vyjednávania a kompromisov. :o) Skúste vyzistiť od partnera, ako komunikujú v daných situáciách jeho rodičia a čo by ste sa od nich mohli naučiť. Možno sú veci, ktoré by ste od nich radi pochytili, vyskúšali či naopak, radšej neopakovali, čím zas viete pochopiť, prečo partner reaguje ako reaguje a odkiaľ zaužívané vzorce má. Hovorte aj o tom, čo vo vašej komunikácii funguje a čo by ste z nej naopak chceli vyradiť čo najskôr.

 

Čítajte aj: Témy, ktoré je vhodné zvládnuť pre sobášom – Časť 1.