Fontana di Trevi, Rim, svadba v rime impuls

Voda akosi odjakživa evokuje romantiku. Či je ukrytá do fontány, jazera, mora alebo do fľaše :o). V prípade rímskych fontán je táto energia znásobená okolitými kulisami, vďaka ktorým niet najmenších pochýb, že láska tu má (tyrkysovo) zelenú.

Nakoľko Rím má nespočetné množstvo fontán nachádzajúcich sa aj na najmenších námestiach, nádvoriach, v parkoch či kdekoľvek, kde sa zmestili, nemusíte za nimi chodiť ďaleko a ich osvieženie si môžete vychutnať takmer na každom kroku.

Veľkou a praktickou výhodou všetkých rímskych fontán je, že voda v nich je pitná. O pitný režim teda máte postarané a to bez výhovoriek. Stačí ho už len dodržiavať :o).

Rímske fontány objektívom fotografa

Aké fontány sme počas našich potuliek Rímom objavili my?

Fontana di Trevi, Rim, svadby impuls (1)

Fontána di Trevi

Najslávnejšia z rímskych fontán pri ktorej sa fotia aj naše nevesty :o) je okúzľujúca nielen počas dňa, ale aj za nočného nasvietenia. Paradoxne sa nachádza na miniatúrnom námestíčku, kde sa toho viac ako ona sama nezmestí :o). Námestie ako križovatka troch ciest dalo fontáne meno – Tre vie = 3 ulice = Trevi :o) a samotná fontána je zásobovaná vodou jedným z rímskych  aquaduktov.

Fontana di Trevi, Rim, svadba v rime impuls

Fontána korytnačiek

Na Piazza Mattei – menšia milá fontánka pôvodne bezkorytnačková mala tieto potvorky dorobené neskôr. Rovnako ako ona, aj námestie v pešej blízkosti známejšieho Circo Argentino je malé a nenápadné a obdivovať ho môžete z výkladu kaviarne na rohu, kde majú výborné zákusky :o).

Rim - Fontana korytnaciek

Piazza Navona a Fontána

Fontána štyroch riek (Fontana dei Quattro Fiumi) s obrovským obeliskom s holubicou na vrchole a štyrmi monumentálnymi sochami symbolizujúcimi 4 rieky a zároveň 4 svetadiely, dominuje námestiu Navona plnému umelcov a pouličných vystúpení. V bočnej uličke máme skvelú typickú taliansku trattoriu, ktorej kuchyňa nikdy nesklame, v ďalšom rohu sa nachádza kostol, kde sa môžete zosobášiť a v priľahlej uličke sa môžete ubytovať v štýlovej rezidencii. Navona jednoducho ponúka všetko po ruke.

Jesenna_svadba_v_Rime_LR1

Španielske námestie, schody a fontána

Možno nenápadnejšia, nakoľko jej dôležitosť prekryli iné monumenty tohto miesta, ale zato rovnako efektná ako mnohé ostatné, fontána s bárkou (Fontana della Barcaccia) na Španielskom námestí má rovnako priezračnú a osviežujúcu vodu a vynikajúcu siluetu schodov v pozadí.

A to je len chabý začiatok, ešte sme zďaleka neskončili :o). Ale to je na ďalšiu cestu a story :o).

Rimske fontany, laska vo fontane Rima Impuls

Ak aj vám učarovala voda a napríklad aj tá ukrytá do rímskych fontán, poďte si ich vychutnať s nami. Či už vo svadobných šatách ako princezná, na svadobné fotenie alebo výročie svadby. Alebo len tak, sadnúť si k žblnkajúcej vode, načerpať energiu a užívať si prítomnosť. Ani do nich nemusíte hádzať mince, zaručene sa budete chcieť vrátiť späť. 

Vynikajúci slovenský sprievodca v Ríme vám prezradí zaujímavosti nielen o rímskych fontánach, ale aj oveľa viac.

Prehliadka fontán je súčasťou prehliadky „Fontány Ríma“, ktorá okrem iného zahŕňa: 

Španielske schody – Fontána di Trevi – Pantheon – Piazza Navona

Prechádzka historickým centrom Ríma so sprievodcom, ktorý Vám ukáže nielen známe námestia s preslávenými fontánami (Fontána di Trevi, Piazza Navona či Španielske schody). Súčasťou prechádzky bude i zastávka v Panteone, prechádzka malebnou Via dei Coronari. Vďaka sprievodcovi nezablúdite v spleti uličiek. Program bude obohatený i o prechádzky o miestach, ktoré sú dôležité a zaujímavé hlavne z hľadiska rímskych dejín a života obyvateľov Ríma od antiky až po súčasnosť.

A s naším rímskym seriálom článkov sme ešte neskončili :o). Sledujte Družičku, dozviete sa viac :o).