Rim - vyhlad ponad strechy

22Nielen v Ríme, ale v živote celkovo, je nadhľad neoceniteľnou pomôckou prežitia. Získate tým úžasný pocit vzletu a uvidíte to, čo z bežnej pozície nevidieť. Skrátka iný uhol pohľadu dokáže byť ozdravujúci a vyživujúci. Ako vyzerá nadhľad v Ríme či ako získať nadhľad nad Rímom? Sledovali sme rímske strechy, vymýšľali si potenciálne príbehy :o) a relaxovali nad mestom.

rimske strechy 1

Rim - vyhlad ponad strechy

Rím zo Španielskych schodov

Vyšliapať na samý vrch námestia s preslávenými schodmi je snáď povinnosť. Keď si ju splníte, uvidíte, prečo. Nielen kostol na vrchu či reštaurácie s terasami, ale strechy ako na dlani sa rozprestrú od pamätníka Viktora Emanuela II na Benátskom námestí, cez kupolu Baziliky sv, Petra vo Vatikáne až po jednu z najdôležitejších historických brán do Ríma Porta Flaminia na Piazza del Popolo. Zrazu sa vám schody zdajú prikrátke, vidíte až na konce ulíc a objavíte nečakané fontány a strechy ukrývajúce svoje príbehy začínajú rozprávať.

vyhlad na Rim 2

vyhlad na Rim 1

Rímsky nadhľad z Palatínu

Jeden z rímskych pahorkov, na ktorom bol Rím založený, situovaný najbližšie k jeho stredu, odkrýva stáročia histórie nielen v troskách, ale aj v majestátnych monumentoch. Veď nie nadarmo sa volá Palatín = palác. A nielen Palatín, aj jeho okolie chŕli históriu na každom kroku. Koloseum, Forum Romanum, Circus Maximus…všade, kde sa pozriete, čítate rímske príbehy. Nedá sa to obsiahnuť jedným pohľadom, ani panoramatickým fotoaparátom. Na Palatíne môžete stráviť hodiny a hodiny, aby ste si preštudovali jeho odkryté časti. A tie veru ešte zďaleka nie sú odhalené všetky.

Rim zhora, vyhlad na mesto

Rim, Forum Romanum 3

Výhľad z reštaurácie

Pohľad ochutený vôňami svadobného menu vás nadchne či ste v roli mladomanželov alebo svadobných hostí. Vidieť kostol, rieku, či druhý koniec Ríma zaliaty slnkom, kamene striedané so zeleňou, architektúru rôznych období…Rím (si) skrátka nemožno ne(za)milovať.

Svadba v Rime, restauracia na streche

Rim restauracia s vyhladom 3

 

Podarilo sa aj vám vychutnať si rímske nadhľady či výhľady? Podeľte sa s nami v komentároch. Ak ešte nie, poďte s nami do Ríma :o) a napravte to.