svadobne_okuliare_weddingchicks.com

Berie si váš nastávajúci okrem vás aj vašu neželanú spoločníčku peľovú alergiu? Ak mu to neprekáža, je to super, no vy by ste si svoj svadobný deň mali naplánovať s dvojitou ostražitosťou, aby mu vaše prejavy, nielen alergické, nezačali vadiť práve na svadbe.

 

Ako prežiť svadobný deň v pohode a optimálnom komforte a neznepríjemniť ho sebe ani svojim najbližším? Zozbierali sme 12 praktických tipov od reálnych alergikov ako sa to dá zvládnuť.

 

Kytica_z_ruzi_theglow.com.au
Zdroj obrázku: www.theglow.com.au

 

Odporúčania pre alergickú nevestu

 

1. Vyskúšajte si svadobný make-up vopred

 

Koľko vydrží, čo spraví pri slzení, čo všetko treba korigovať. Ak patríte medzi alergické nevesty, skúška svadobného make-upu v predstihu bude pre vás opodstatneným riešením. Okrem neočakávaných očakávaní sa budete vedieť lepšie pripraviť a mať poruke všetko potrebné.

 

2. Zvoľte praktický svadobný účes

 

Kučery jemne padajúce popri tvári dokážu vytvoriť look nežnej romantickej nevesty, po akom možno túžite aj vy. Avšak v prípade peľovej alergie presne tie isté romantické pramienky dokážu zachytiť všetky neželané čiastočky a priniesť ich bližšie k vášmu štrajkujúcemu nosu. A hoci vlasy pevne zopnuté v drdole či inom výčese vám prídu príliš prísne či staromódne, majú aj svoje praktické stránky. Nezavadzajú pri podpise zápisnice na sobáši :-), nepadajú do svadobnej polievky, nelietajú ženíchovi popod nos pri prvom tanci, nepletú sa kdekomu do remesla, nepopustia nielen uzdu ženíchovej fantázii :-) a pôsobia stále upravene. A navyše, svoje peľové častice si držia pod kontrolou mimo vašej tváre. Ešte stále málo dôvodov pre túto voľbu?

 

3. Nevestine pazúriky

 

Pokiaľ nie ste zvyknutá na umelé či gélové mačacie pazúriky ježibabskej nadprirodzenej dĺžky, na svadbu ich radšej neskúšajte. Manipulácia s nimi si totiž vyžaduje nácvik vopred, hoci na svadbe riady umývať nebudete :-) a navyše pri neželaných alergických prejavoch by vám mohli byť viac na obtiaž ako na osoh. Utierať oči, vyberať peľové zrnká, prezliekať šaty či škrabať svrbiace všetko by bolo ešte o čosi ťažšie ako s vlastnými.

 

4. Svadobný parfum pre alergický nos

 

Pri oslabenom čuchu môžete buď vašu vôňu vôbec necítiť, vtedy s ňou zaobchádzajte opatrne a nevoňajte sa každú pol hodinu, lebo o chvíľu budete mať okolo seba koridor po celý zvyšok dňa :-). Alebo vám naopak váš nový parfum bude prilievať olej do už aj tak dosť blčiaceho alergického ohňa. Keď už budete pred svadbou testovať, otestujte si aj vaše priateľstvo s novou svadobnou vôňou priamo na vašej pokožke.

 

parfem_chanel
Zdroj obrázku: Družička

 

5. Šaty na svadbu

 

Ako svadobné šaty súvisia s alergiou? Ak vás zvykne pri reakcii svrbieť celé telo alebo jeho časti, či je u vás trendom výsyp na pokožke kdekoľvek, určite viete ako. Ak vám v takýchto prípadoch pomáha vlažná sprcha alebo schladenie iného druhu, šnurovať sa do pritesných šnurovačiek, z ktorých budete mať problém dostať sa aj o polnoci s pomocou ženícha, nie je veľmi rozumné. Nezanedbávajte preto túto fázu príprav a hoci ste pri výbere šiat opantaná celkom inou ilúziou, pokúste sa myslieť triezvo a prakticky antialergicky.

 

6. Šaty na prezlečenie pre nevestu

 

Aj popolnočné šaty prispôsobte vášmu aktuálnemu stavu. Ľahký materiál, nesťahujúci strih či maxi dĺžka vám po celom dni padnú vhod v každom prípade, nielen v neželanom :-).

 

vhodne_svadobne_saty
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

 

7. Okuliare ako módny doplnok nevesty

 

Nosíte ich stále a vo svadobný deň ste sa ich chceli zbaviť? Ak vás trápi alergia a slziace oči, nerobte to. Šošovky vám odplávajú spolu s peľovými zrnkami a okuliare vhodných tvarov čiastočne pomôžu zamedziť vniknutiu nepríjemných častíc do očí. Radšej investujte do štýlových okuliarov na spoločenskú príležitosť a nezabudnite tiež na poriadne slnečné okuliare, ktoré svojím tvarom zakryjú čo najviac. Ak aj okuliare nie sú vaším každodenným celodenným doplnkom, v prípade jarnej svadby s alergiou ich určite oceníte.

 

8. Ostatné svadobné doplnky

 

Štóla, rukavičky, bolerko, kardigan, závoj cez tvár, klobúčik či iná pokrývka hlavy alebo iné doplnky vašich svadobných aj popolnočných šiat zakrývajúce alergicky poznačené partie noste s gráciou neveste prislúchajúcou a vyťažte z nich maximum. Zakryť dekolt či chrbát, alebo využiť elegantné dlhé rukavičky, ak je to nevyhnutné a cítili by ste sa bez nich nepríjemne, vôbec nie je nevhodné. Práve naopak. Budete iná a pritom stále krásna nevesta, na ktorej si nezainteresovaní žiadne neželané alergické prejavy nevšimnú.

 

svadobne_okuliare_weddingchicks.com
Zdroj obrázku: www.weddingchicks.com

 

9. Vhodné svadobné topánky

 

Možno si opäť kladiete otázku, ako topánky súvisia s peľovou alergiou. Síce nepriamo, no predsa. Alergické prejavy sú často nepríjemné a oslabujú celého človeka, ktorý sa môže cítiť malátny, točí sa mu hlava, pre slzy toho veľa nevidí…čo nie je príjemný pocit. Ak sa pri tom všetkom má sústrediť na kráčanie vo vysokých ihličkách do neznáma, mať okrem alergickej koprívky na nohách aj šúchajúce či tlačiace topánky a byť pri tom všetkom vysmiaty a tváriť sa na šťastnú nevestu, nie je to práve najľahšia úloha. A práve vtedy je komfort v iných oblastiach viac ako vítaný. Ak pri tom všetkom máte na nohách antistresové svadobné črievičky, máte vyhraté aspoň čiastočne.

 

10. Pohodlné svadobné pančušky

 

Peľové alergie s prejavmi výsypu tlačiaceho sa na povrch cez stiesňujúce lykrové pančušky ukryté pod x spodnicami svadobných šiat sú väčšou nepríjemnosťou ako bez spomínanej sťahovacej lykry. Ak je pri tom všetkom 30 stupňov v tieni, je to pre vás ďalšia zaťažkávajúca skúška. Vyberajte preto dôkladne aj svadobné pančušky či samodržky a opäť uprednostnite komfort pred efektom, ktorý pod toľkými svadobnými sukňami aj tak nikto neocení :-).

 

11. Svadobná bielizeň pre nevestu

 

Máte rada čipkovanú bielizeň? Alebo ju má na vás rád váš vyvolený? Aj tu buďte pri výbere opatrní a to nielen v prípade alergie, no pri nej obzvlášť. Radšej ako do lacnej čipky investujte do kvalitného materiálu, ktorý aj v prípade nepríjemností nebude dráždiť pokožku viac ako je v danej situácii vhodné. Myslite aj na to, že každý materiál sa správa inak pod ďalším materiálom. Pokiaľ ide o svadobné šaty, tie sú väčšinou z čipiek či ťažších nepriedušných látok, ktoré sú samé o sebe dosť tvrdým orieškom na zvládnutie. A hoci pôsobia princeznovsky neodolateľne, takmer každá nevesta je o polnoci rada, že ich po celom dni môže dať dole :-).

 

prva_pomoc_pre_nevestu_bridesofadelaide.com.au

Zdroj obrázku: www.bridesofadelaide.com.au

 

12. Alergická skrinka prvej pomoci na svadbu

 

Aby váš alergický svadobný deň nebol tak celkom na zahodenie, pribaľte si do kabelky či inej skrinky prvej pomoci okrem svojich nevyhnutných antihistaminík či sprejov, ktoré používajte s mierou, aby ste nakoniec svoju svadbu neprespali :), aj dostatok vreckoviek, vodeodolnú špirálu, očné tiene, vatové tampóny a tyčinky na upravovanie make-upu, korektor, vlhčené obrúsky či čistú vodu v rozprašovači (čiastočne zmyje peľové zrnká a pleť osvieži). Viem, že to znie na celý kufor antialergických svadobných potrieb, no verte, že vám to deň spríjemní a uľahčí. A pokiaľ to všetko zbalíte do peknej ozdobnej krabičky a budete mať spoľahlivú družičku, rada sa k tomuto módnemu doplnku prihlási a opatrí vám ju.

 

Snáď som vám aspoň trošku pomohla pri predsvadobnom balení na vašu jarnú svadbu s  alergiou. A nezúfajte. Hoci je alergia nepríjemná a dokáže potrápiť, dá sa s ňou žiť a určite aj prežiť pekný svadobný deň :-).

 

Ako riešite podobné situácie vy? Podeľte sa o svoje skúsenosti a odporúčania v Komentároch a pomôže aj iným prekonať toto nepríjemné obdobie.

 

Bude vás zaujímať: Jarná svadba a nepríjemná peľová alergia