ruzova farebna paleta na svadbu

Výber vhodnej palety farieb pre vašu svadbu nezahŕňa iba spojenie dvoch vašich obľúbených farieb dokopy, ktoré neskôr použijete ako základ pre všetky vaše svadobné detaily. Prinášame preto niekoľko tipov, ktoré veríme, že vám pomôžu správne sa rozhodnúť pri výbere vašej svadobnej farebnej palety. Ako teda zvoliť vhodné farby pre svadbu? Inšpirujte sa.

  1. Inšpirujte sa svadobnou lokalitou

Farebnú škálu, v ktorej si predstavujete svoju svadbu by ste mali brať do úvahy už pri výbere vašej svadobnej lokality. Ak nájdete tú správnu lokalitu, no nezodpovedá to vašej vysnívanej farebnej škále, skúste porozmýšľať o doladení farieb s okolím.

Ak ste už našli vašu ideálne svadobnú lokalitu, využite priestor aby vám pomohol pri výbere farebnej schémy. Farby pozadia alebo okolia ako napríklad blízkosť jazera alebo historická lokalita vám môžu pomôcť s nápadom. Tým pádom nebudete musieť ísť proti nevhodnej voľbe farieb, ba dokonca vaše farby môžu vyzdvihnúť práve to, čo na svojej vybranej lokalite milujete.

  1. Nezabúdajte na svoje farebné a svadobné priority

 Zatiaľ čo výber svadobnej lokality je zvyčajne najväčšia voľba, ktorú musíte spraviť počas vášho plánovania svadby, niekedy sú rozhodujúce aj iné detaily, ktoré by ste mali zvážiť predtým, ako sa rozhodnete pre určité farby. Ak ste napríklad vždy snívali o purpurových orchideách na vašej svadbe, mali by ste to použiť ako podklad pre vašu farebnú paletu. Skorým ujasnením si vašich priorít môžete predísť i situáciám, kedy by napríklad obľúbený kúsok dekorácie od vašej starej mamy, ktorý je pre vás veľmi dôležitý, nezapadal do vašej výzdoby a vyzeral by skôr fádne.

namornicka modra a bordo na svadbu
Zdroj obrázku: via SMP/via Bridal Musings
  1. Myslite sezónne aj pri výbere farby pre svadbu

Presne ako váš šatník, i vaša farebná paleta môže byť inšpirovaná práve ročným obdobím, v ktorom si poviete svoje áno. Jemná ružová sa krásne hodí pre jarné svadby, zatiaľ čo svetlá perlová farba je výbornou voľbou pre letné obdobie.

Na jeseň sa bohatá fuksia dobre spája s lesklými tónmi, zatiaľ čo ružová a strieborná sú pekné zimné kombinácie. Nevyhýbajte sa však farbám, ktoré milujete, len kvôli sezónnym farebným “pravidlám”. Svetelné pastely a ich odtiene môžu vyniknúť na jesennej alebo zimnej svadbe.

  1. Farebnosťou svadby si vytvorte svadobnú náladu

Vaše svadobné farby môžu vytvoriť aj náladu vášho svadobného dňa. Ak túžite viac po dramatickom štýle, potom je vhodné zvoliť farebnú paletu ako tmavá červená, čierna alebo smaragdová s čiernou.  Myslite na štýl a atmosféru, ktorú chcete mať, či má byť skôr relaxačná alebo nostalgická a potom zvoľte farby, ktoré vo vás tieto pocity vyvolávajú.

  1. Pozrite sa na to, čo máte radi

Farby, ktoré inšpirovali vaše dekorácie v domácnosti môžu byť taktiež použité ako predloha. Otvorte svoj šatník: Aké farebné odtiene v ňom prevládajú? Použite to ako východiskový bod pre výber svadobných odtieňov.

ruzova farebna paleta na svadbu
Zdroj obrázku: Tulle and Chantilly /via Deer Pearl Flowers
  1. Spravte si prieskum aj vo farebnosti na svadbu

Magazíny, svadby vašich priateľov či svadobné články môžu slúžiť ako výborný zdroj inšpirácie. Nevyberajte si však farebné kombinácie len preto, že sú práve trendy. Práve naopak, nechajte sa inšpirovať a možno nájdete vaše obľúbené farby v úplne novej kombinácii, ktorú si zamilujete.

  1. Konzultujte vaše farebné svadobné kombinácie

Na výber vašej farebnej kombinácie nepotrebujete mať vyštudovanú umeleckú vysokú školu, no existujú určité pravidlá, ktoré by ste mali nasledovať.

Zvyčajne farby ktoré spolu ladia sú pravé opaky, pretože spájajú studené a teplé farby (napríklad  oranžová s modrou alebo tyrkysová s koralovou farbou).

Ďalšiu kombináciu farieb tvoria príbuzné farby- tieto sú si podobné a zdieľajú primárnu farbu (žltá a oranžová alebo fuksia a jemná ružová). Tradičný spôsob kombinovania farieb sú svetlé farby s neutrálnymi ako napríklad fialová a šedá alebo červená a zlatá.

Zdroj obrázku: Stylemepretty
  1. Nepredimenzujte farebnú škálu na svadbu

Je jednoduché zaseknúť sa na tom, že vaša svadba sa musí niesť v špecifickej farebnej palete. Už skoro v procese plánovania sa vás pravdepodobne budú ľudia pýtať: “Aké sú vaše farby?” , čo môže vyvolať tlak na vyberanie “správnych” odtieňov. Farba však nemusí vždy hrať hlavnú úlohu. Zatiaľ čo vaša farebná škála ovplyvňuje mnoho vašich rozhodnutí ako farba vašich kvetov a šiat družičiek, mali by ste ju využiť ako návod radšej ako pravidlo. Nie každá časť vašej svadobnej výzdoby však musí byť perfektná, takže nemusíte stresovať, aby každý detail sedel.

Veríme, že vám tieto rady pomohli a že sme vám trochu uľahčili výber tej vhodne farebnej palety pre váš veľký deň.