Ako vybrať vhodné miesto svadobnej hostiny?

Ako ho optimálne skombinovať s miestom svadobného obradu?

Na čo sa sústrediť a na čo nezabudnúť?

Zdroj obrázku: www.impuls.sk

Na čo sa zamerať pri výbere miesta svadby

Zhrnuli sme pár tipov, ako na to:

  • kapacita miesta svadobnej hostiny – v tomto prípade platí, čím viac, tým lepšie. Určite je vhodnejšie prispôsobiť rozloženie veľkej sály menšej skupine, ako snažiť sa naobuvákovať XL skupinu do XS sály.
  • vzdialenosť od miesta obradu – snažte sa voliť skôr menšie vzdialenosti, ideálne pod jednou strechou, prípadne v jednom areáli, v pešej dostupnosti či nanajvýš s pol hodinovým transferom. Hostia prišli vašu svadbu osláviť, nie precestovať.
    možnosti ubytovania v okolí – možno nie všetci hostia budú chcieť prenocovať, no pre niektorých to iste bude nevyhnutnosť. Ponúknite im rôzne možnosti, prípadne rezervujte izby do zálohy.
  • vzdialenosť od ubytovania – svadba v hoteli rieši 2 muchy jednou ranou. Ak je hotel v pešej vzdialenosti a miesto hostiny kedykoľvek opustiteľné aj individuálne, je to rovnako ideálny variant.
  • dostupnosť pre hostí – niektoré super romantické miesta sa nachádzajú mimo civilizácie a dostať sa tam ako aj odtiaľ, nie je vždyjednoduché. Myslite na hostí vopred, budú vám povďační.
  • dostupnosť v danom ročnom období – hory, rovnako ako aj niektoré prímorské destinácie nie sú dostupné počas celého roka. Alebo aspoň nie celkom jednoducho. Preverte si túto informáciu skôr ako začnete rozposielať svadobné oznámenia.
    závislosť na počasí – svadba v stane vyzerá nielen super americky, ale už dávno je reálna aj v našich končinách. Určite však nie počas celého roka. Svadobné party stany dnes je síce možné rovnako vykúriť ako klimatizovať, no ich čaro vynikne práve počas horúcich letných nocí, kedy môžu byť otvorené dokorán a vy môžete pozorovať nielen západ slnka, ale aj hviezdnu oblohu a popri tom si vychutnávať BBQ v nádherne osvetlenej záhrade. Samozrejme pri ideálnom počasí.
  • potreba transferu pre hostí – akékoľvek presuny svadobnej skupiny predstavujú skrátenie zábavy a navýšenie rozpočtu. Snažte sa ich preto čo najviac eliminovať.
    vybavenosť miesta hostiny – historický zámok či kaštieľ predstavuje ideálne miesto na rozprávkovú svadobnú hostinu. Pokiaľ disponuje kuchyňou, potrebným zázemím, nábytkom a inventárom. Samozrejme pokiaľ je možné zriadiť a zariadiť priestor provizórne, tiež sa to dá zvládnuť. Odzrkadlí sa to však vo vašom rozpočte.
    povolenia a obmedzenia – každé miesto svadobnej hostiny, či už je v rukách štátnych alebo súkromných, má svoje pravidlá platiace pri organizácii podujatí. Informujte sa na ne vopred, aby ste neboli zaskočení, že nemôžete a musíte viac ako ste očakávali. 

    Zdroj obrázku: www.impuls.sk
  • vedenie a personál – keďže svadba je pre ľudí, o ľuďoch a s ľuďmi, všímajte si aj túto, veľmi podstatnú stránku. Neústretoví alebo naopak hory sľubujúci majiteľ a neochotný či neprofesionálny personál vám napovedia veľa hneď na úvod.
  • rezervácia – niektoré miesta na svadby sú natoľko vyťažené, že na voľný termín musíte čakať v poradovníku, respektíve si ho rezervovať v predstihu aj viac ako rok vopred. Ak teda plánujete svadbu na poslednú chvíľu, prípadne ste si zvolili za váš deň D rovnako zaujímavý dátum ako ďalšia tretina sveta, rátajte aj s možnosťou, že vaše vysnívané miesto na túto už možno bude patriť niekomu inému.
  • možnosti komunikácie – dnes si mnohí fungovanie bez online spojenia nevedia predstaviť. Žiaľ mnohí ešte stále áno. Nespoliehajte sa preto na to, že všetko vybavíte po neviditeľnej linke.
  • Zdroj obrázku: www.impuls.sk

  • možnosti obhliadky – určite si nevyberajte miesto svadobnej hostiny len na základe fotiek z internetu. Osobná obhliadka vám umožní spoznať súvislosti a odhalí oveľa viac. Pokiaľ ju absolvujete s nezainteresovaným profesionálom (máme na mysli skôr profi družičku či zástupcu svadobnej agentúry ako majiteľa objektu, ktorý bude samozrejme primárne hájiť svoje záujmy), máte šancu dozvedieť sa nielen klady, ale aj nedostatky, prípadne možnosti ich riešenia.
  • váš rozpočet – je vhodné stanoviť si finančné limity skôr ako začnete snívať. Pri rezervácii priestoru na svadobnú hostinu je potrebné rátať s prenájmom, spotrebou energií či prevádzkovými nákladmi. Tiež je vhodné zobrať do úvahy už spomínanú vybavenosť priestoru. Pokiaľ je prenájom privysoký, nezahŕňa podstatné položky a vy nechcete prekročiť vás plánovaný limit za žiadnych okolností, poobzerajte sa radšej po inom mieste. Šetriť na nosných svadobných službách na úkor priestoru sa neoplatí. A určite je lepšie urobiť svadbu na úrovni v jednoduchšom priestore ako mať veľmi okresanú svadbu v honosnom priestore.

Bude vás zaujímať: Ako vybrať miesto sobáša

Ak ste sa rozhodli pre priestor, ktorého vybavenie vyzerá zložitejšie, no vy viete, že je to ten pravý, zavolajte si na pomoc tých, ktorí toto miesto poznajú, vedia sa v ňom orientovať, majú zvládnuté jeho zákutia aj temné stránky a pomôžu vám vybaviť všetko potrebné bez vašich starostí. Medzi takéto patria napríklad hrady a zámky, ktoré nie sú v súkromných rukách a ich primárna funkcia nemá so svadbami veľa spoločného. Pomoc v takomto prípade určite oceníte.

Čítajte aj: Miesto vašej svadby

Želám vám šťastnú ruku pri výbere vášho vysnívaného svadobného miesta.