covid svadba

Začiatkom roku páry zvykli svadby odďaľovať alebo rušiť – kedysi nepredstaviteľná vec, aby tak urobili s rodinnými oslavami, ktoré celé rodiny plánovali mesiace, ba až roky. Aj svadobný priemysel sa zachoval statočne. Dodávatelia refundovali alebo prekladali termíny do obdobia, kedy situácia už snáď mala byť pokojnejšou, navyše so zachovaním pôvodných podmienok. Ako ľahko sa zrazu rozplynuli sny o prvom tanci, naplánovanej rozlúčke so slobodou či úžasnom sladkom candy bare.

Pár týždňov po karanténe sme zaznamenali trend – Covid svadby ako sociálne zodpovedné stretnutia rešpektujúce pandemické opatrenia. V silnom kontraste k noblesným eventom, Covid svadby rešpektovali nariadenia a opatrenia, vzdialenosti, rúška a všetko súvisiace.

Dnes, rok po začiatku pandémie, svadobný priemysel propaguje nové trendy v plánovaní a organizácii svadieb. Aké sú zmeny, ktoré poznamenali Covid svadby?

Páry sa cítia menej vystresované ( emocionálne i finančne)

Za normálnych okolností nevesty zažívali doslova hurikán stresu. Kto spraví zoznam hosti? Čo naservírujeme vegánom? Ako budeme platiť za DJa? Nakoľko tradičná svadba si vyžaduje kopu rozhodnutí a rokovaní so zainteresovaním rodinných i blízkych príslušníkov až do vysokého štádia migrény.

Bez pochýb, finančná stránka, hoci aj malej svadby, nie je žiadna sranda. Pár nepremyslených rozhodnutí dokáže mladý pár zadlžiť na niekoľko rokov. Ale pokiaľ zredukujete položky na základné, predsvadobný stres nemá až tak veľa priestoru na sebarealizáciu. Takže Covid svadba ho do určitej miery dokáže eliminovať práve prostredníctvom zníženia povinností, položiek aj rozpočtu.

Zredukovaný rozpočet znamená viac iných možností

Skutočne túžite mať na svadbe všetkých svojich 22 sesterníc vyvádzajúcich na tanečnom parkete alebo pri bare? Zredukovaním zoznamu hostí sa vám otvárajú možnosti na investície v iných smeroch či položkách. Vynikajúci spôsob ako zvýšiť hodnotu je pozdvihnúť niektoré body – napríklad príbory, sklo, menu karty a program pre hostí, kaligraficky vypísané menovky, zaujímavé darčeky pre hostí…Zredukovaním stolov taktiež môžete vyzdobiť viac priestoru – napríklad použiť kvetiny nielen na stoly, ale aj do priestoru, na terasu, k vstupu…

Menej ( pre) hostí počas Covid svadby teda v konečnom dôsledku znamená viac pre vás.

hostia_na_oslave
Zdroj obrázku: cupcakesandcutlery.com

Rodina si to skutočne užije

Keď sa to tak vezme, svadba je o stretnutí rodín. Za normálnych okolností sa však stretnutia tohto druhu premršťujú. Pri oklieštených podujatiach sa kladie dôraz na podstatné veci. Veľa členov rodiny sa dávno alebo vôbec nestretlo a teraz majú ideálnu príležitosť spoznať sa bližšie. A skutočne si stretnutie druhu ( Covid) svadba užiť naplno.

Svadobné stretnutia sú osobnejšie

Keď zredukujete svadbu na základné služby, získate aj priestor na uvedomenie si, o čom to celé vlastne je. Pokiaľ plánujete vo veľkom, väčšina párov sa chce ukázať. Že vie, čo je práve trendy, že nezabúda ani na tradície, že robí to, čo sa patrí…V konečnom dôsledku väčšina týchto vecí vôbec nie je dôležitá. Na to však prídete až po celej tej paráde. Namiesto toho by ste si mohli užiť pohodovú svadbu vlastnej výroby v malom kostolíku, na záhrade, s light občerstvením a mini tortou, prvým tancom pod hviezdami s gitarovým doprovodom… ktorá by vás vystihovala viac ako čokoľvek iné a na ktorú budete oveľa lepšie spomínať. Covid svadba teda isto má čosi do seba :o).

Hostia sa necítia finančne ani časovo obmedzení

Byť na svadbe hosťom nie je tak úplne bezstresovou záležitosťou. Dress kód, sociálne maniere a finančné požiadavky dokážu celkom slušne vystresovať aj druhú stranu svadobnej barikády, ktorá ani zďaleka nemá za úlohu celú tú parádu naplánovať. Našťastie, veď s plánovaním svojej časti má dosť starostí. V ponímaní Covid svadby je bezpečnosť hostí a zážitok prioritou. A nakoniec, byť súčasťou 30-člennej párty je úplne niečo iné ako strácať sa v mase nepoznaných príbuzných, medzi ktorými sa cítiť ako súčasť celku vyžaduje dosť veľký kus fantázie.

A nakoniec, dnes už máme možnosti spojiť sa s nezúčastnenými hosťami virtuálne, hoci osobný kontakt vždy zostane osobným kontaktom.

Absolvovali ste už Covid svadbu alebo vás ešte len čaká? Podeľte sa s nami v komentároch.