valentinske_menu

Okrem plesov a karnevalov vo fašiangovom období oslavujeme aj importované sviatky ako je napríklad Deň svätého Valentína. Nech už máte naň akýkoľvek názor, je to ďalšia z príležitostí na dobré jedlo :) , a teda nie je až taký negatívny. A nakoľko osvedčené: Láska ide cez žalúdok, je vždy aktuálne, posvietili sme si dnes na slávnostné valentínske menu, ktorým aj vy môžete prekvapiť svojich blízkych.

Pokiaľ vám došla fantázia vo vymýšľaní drobností nepotrebností, prípadne ste praktický človek a radi staviate na osvedčených klasikách, medzi ktoré dobré slávnostné menu jednoznačne patrí, skúste sa inšpirovať. Vykúzliť slávnostné menu pre vášho Valentína nemôže byť problém, pokiaľ máte ako hlavnú ingredienciu pripravenú kopu lásky :).

valentinske_menu
Zdroj obrázku: pinterest.com

 

Ako pripraviť slávnostné menu na Valentína

Na Valentínske slávnostné menu nemusíme používať afrodiziaká všetkého druhu, postačí trochu nápaditosti, fantázie a zúročenie pozorovateľkého talentu. Určite viete, čo má váš miláčik rád a čo ho dokáže príjemne prekvapiť. Nakoľko to má byť príjemne strávený deň, ani vy alias organizátor si toho nenakladajte na plecia príliš veľa, inak po olympijskom výkone v kuchyni padnete za vlasť bez toho, že by ste si svoj originálny výtvor dokázali vychutnať. A o to tu predsa vôbec nejde.

A ako by také slávnostné menu pre Valentína mohlo vyzerať? Určite stavte na ľahkosť a čerstvosť surovín, osvedčené postupy a jednoduché kombinácie. Ak plánujete viac chodov ako zvyčajne, mali by mať primeranú veľkosť, aby ste nimi nezapríčinili nemožnosť pohybu od slávnostného stola a  obmedzenie ďalšieho programu. :)  Nezabúdajte na vhodné zladené nápoje zvýrazňujúce chuť slávnostného menu. Sladká bodka na záver je v tomto prípade must have. Veď Valentín je sladký sviatok a pokiaľ by sa nepodarilo nič iné, dezert by mal byť ako zo škatuľky. Alebo priamo z nej? :)

Vyhrať sa samozrejme môžete s nastieraním a dekoráciou. Tie dodajú celému stolovaniu slávnostný ráz a podčiarknu charakter príležitosti.

A tu je pár konkrétnych slávnostných menu nielen pre zamilovaných alebo nielen na valentínske oslavy. Inšpirujte sa prosím.

Inšpiratívne slávnostné menu na Valentína

Mäsité slávnostné menu

Predjedlo: Mozzarelovo – paradajkový duet sprevádzaný sviežou bazalkou, drveným korením a olivovým olejom

Polievka: Brokolicový krém s opraženými mandľovými lupienkami

Hlavné jedlo: Medajlónky z bravčovej panenky s krémovou hríbovou omáčkou, pečené zemiaky, ryža

Dezert: Panna cotta s malinami, preliata čokoládovým šodó

 

Valentínske menu pre vegetariánov

Predjedlo: Terina z cheddaru, goudy a lieskových orechov dekorovaná ríbezľovým rôsolom, banketové pečivo

Polievka: Cviklový krém s kôprom a kyslou smotanou

Hlavné jedlo: Zapečené palacinky s ricottou, brokolicou a ementálom preliate omáčkou zo 4 druhov syra

Dezert: Nadýchaná ovocná mousse s čerstvým lesným ovocím

 

Ak si na prípravu slávnostného menu vo valentínskom prevedení predsa len netrúfate, prípadne hodláte osláviť vašu lásku vo väčšom štýle – svadbou, radi vám pomôžeme zabezpečiť nielen lahodné svadobné slávnostné menu, ale aj kompletný slávnostný catering  . Kontaktujte nás pre bližšie info.

Autor: Trikostrav, Prievidza