Martin_Rohacek_rozhovor

Formovanie postavy s trénerom Mgr. Martinom Roháčkom

Ak aj Vás čaká svadba či iná slávnostná udalosť, na ktorej chcete zažiariť v sexi šatách či prezentovať sa so super krivkami, ktoré ste sa práve rozhodli získať, potešíme vás. Našli sme pre vás odborníka, ktorý vám poradí, ako na to a nielen jednorázovo. Pravidelne vás bude motivovať a prinášať vám overené rady a tipy kde začať, ako pokračovať, aký plán si zvoliť a ako dosiahnuť cieľ nielen pred svadbou.

Dnes Vám predstavíme Mgr. Martina Roháčka – osobného trénera a výživového poradcu.

Martin_Rohacek_rozhovor

Pekný deň Vám prajem, Martin. Na úvod by som sa chcela opýtať

Prečo a ako ste sa dostali k cvičeniu a zdravej strave?

– Úplné začiatky by som povedal, že boli v mojich 15-tich rokoch, keď som ako mladý chalan, ktorý meral 186 cm a vážil 61kg (asi si viete predstaviť, aký som bol tenký ako prútik), chcel nabrať svalovú hmotu. No asi najväčší zlom v mojom smere nastal, keď som sa rozhodol z informatiky, ktorú som dobre ovládal a bola perspektívna, rozhodol skočiť do športu a ísť študovať na vysokú školu. Od 17-tich som sníval o tom, ako by som chcel robiť osobného trénera. K samotnej výžive som sa dostal postupne popri cvičeniu a mojej kariére. Vedel som, že je to neoddeliteľnou súčasťou vedomostí každého trénera. A tak som k tomu aj pristupoval :)

Čo Vás inšpirovalo pri prechode z tradičného stravovania na zdravšiu verziu?

– K lepšej verzii stravovania som sa dostal už v 15tich rokoch. Už vtedy som nasával informácie a vedomosti ako špongia. Samozrejme ako študent som bol závislý na strave rodičov, ale minimálne som mohol povedať čo by som rád jedol. V tých časoch to bolo skôr o zásadách stravovania športovca ako o výbere kvalitných zdrojom potravín. A postupne som spoznával svoje telo a naučil som sa ako funguje. Vyskúšal som si na sebe niekoľko desiatok diét a rôznych stravovacích štýlov. Neskôr sa moje stravovanie posunulo opäť dopredu, keď som počas vysokej školy začal mať ambície začať súťažiť vo fitness. No najväčší zlom v mojom stravovaní nastal, keď som si zistil potravinové intolerancie. Odvtedy sa stravujem vždy plánovane a mám obmedzený výber potravín.

Baví Vás varenie a experimentovanie v kuchyni?

– Varenie ma baví, no mrzí ma, že momentálne nemám čas na rozvíjanie v tomto smere. Momentálne sa priznám, že ani nevarím.

Dodržiavate prísne pravidlá neustále alebo si niekedy doprajete aj relax a malé prehrešky? :)

– Samozrejme, že si doprajem aj ja. Ako každý som bol vychovaný na normálnej tradičnej slovenskej kuchyni, takže niekedy neodolám :) . No najmä pri nasadení tréningového režimu stravovanie neporušujem, až na cheating day :).

Dnes sa zdravému stravovaniu, jedálničkom na mieru a aktívnemu pohybu venuje veľa ľudí. V čom sú Vaše tréningy a jedálničky špecifické?

– Moje služby sú špecifické hlavne mojím prístupom ku klientovi, skúsenosťami a vedomosťami. Nie som človek, ktorý si zmyslel po piatich rokoch pracovania niekde vo firme, že ho to nebaví, a že sa rozumie trochu cvičeniu a výžive a vymyslí si, že sa tomu bude venovať pracovne. Vždy som chcel robiť to, čo robím a neustále rastiem. A venujem sa tomu už 13 rokov. Športovaniu od malička. U mňa je klient vždy spokojný.

Ako viete pomôcť slečnám nielen pred svadbou, ale aj stužkovou, plesom, promóciami a inými udalosťami, na ktorých chcú zažiariť vďaka peknej postave?

– Viem im pomôcť mojimi radami, aby mohli vyformovať spoju postavu, spáliť nejaký ten tuk, posilniť svoje zdravie a získať zdravší a krajší vzhľad. Najdôležitejší je čas. Čas je potrebný na prípravu. Takže netreba si to nechávať na poslednú chvíľu.

Môžu sa na Vás obrátiť aj mamičky s bábätkami, ktoré majú záujem dostať sa do formy po materskej dovolenke?

– Samozrejme, každá mamička po pôrode chce vyzerať opäť sexi :).

A čo svadobné maminy, teda dámy so skúsenosťami a v najlepšom veku :) ? Nájde sa vhodný cvičebný plán aj pre ne?

– Samozrejme, vek nie je prekážka. V žiadnom veku nie je neskoro starať sa o svoje telo a zdravie. Viem, že mnoho žien po 40tke má problém s postavou, no úprimne musím povedať, že ešte sa mi nestalo, aby sa s tým niečo nedalo spraviť.

Máte v zálohe aj niečo pre organizačný team, ktorý spoločenské akcie organizuje a v tomto prípade má síce pohybu dosť, zato stravovacie návyky a pravidelnosť sú práve z dôvodu pracovnej vyťaženosti viac ako nevhodné?

– No práve vynechávanie jedál, respektíve prijímanie príliš malého množstva energie v podobe stravy je fenoménom dnešnej doby. Ľudia nemajú čas piť a keby nemuseli, jedli by dve jedlá denne. Takže vynechávanie jedál, čí veľké návaly jedla po dlhšom hladovaní sú maximálne nevhodné. Aj z hľadiska priberania, aj z hľadiska metabolizmu a orgánov tráviacej sústavy.

Dokážu si Vaši klienti udržiavať dobré návyky, ktoré ich naučíte, aj dlhodobo a bez Vás?

– Áno dokážu. A to je pre mňa to najväčšie zadosťučinenie. Riadim sa totiž heslom, že mojou prácou je naučiť klienta to, čo potrebuje vedieť, či už vo výžive alebo v športe, aby to dokázal používať kdekoľvek a kedykoľvek.

A na záver, čo Vás inšpirovalo k spolupráci s Družičkou? :)

– Na spolupráci s Družičkou ma oslovilo zameranie témy na svadobné a iné slávnostné príležitosti. Myslím si, že je to úplne na mieste, keď človek, či už žena alebo muž, chce vyzerať v druhý najkrajší deň svojho života (prvý bol jeho narodenie :)) v tej najlepšej forme ako nikdy. Všetko bude zaznamenané na kamerách, fotkách, príde veľa hostí. Takže si viem predstaviť, ako sa najmä ženy cítia, pokiaľ musia popracovať na svojej postave, keď si chcú na túto významnú príležitosť obliecť vysnívané šaty. Preto som sa rozhodol, že im rád pomôžem.

Teším sa na Vaše rady a odporúčania spolu s ďalšími (nielen) družičkami :)  a ďakujem Vám za rozhovor.