chudnutie_do_siat_filling-jointly.com

A ako by mohli chudnúť ľahšie

Počítajú kalórie bez ohľadu na zdroj

Ak sme si pomocou špecializovanej váhy vyzistili našu dennú kalorickú potrebu, to ešte neznamená, že sa všetky kalórie správajú rovnako. Porcia kuracích pŕs bude mať inú metabolickú odozvu ako energeticky rovnaká porcia parených buchiet alebo strukovín. Teraz je moderné nejesť sacharidy, v minulosti sa zase škaredo pozeralo na tuky a na cholesterol bohaté vaječné žĺtky. Je toľko diét, stravovacích smerov a výživových extrémov, až sa z toho točí hlava. Najjednoduchšie je, držať sa potravín, ktoré majú nízku glykemickú nálož, veľa vlákniny a vitamínov. Glykemická nálož podobne ako aj glykemický index vypovedá o vplyve suroviny na krvný cukor a dodatočne zohľadňuje bežnú porciu. Takýmto spôsobom bude cukor v krvi relatívne stabilný a telo ho nebude sťahovať do energetických zásob.

Čím sa riadiť pri chudnutí pred svadbou?

  • Vláknina obsiahnutá v komplexných sacharidoch tlmí inzulínovú odozvu, nárast cukru v krvi, a tým pádom ich ukladanie do tukových zásob.
  • Glykemická nálož meria vplyv suroviny na krvný cukor v závislosti od porcie, čím je presnejšia ako orientovanie sa podľa glykemického indexu.
chudnutie_do_siat_filling-jointly.com
Zdroj obrázku: www.filling-jointly.com

Nejedia tuky

Keď ho nebudem jesť, tak ho schudnem. Omyl. Tuk sa v tele tvorí či ho prijímame v potrave alebo nie. Napríklad pokiaľ telo pocíti pokles cholesterolu, začne si ho vyrábať samé. Druhá vec je, že príliš veľa sacharidov má na svedomí nárast tukových vankúšikov. Všetka nespotrebovaná energia sa začne v istom momente ukladať ako tuk, pretože je to pre telo najúspornejšie. Samozrejme, ak to preženiete s jedlom všeobecne, máte problém. Vyhraďte aspoň štvrtinu vášho energetického príjmu pre zdravé tuky vo forme extra panenského olivového oleja, avokáda, hrsť orechov alebo semiačok.

Ako zvládnuť tuky pri chudnutí?

  • Tuk syntetizuje hormóny, bez neho riskujeme výpadok menštruácie a iné následky hormonálnej nerovnováhy
  • V tuku sa rozpúšťajú vitamíny A, D, E, K, tak už žiadne šaláty bez extra panenského olivového oleja
  • Pri nadmernej konzumácii rýchlych sacharidov sa tvoria nové tuky a zvyšuje sa sérový cholesterol

Chudnú podľa váhy

Váha neurčuje vzhľad človeka a my dámy, nielen v pozícii nevesty či družičky, sa častokrát mylne orientujeme len podľa zobrazeného čísla na nej. Je to iba jeden faktor, ktorý sa zohľadňuje, keďže úbytok na váhe môže v skutočnosti byť iba voda alebo svalová hmota. Lepšie urobíme, ak sa orientujeme podľa mier, pocitu a zmenách v kompozícii tela. Ak chceme chudnúť tuk, tak by sme mali aj vedieť, koľko ho máme v tele, čo sa dá zistiť prostredníctvom špeciálnej váhy pod vedením odborníka. Vyhľadajte si na internete obrázky porovnávajúce telá tej istej hmotnosti, no s výrazne odlišnou postavou. Taktiež nájdete nespočetne veľa fitnesiek, ktoré majú výborné postavy, a pritom vážia okolo 60 kilogramov. Kilo svalovej hmoty je opticky menšie ako kilo tuku, a preto vyšportovaná postava pôsobí štíhlejšie ako žena rovnakej hmotnosti, ktorá neposilňuje.

Smerodajné meradlo pri chudnutí do šiat

  • Hmotnosť sa často mení o kilo až kilo a pol v závislosti od vody v tele
  • Na objem váži tukové tkanivo menej ako hutnejšia svalovina
  • Sval páli viac energie ako tuk, čiže nárast svalovej hmoty dodatočne zrýchľuje metabolizmus
pocitanie_kalorii_deborahmyersfitness.com
Zdroj obrázku: www.deborahmyersfitness.com

Nejedia dosť a pravidelne

Ako bolo spomenuté v predošlom článku z našej produkcie, telo má isté bazálne potreby vyjadrené v počte kalórií, ktoré musíme prijať, aby skrátka fungovalo. V snahe zachovať si potrebnú šťavu v systéme sa celá spomalíme – od metabolizmu, cez myslenie, až po vykonávanie pohybovej aktivity. Pokiaľ nechcete byť slabá a ochabnutá verzia samej seba, doprajte telu adekvátnu výživu. Podvýživa má silnú fyziologickú aj psychickú odozvu a podpíše sa na večernom prejedaní sa alebo daný kalorický deficit vykompenzujeme neskôr vo forme nárastu hmotnosti. Bez pravidelného prísunu obmedzujeme schopnosť tela efektívne stráviť a využiť nečakaný nával stravy. Ako keď bez ohlasu čakáme kuriéra, naše telo je sústavne v strese, sme zle naladené, a tak podvedome bojkotujeme chudnutie.

Ako správne jesť a nepribrať?

  • Pokiaľ jeme menej ako je našou dennou potrebou, spomaľujeme si metabolizmus a opätovne riskujeme výpadok menštruácie
  • Telo je v pohotovostnom režime a ukladá si energiu do zásob. Prepadá nás chronická únava a my nemáme palivo na šport a už vôbec nie plánovanie svadby.
  • Reštrikčné diéty sa nám vypomstia buď formou jojo efektu alebo rovno v ten deň, keď nás prepadne hlad alebo neskrotná chuť na sladké
chudnutie_popsugar.com
Zdroj obrázku: www.popsugar.com

Kritizujú sa

Dámy, ak ste sa rozhodli niečo pre seba urobiť, a to nielen pred svadbou, ale kedykoľvek, už len to samotné je chvályhodné. Dopracovať sa k zdravému, štíhlemu a schopnému telu je doslova beh na dlhé trate a bez motivácie to nepôjde. To je to isté, ako by vás v práci šéf stále upozorňoval na vaše chyby, namiesto toho, aby vyzdvihol úspechy. Stanovte si priebežné ciele a pochváľte sa. Dnes som si dala zdravšie raňajky, urobila som o sériu viac, dala som dole kilo a nepribrala ho späť. Ambície sú zdravé, večná nespokojnosť skôr kontraproduktívna. Ovládnite svoju psychiku a myslite pozitívne. Pokiaľ stres pretrváva, telo prepne do úsporného režimu a hormón kortizol zamedzuje chudnutiu. Dobrá rada nad zlato je, zaradiť aj relaxačné cvičenia, oddychové dni a veľa pestrej zeleninky do jedálnička pre dodatočnú dávku serotonínu.

Obmedzte stres, obmedzíte priberanie pred svadbou

  • Dlhodobý stres zvýši hladiny kortizolu a ten ukladá tuky na horšie časy
  • Doprajte si oddych po fyzickej aj psychickej stránke a nezabúdajte sa chváliť

Autor: Pro Figure

Kontaktujte Mgr. Martina Roháčka

Údaje označené * sú povinné

Snažíme sa zabrániť spamu. Prosíme, napíšte výsledok:

Poskytnutím Vašej e-mailovej adresy súhlasíte s jej použitím na reklamné účely Družička.sk - na zasielanie Newslettera, prípadne noviniek. Viac informácií o bezpečnosti údajov nájdete tu

Svoj súhlas môžete, samozrejme, kedykoľvek odvolať.