stresove_planovanie_svadby

Z vlastných skúseností a mnohých vašich reakcií sa mi podarilo dať dokopy zoznam najčastejších a najväčších omylov, ktorých sa dopúšťate, keď sa rozhodujete plánovať svadbu na pláži či v zahraničí.

  1. Lacnejšia ako svadba na Slovensku

    Nie je to celkom tak. Hoci pozývate malé, prípadne až žiadne obecenstvo, výdavky sa vďaka dokumentom, poplatkom úradom a prenájmom priestorov môžu vyšplhať. Samozrejme závisí tiež od toho, čo všetko a do akej miery si chcete užiť. Neporovnávajte hrušky s jablkami a berte do úvahy, že ceny v zahraničí sa predsa len hýbu v iných dimenziách.

  2. Jednoduché vybavovanie svadby cez internet

    Ďalší kameň úrazu a dosť veľký, môžete nájsť práve tu. Globalizácia a internetizácia sveta sa síce snaží tváriť svetovo, no občas aj zainteresovaní majú pocit, že celkom taká nie je. Súvisí to aj s časom, podnebím, miestnymi pomermi a vždy s osobou na konkrétnom mieste. Preto očakávať, že všetko sa dá vybaviť hladko spoza stola a laptopu po večeroch, je veľmi naivná ilúzia. A verte, Slovensko na tom zďaleka nie je najhoršie.

  3. Svadobné dokumenty grátis

    Sobáš na Slovensku v úradnej miestnosti na území vašej matriky vás vyjde skutočne na pár drobných v porovnaní s tým, čo si zapýtajú úrady v zahraničí. Nakoľko ide o ich poplatky, neurobí s tým nikto nič, jedinou možnosťou je akceptovať ich (alebo aj nie).

  4. Platné dokumenty zo svadby odkiaľkoľvek

    Môže to byť tak, no nie je to pravidlom. Každá krajina má iné zákony, iné pravidlá a zmluvy aj iné možnosti v rámci celosvetového meradla. Rozdiely sú aj v rámci Európskej únie a niekedy dokonca aj v rámci jednej krajiny a jej provincií. Preto merajte 2x, kým prestrihnete povraz s plánovaním vašej svadby v zahraničí.

    svadobny_rozpocet
    Zdroj obrázku: www.gettingpersonal.co.uk
  5. Každá pláž na sobáš sa ráta

    Pre vás možno áno, pre miestnych nie. Mnoho krajín má pláže verejné a to veru nie sú miesta hodné sobáša. Preto vás na nich nezosobášia a vaša svadba na pláži si bude musieť nájsť iný stánok. Aj toto je dobré vedieť vopred, aby ste sa pár dní pred svadbou pri hľadaní miesta na mieste, nezosypali z chcenia nemožného.

  6. Svadba pohodlne aj bez poplatkov

    Nad rámec vašej dovolenky. Vyberiete si pobyt na poslednú chvíľu, na mieste navštívite úrad, reštaurácií je tam predsa dosť, niečo sa snáď trafí do vašich predstáv, kyticu kúpite v deň svadby v kvetinárstve, svedčiť vám pôjde niekto z lietadla či z hotelovej pláže a čo viac by vám bolo treba? Toto je úplne mylná predstava. Spomínané poplatky za dokumenty a ich následné zlegalizovanie na Slovensku a tiež prenájom miesta obradu vás budú stáť viac ako svadba na zámku na domácej pôde. Vybrať všetky služby na mieste pár dní pred svadbou bude určite náročné a stresujúce a v konečnom dôsledku môže byť viac ako vzdialené od vašich vysnívaných predstáv. A čo sa poplatkov týka, s tými rátajte určite a vyššími ako doma. Výber na mieste tiež nemusí byť najlepším ternom, nakoľko s dlhodobými dodávateľmi sa dajú ceny zjednávať a kvalita je vyskúšaná, kým jednorazový zákazník je ako každý ďalší.

  7. Pobyt last minute, svadba na počkanie

    Ak ste vysoko adrenalínový tip, tak sa na to možno dáte. No nakoľko svadba je podľa môjho skromného názoru niečo o dosť viac ako dovolenka na poslednú chvíľu a o zahraničných vybavovačkách tiež čosi viem z vlastných skúseností, vôbec to neodporúčam. Inak sa váš adrenalín môže pretaviť do nočnej mory, ak nie závažnejšieho stresového ochorenia. Zrušiť let z dôvodu nenaplnenia, nedostať izbu v dôsledku preobsadenosti či iné pikošky sa totiž pri nereálne nízkych cenách môžu stať skôr ako náhodou.

  8. Svadba jednoducho vo vlastnej réžii

    Načo by ste si najímali agentúru a platili poplatky navyše, keď si všetko vybavíte aj sami? Tak presne pre vyššie spomínané kuriozitky, s ktorými zainteresovaní bojujú každodenne, teda už majú muchy vychytané a vedia sa vynájsť. Pokiaľ v tom viete korčuľovať, nabrúste si korčule a hravo do toho. Pokiaľ nie a myslíte to s vašou svadbou v zahraničí vážne, radšej nechajte trápiť sa iných.

    svadobne_puzzle
    Zdroj obrázku: www.pinterest.com
  9. Veľkí sú lacní

    Platí to v každom odbore, takže aj vo svadobnom. Nie je ničím výnimočným, že veľkí touroperátori, teda tvorcovia zájazdov pre cestovné kancelárie, ponúkajú svadby údajne na mieru. Romanticky upravená izba v luxusnom 5* hoteli vás uvíta košíkom s ovocím, šampanským a s výhľadom na úžasnú pláž, kde sa môžete zosobášiť. Spolu s ďalšími x pármi v jeden deň, nakoľko ide o nízku cenu. Bez vybavenia dokumentov, respektíve vám s tým na mieste pomôže delegát, ak bude mať čas. Bez svadobných detailov, ale veď čo by už na svadbu pre dvoch bolo potrebné? Bez možnosti výberu a zasahovania do jednotlivých položiek, aby s nimi bolo čo najmenej práce. A tak by sa dalo pokračovať. Ruku na srdce, veľký touroperátor nemá čas ani chuť hrať sa s každým detailom každej malej svadby. Preňho je cieľom biznisu masový pobyt, vyťaženie xy nakontrahovaných kapacít každý turnus počas celej sezóny. Nie menovky pre hostí, ani platnosť dokumentov. A možno to na úvod vyzerá famózne a hlavne super lacno, v konečnom dôsledku svadobná starostlivosť vo veľkom znamená niečo úplne iné u veľkých a malých. Samozrejme pokiaľ o tom viete a súhlasíte s tým, žiadny problém. No pokiaľ od veľkých s iným zameraním očakávate to, čo od malých so špecializáciou na váš deň, realita bude odlišná.

  10. Svadobná mimosezóna umožní ušetriť

    Sezóna je niečo, čo sa v každej krajine ráta trochu inak. Kým u nás je svadobná sezóna od mája do októbra (vrátane oboch), Cyprus a Portugalsko sezónu počítajú od apríla do novembra a ani v iných mesiacoch tam nie je hlucho, Rím frčí od marca a aj cez Vianoce a exotiky to majú úplne vymenené. Niekde zas končí dovolenková sezóna a nastupuje poznávačková, takže mimosezónne obdobia ani neexistujú. Tieto charakteristiky sa týkajú skôr pobytových a cestovných položiek, nakoľko svadba na mieru nie je predmetom expirácie po nevypredaní. Vždy je robená na mieru, takže služba je buď poskytnutá na 100% alebo vôbec nie. A je jedno, či ide o zamrznutý január alebo horúci júl.

Takéto sú postrehy zo zákulisia svadobného plánovania. Samozrejme nejde o nič nezvládnuteľné, no je dobré vedieť o nich hneď na úvod a na základe toho posunúť svadobné plány smerom, ktorý vám vyhovuje. Ak máte so svadbou na pláži či v zahraničí iné skúsenosti, budem rada, ak mi dáte vedieť v komentároch.