AkoSiUvaritZdravie1

Ako sa stravovať zdravo a cítiť sa dobre na svadbe aj po nej

Čochvíľa tu máme máj, lásky čas, a keďže láska ide cez žalúdok, úzko s ňou súvisí aj zdravá strava. :) Alebo každá strava, ktorá žalúdkom prejde. Pokiaľ plánujete svadbu popri každodenných povinnostiach, dieťati, či last minute, pravdepodobne máte stres zo svadby už až v žalúdku. A pokiaľ sa vám to stáva nielen pred svadbou, ale ide o dlhodobý pocit, určite s tým treba niečo robiť. Organizmus vám totiž dáva zjavne najavo, že niečo nie je v poriadku. A nemusí pritom ísť len o výber partnera. :)

Nakoľko svadba je príjemná záležitosť, ktorú je vhodné spájať hlavne s pozitívnymi pocitmi a zážitkami nielen, ale aj v oblasti stravy, rozhodli sme sa poradiť vám aj v tomto smere a to prostredníctvom odborníčok na výživové poradenstvo. Pani Renáta Beláková a Jarmila Maťošová sú autorkami projektu – Ako si uvariť zdravie, ako aj novej publikácie – Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ, prostredníctvom ktorých pomáhajú ľuďom v zdravom stravovaní a efektívnom fungovaní. Ako si uvariť zdravú svadbu bez stresu v žalúdku poradia aj vám. :)

AkoSiUvaritZdravie1

Pekný deň vám prajem dámy.

Čo vás priviedlo k zdravému vareniu?

– Bol to prirodzený proces, hľadanie zmeny aj v stravovaní pre lepší pocit, pre zlepšenie zdravia, ale aj pre zníženie hmotnosti. Uvedomenie si, ako strava dokáže zaťažiť a ovplyvniť zdravie. To, čo jeme, je základom toho, ako sa cítime, ako sme zdraví. Bola to nielen túžba, ale hlavne poznanie, že také tie „bežné“ nepohodlia ako nadúvanie, problémy s trávením, ekzémy, akné, bolesti hlavy, priberanie a podobne, nie sú bežné a ani bežnými nemusia byť. A je možné urobiť zmenu tak, aby chutila, lahodila oku a aby sme si ju vedeli pripraviť za každých podmienok. Tak sme začali samé na sebe testovať vplyv stravy na naše zdravie, pocity, hmotnosť, ale aj športovú výkonnosť.

Je prechod z tradičného stravovania na zdravšiu verziu časovo, prípadne inak náročný?

– Je to skôr otázka ochoty vymeniť staré zvyky za nové návyky. A je dôležité robiť zmeny postupe. A výsledkom nie je zvýšená časová náročnosť.

Dnes je na trhu veľké množstvo diét sľubujúcich rýchle chudnutie. Vy hovoríte o chudnutí, ale nie o diéte. V čom spočíva rozdiel?

– Hovoríme o chudnutí spôsobom, ktorý využíva stravovanie ako nástroj na zlepšenie zdravia, hmotnosti, energie, vitality.

Diéty fungujú, avšak iba počas toho, keď diétu držíme a po nej nastáva návrat k pôvodným stravovacím návykom, ktoré boli práve dôvodom nárastu hmotnosti. A preto je oveľa lepšie a ľahšie zmeniť stravovacie návyky a netrápiť sa zbytočnými a často zdravie ohrozujúcimi diétami.

Váš prístup je teda vhodný nielen pre ľudí s nadváhou, ale aj pre chudých, ktorí rovnako môžu mať problémy s trávením nielen sviatočného menu.

– Áno. Tento prístup prináša v prvom rade zlepšenie trávenia.

Stravu, rovnako ako partnera :) , je nevyhnutné tolerovať. Potravinové intolerancie však rastú ako huby po daždi a pravdepodobne to nebude len stresom z plánovania svadby. :) Čo v takomto prípade so slávnostným menu?

– V prípade potravinových alergií alebo intolerancií je dôležité pamätať aj na týchto hostí, stravníkov :) , aby si aj oni užili slávnostné menu bez zdravotných následkov.

Každé jedlo je možné prispôsobiť potrebám alergikov.

So svadobným plánovaním je často spojená aj únava, vyčerpanie, nedostatok energie. Nakoľko všetko so všetkým súvisí, zrejme aj tieto stavy sú výsledkom aj stravy, a teda sa ňou dajú riešiť.

– Určite áno. Veď energiu dostávame hlavne zo stravy. A preto je dôležité aj v tomto období si svoju stravu plánovať.

Je zdravé stravovanie a dodržiavanie zdravého jedálnička veľmi striktné alebo povoľuje aj sladké prehrešky či odmeny?

– Sladké odmeny sú určite povolené. Ak sú odmenami a nie sú spojené s emočným zajedením, fungujú ako eliminátor stresu, nedostatku energie a podobne. Akýkoľvek zákaz vytvára zvýšenú túžbu práve po tomto zakázanom jedle. :)

Nezdravá strava má často dopad aj na pleť a kožné problémy, ktoré si človek uvedomuje oveľa viac práve pri veľkých udalostiach. Dá sa úpravou jedálnička vylepšiť aj look na svadobné fotky bez následnej potreby retušovania? :)

– Problémy s pleťou a všeobecne kožné problémy je nutné riešiť bez ohľadu na plánovanú slávnostnú udalosť a ich náprava vyžaduje určitý čas. Na čo je veľmi dôležité pamätať pri plánovaní takejto udalosti.

Tieto zdravotné problémy sú spôsobené vo väčšine stravou, pitným režimom, a preto je možné zmenou stravovania ich postupne napraviť.

Zdravie pleti sa „schováva“ v črevách.

Dodržiavate Vy osobne prísne pravidlá neustále alebo si niekedy doprajete aj sviatky či slávnostné akcie s nezdravým mlsaním? :)

– Zdravé stravovanie nemá také prísne pravidlá spojené so zákazmi. Slávnostná udalosť určite súvisí aj s mlsaním. Dopriať si kúsok vynikajúceho dezertu, vychutnať si ho s radosťou a nie s výčitkami. To je základ!

Ale samozrejme nekontrolované jedenie zákuskov, sladkostí počas sviatkov, slávnostných akcií nepatrí do zdravého stravovania a prináša následky.

Ako rýchlo viete pomôcť slečnám a pánom nielen pred svadbou, ale aj stužkovou, plesom, promóciami a inými udalosťami, na ktorých chcú zažiariť peknou postavou a hlavne s možnosťou dať si slávnostné menu v pohode a bez nepríjemností?

– Je to veľmi individuálne a vždy je to otázkou osobnej konzultácie s klientom. Niekedy stačí 6-8 týždňov postupnej zmeny stravovania, pitného režimu, pohybu. Inokedy je potrebný dlhší čas. To súvisí aj s už spomínanými dopadmi potravinových alergií alebo intolerancií, kedy sa niektoré následky môžu odstraňovať dlhšie, 3- 6 mesiacov.

V zásade platí, že zdravé a trvalé chudnutie je maximálne 1kg týždenne, ale ako sme uvideli je to veľmi individuálne.

Dá sa z vašich receptov zostaviť slávnostné menu lahodiace všetkým zúčastneným?

– Áno, určite je to možné.

Sú vaše odporúčania vhodné nielen pre nevesty, ale aj pre mamičky s deťmi či svadobné maminy?

– Každý si zaslúži zdravú a chutnú stravu. :)

Dokážu si vaši klienti udržiavať dobré návyky, ktoré ich naučíte, aj dlhodobo a bez vás?

– Ak sa podarí docieliť zmenu návykov, určite áno a to je otázkou osobnej motivácie.

A na záver, čo vás inšpirovalo k spolupráci s Družičkou? :)

– Svadba, slávnostná udalosť, je tá, ktorú si pamätáme celý život. Každý chce vyzerať na tejto udalosti krásne, cítiť sa pekne, dobre, byť zdravý. Túžba mať krásne šaty a vyzerať v nich romanticky je prirodzená každej žene. Ale rovnako každý muž túži byť tým naj pre svoju nevestu. A to je práve to, v čom my dokážeme našim osobným prístupom a skúsenosťami pomôcť.

Ďakujem za rozhovor a teším sa na vaše inšpiratívne články, rady a nápady už čoskoro.