hostia_na _svadbe

Kto je hostiteľom večere pred svadbou?

Tradície sa aj v tomto často rozchádzajú a v každom kraji či krajine platí iný mrav, no väčšinou sú hostiteľmi predsvadobnej oslavy rodičia – či už ženícha alebo nevesty, prípadne oboch. Vždy však môžete prebrať iniciatívu do vlastných rúk a urobiť si nielen svadbu, ale i predsvadobnú rozlúčku podľa svojich predstáv. Ak však môžem odporučiť, pri všetkých tých povinnostiach a pomocichtivých maminách padne celkom vhod delegovať túto časť plánovania na nich :o). Na úvod si preberte svoje predstavy a pokiaľ sa veľmi neodlišujú, buďte pokojní, veď rodičia už zorganizovali nejednu z vašich osláv, preto im isto predsvadobná večera pôjde od ruky. A ak by tam aj nezhody boli, myslite na to, že svadobný deň bude plne vo vašej réžii a pri zamestnaní svadobných mám týmto spôsobom nebudú mať čas na zaoberanie sa inými, pre vás dôležitejšími potrebnosťami. :o)

hostia_na _svadbe
Zdroj obrázku: www.redefiningmoments.com

Koho pozvať na predsvadobnú večeru?

Pokiaľ ide o formálnu večeru a pokiaľ aj nie, je vhodné si premyslieť, koho všetkého pozvať. Určite by ste nemali vynechať vašu aktuálnu rodinu, najbližších či najdôležitejších členov svadobnej párty (družičky, družbov). V zahraničí je zvykom pozývať aj sobášiaceho, no v prípade civilného obradu si s týmto starosti robiť nemusíte. Pokiaľ ide o cirkevný sobáš v komunite, kde sa všetci poznáte a vládnu iné vzťahy, určite sa patrí pozvať aj kňaza.

Na koho ešte nezabudnúť?

Premeňte formálnu večeru na skvelú uvítaciu párty. Ak nejaká časť rodiny či priateľov cestuje zďaleka, bude to milé poďakovanie za ich snahu byť s vami vo váš veľký deň aj napriek vzdialenosti, ktorá vás delí. Pokiaľ plánujete svadbu v zahraničí, prípadne polovica hostí je z iného mesta a musí nocovať, urobte im láskavosť a postarajte sa o ich večeru v neznámom svete už deň vopred. Ak máte obmedzený rozpočet, zvoľte menej náročnú alternatívu welcome koktailu alebo čaju o piatej pre cezpoľných hostí. Skutočne ide o to, stretnúť sa skôr ako vo svadobnom chaose a akákoľvek forma uvítania či občerstvenia je vítaná.

Bude vás zaujímať: Akých hostí pozvať na svadbu

Ako pozývať hostí na predsvadobné občerstvenie?

Pokiaľ bude vaša stretávka pred svadbou veľkou oslavou s množstvom cestujúcich hostí, je vhodné poslať im oficiálne pozvánky minimálne e-mailom a požiadať o návratky (RSVP) s potrebnými informáciami, aby ste mohli naplánovať všetko potrebné v predstihu. Ak bude vaša párty neformálna, v rodinnom kruhu či na domácej záhrade, až toľko formálnosti do pozvánok vkladať nemusíte, hoci aj v takomto prípade je vhodné vedieť základné info vopred. Preto aj na malú oslavu pozývajte hostí osobne, telefonicky či vlastnoručne vyrobenými pozvánkami s návratkami a dajte im jasne vedieť, kedy a kde sa majú dostaviť.

Kedy pozývať hostí na (ne)formálnu oslavu?

Ak rozposielate pozvánky tohto typu, ideálne je poslať ich spolu s pozvánkami na svadbu, prípadne tesne po nich. To hosťom uľahčí naplánovať si dovolenku na cestu a pobyt vo svadobnom cieli, zarezervovať letenky, ubytovanie a všetko potrebné, a teda odpovedať na vaše pozvanie včas.

Čítajte aj: Formálna predsvadobná večera – časť 1.

 

Sledujte Družičku - Dozviete sa viac

Záleží nám na tom, aby ste sa s Družičkou a u Družičky cítili bezpečne. Preto sa zaväzujeme, že budeme k Vašim údajom pristupovať maximálne diskrétne a zaobchádzať s nimi nadmieru zodpovedne.

Podľa zákona č. 428/2002 Z. z. o Ochrane osobných údajov má prístup k Vašim osobným údajom, ktoré nám poskytnete prostredníctvom formulára na pridanie Vašej svadby, len oprávnená osoba Družička.sk, ktorá ich v žiadnom prípade neposkytne tretím osobám.