Delena_strava_zeleninovy_salat_s_krutonmi

Už na vás doľahla? Ak je u vás na návšteve pravidelne, zrejme ste ju očakávali aj tentokrát, no aj tak vás opäť zastihla nepripravených. Nie je reč o svokre :o , ale o zmene času, počasia a ročného obdobia, s ktorými sa každý organizmus vysporadúva po svojom. S tým súvisiaca jarná únava nie je žiadnou novinkou a postihuje rovnako všetky vekové aj výškové kategórie. Prípravy na ňu väčšinou neberieme vážne a následne každý rok namiesto vychutnania si jarného prebúdzania prírody si ho vždy vysilení prelezieme, prípadne dokonca nechcene odležíme. Ako sa pripraviť na zvládnutie náporu vyplývajúceho zo zmien počasia? Správna a zdravá strava  je základom úspechu aj pri tejto skúške, preto ju určite nepodceňujte!

delena_strava_grilovany_losos_so_zeleninou

Zdroj obrázku: www.pinterest.com

Zdravá strava ako zdroj jarnej energie

jarná očista – začnite jarným upratovaním a to nielen príbytku, ale hlavne svojho vlastného interiéru. Darmo budete dávať lepší benzín do zaneseného motora, stále bude čmudiť. Zdravá strava v zanesených útrobách spraví to isté. Po akej očiste siahnete je už na vás, ide o to, nejak začať.

režim zavodnenia – ruku na srdce, väčšina z nás pitný režim nedodržiava vôbec, nie to ešte pravidelne a už vôbec nie počas celého roka. Počas letných horúčav si telo pýta piť samé, no v zime nás to veľmi netrápi, zato my tým organizmus potrápime poriadne. Preto v rámci zdravého stravovania začnite aj zdravo zavodňovať. Samozrejme najlepšie čistou vodou, zdrobneniny formy vodka sa nerátajú :o .

cukry z ovocia – ak ste sa počas zimy obklopovali sladkosťami a obaľovali si nervy cukrom v nádeji, že sa skôr zahrejete alebo prežijete nepriaznivé obdobie, je na čase začať čerpať energiu z iných zdrojov. Správne vyvážená zdravá strava, ku ktorej ovocie neodmysliteľne patrí, vám poskytne všetko, čo vaše telo potrebuje aj v oblasti osladenia si života.

vláknina zo zeleniny – zasýti aj prečistí zároveň, teda máte to 2 v 1. Dôležité je správne upravovať a kombinovať. Pokiaľ nie ste rodený vegetarián a vašu novú jarnú zdravú stravu nepostavíte práve na zeleninovom základe, určite ju použite ako prílohu k hlavnému chodu. A v optimálnom pomere, nie ¾ mäsa a ¼ zeleniny :o .

Delena_strava_zeleninovy_salat_s_krutonmi

Zdroj obrázku: www.pinterest.com

obilniny a strukoviny – aj tieto by mali mať v našom zdravom jedálničku svoje zastúpenie. Určite však v optimálnej miere a vhodnom spracovaní. Napchávať sa chlebom od rána do večera nie je práve najlepšia terapia ani na zdravé stravovanie, ani na jarné odbúravanie konfekčných veľkostí či únavového syndrómu.

naplňte sa do polosýta – prejedanie je typické pre chladné a dlhé zimné večery, no na jar, kedy zhadzujeme jednotlivé vrstvy oblečenia a postupne odhaľujeme nadobudnuté zásoby, je načase nepreťažovať žalúdok veľkými sústami, práve naopak. Stravovať sa zdravo znamená jesť tak akurát a nechať žalúdku priestor aj na spracovanie prijatej potravy.

jedzte pomaly – že to v dnešnej uponáhľanej dobe nejde? Tak tu si požičiam výrok od známeho autora: „Kto si dnes nenájde čas na zdravý život, bude si musieť čoskoro nájsť čas na chorobu.“ A tá si ho veru vyžiada o dosť viac. Takže pokiaľ ste to doteraz nepraktizovali, od dnes si nájdite chvíľku a pokojné miesto na vychutnanie si každého sústa, ktoré vám dodáva presne tú energiu, ktorú nemáte.

pravidelnosť nadovšetko – správny a hlavne pravidelný režim je ďalšou z efektivít, ktorú je vhodné praktizovať. Pravidelným opakovaním si zapamätáme nielen nové učivo, ale osvojíme si aj správne techniky zdravého stravovania a naše telo presne bude vedieť, kedy čo dostane. A ono najlepšie vie, čo a kedy je preň vhodné, to len my sme si akosi zvykli ignorovať jeho požiadavky. A práve preto si žiada svoje, keď sa nám to najmenej hodí, napríklad aj formou jarnej únavy.

Ak ani po tomto všetko jarná únava z vášho života nevycúva, pravdepodobne bude niekde chyba v programe. Ale o tej niekedy nabudúce :o . Nakoľko aj my dodržiavame určité termíny aj režimy a zdravá strava nám nie je cudzia, radi vám pomôžeme obohatiť váš jedálniček a obedné menu  o správne veci v pravidelnom čase. Tešíme sa na vás v Trikostrave plní jarnej energie a bez jarnej únavy :o .

Autor: Trikostrav Prievidza