miesane_napoje_placeofmytaste.com

Ku všetkým letným nielen grilovaným špecialitám bezpodmienečne patria aj náležité nápoje. A nakoľko leto dáva príležitostí na oslavy viac ako iné ročné obdobia, aj letné osvieženie má mnoho farieb a možností. Ak si aj vy radi zamiešate farebný koktail bylinkových či ovocných vzťahov, prinášame vám pár tipov, ako na to.

ovocne_stavy_fridgecheck.com
Zdroj obrázku: www.fridgecheck.com

 

Farebné letné nápoje na oslavu

miešané nápoje – opojné elixíry, liečiteľské zázraky či nápoje lásky, akokoľvek si vaše drinky nazvete, veríme, že sa vám z nich bude točiť iba lyžička v pohári :-). Koktaily, miešané už od nepamäti, od 18-teho storočia nazývané koktailmi na základe kohútích zápasov, na ktorých sa farebnými nápojmi mali možnosť opájať víťazi, si dnes môžete namiešať aj vy. A to aj bez nezmyselného zápasenia, zato so zmyselným úmyslom :). Dokonca pri akejkoľvek príležitosti – či už rodinnej oslave, svadbe, promóciách alebo len tak, pre radosť. A čo všetko môžu vaše nápoje na svadbe či letnej grilovačke obsahovať?

  • bez aj s alkoholom – pokiaľ na zlepšenie nálady nepotrebujete ohnivú vodu, farebné letné nápoje si môžete dopriať kedykoľvek aj počas letnej horúčavy. V prípade alko verzií berte do úvahy počasie, aby vám neskrížilo plány vašich aktivít.
  • bylinky aj ovocie – zvýraznia, podporia, dodajú tú správnu chuť a dozdobia celý farebný look vášho letného nápoja k dokonalosti. Žiadaná je hlavne mäta či medovka, z ovocia citrusy a mäkké plody.
  • ľad alebo zmrzlina – ľadové kocky predstavujú nevyhnutnosť, bez ktorej sa osviežujúce letné nápoje nezaobídu. Ako so všetkým, aj s ním však treba opatrne, aby ste si namiesto letného osvieženia neprivodili nekonečnú angínu.
miesane_napoje_placeofmytaste.com
Zdroj obrázku: www.placeofmytaste.com

  víno a vínne mušty – k dobrému jedlu neodmysliteľne patrí aj dobré víno. A rovnako môže byť aj jeho súčasťou, nakoľko víno môžete zapracovať aj do marinád či omáčok. pivo a nealko raddlery – chladené, čapované, osviežujúce či nealkoholické. Akékoľvek zvolíte, jeho horká chuť zahasí smäd spoľahlivejšie ako kalorické sladké nápoje. Ak ho navyše použijete aj na vylepšenie chuti grilovaných špecialít, zalizovať sa budú nielen pivoví fajnšmekri. A tu je niekoľko miešaných inšpirácií, ktoré vám hlavu pomútia akurát svojimi lahodnými príchuťami :-).

Čítajte aj: Rodinná oslava á la vegetariánska grilovačka

Zdravé a zdravšie nealko na leto

Pokiaľ spadáte pod alko prípustnú vekovú hranicu alebo sa chcete opájať počas horúcich letných dní či zostať svieži aj počas noci, osviežte sa freshmi a im podobnými, vitamínmi nabitými letnými nápojmi. Ako ich rozoznať?

cerstve_stavy_railtowncafe.ca
Zdroj obrázku: www.railtowncafe.ca

 

  • fresh šťava – je 100%-ná ovocná a zeleninová šťava, ktorá nesmie obsahovať ani vodu, už vôbec nie konzervačné látky. Fresh je skrátka freš, a preto sa neskladuje.
  • džús – vyrobený z koncentrátu a vody má už dlhšiu trvanlivosť ako 100%-ne prírodná šťavnatá záležitosť a okrem konzervantov môže obsahovať aj iné pridané látky.
  • limonáda – býva sýtená a podiel ovocia je len minimálny (vytlačený bublinkami. :))
  • ovocný nektár – vzniká zriedením ovocného pyré a vody a podiel ovocnej zložky je menší ako u šťavy, nie však menší ako ¼ objemu, zato konzervačným látkam je vstup povolený.

Čítajte viac na šťavnatú tému Autor: tk, Trikostrav Prievidza