rodicovsky_tanec_cadenceandeli.com

Svadba je pre rodičov rovnako významná udalosť ako pre mladomanželov. Preto v rámci zvykov a tradícií majú svoje dôležité postavenie aj oni . Rovnako ako rodičom pri úvodnej odobierke nevesty ďakujeme, tak ich môžeme poctiť aj rodičovským tancom nasledujúcim po úvodnom sóle nevesty a ženícha.

 

svadobny_tanec_english-wedding.com
Zdroj obrázku: www.english-wedding.com

 

Ako vyberať vhodný tanec pre rodičov?

 

Pokiaľ budú na vašej svadbe prítomní obaja rodičia vás oboch, môžete uvažovať o rodičovskom tanci. A pokiaľ to tak aj nebude, vždy sa dá program variovať J. V ideálnom prípade však možnosti radšej vopred prediskutujte s rodičmi a nerobte im prekvapenie tohto typu, obzvlášť, ak tanec nie je ich silná stránka alebo by striedanie partnerov nemuselo dopadnúť pozitívne. Veď napokon, sami ich asi poznáte najlepšie a viete, čomu sa potešia a čomu radšej vyhnú.

 

Na čo všetko myslieť, keď plánujete tanec pre rodičov?

 

vôľa – nútiť rodičov do niečoho, čo im je skutočne proti srsti, nemá význam. Už vôbec nie na vašej svadbe. Nechcete si ich predsa pohnevať hneď na úvod večera. Rodičovský tanec na svadbe je možnosť, nie povinnosť, tak k nemu pristupujte benevolentne. (Toto však neplatí pre ženícha ako účastníka mladomanželského tanca :-). To je iná situácia a k jej odrieknutiu sa bude musieť ešte trochu prepracovať :-). )

 

vek – v žiadnom prípade nechceme robiť z rodičov v akomkoľvek veku tanca neschopných, no pokiaľ práve nie sú majstrami tanca v choreografiách akéhokoľvek typu, je vhodné zobrať ich skúsenosti dané časom do úvahy a podľa toho orientovať skladbu na ich tanec.

 

kondícia – hlavne tá fyzická a zdravotná je ospravedlniteľnou skutočnosťou, ktorú treba akceptovať a radšej nepreceňovať. Každopádne skladbu prispôsobte hlavne rýchlosťou.

 

preferencie – rovnako ako mladomanželia, aj rodičia majú právo vybrať si skladbu, ktorú si zo svadby svojich detí zapamätajú snáď najviac, nakoľko bude ich sólová. Nenúťte im preto váš vyhranený vkus a nechajte ich zapojiť sa do výberu. Zaangažovanosť na prípravách im padne vhod a vy budete mať istotu, že tanec zvládnu.

 

Pokiaľ teda vaši súhlasia, že na úvod niečo odtancujú aj oni, môžete postúpiť do ďalšieho kola a baviť sa o konkrétnych skladbách.

 

Vyskúšajte aj: Na čo myslieť pri výbere svadobnej hudby

 

rodicovsky_tanec_cadenceandeli.com
Zdroj obrázku: www.cadenceandeli.com

 

Kto s kým tancuje rodičovský tanec?

 

Nakoľko rodičia sú tradične štyria, mladomanželia 2ja, variácií a kombinácií je viac. Pri rodičovskom tanci totiž vôbec nejde o striktné pravidlá, skôr naopak. Ide o akési úvodné rodinné roztancovanie, takže ak aj začnete v určitom zložení, skončiť môžete úplne inak. Napríklad takto:

 

  1. Mama nevesty tancuje s otcom nevesty, teda so svojím partnerom
  2. Mama ženícha tancuje s otcom ženícha, takže tiež so svojím partnerom

 

A môžu sa vystriedať. Alebo

 

  1. Otec nevesty tancuje s nevestou
  2. Mama ženícha tancuje so ženíchom
  3. Mama nevesty tancuje s otcom ženícha

 

Alebo

 

  1. Otec ženícha tancuje s nevestou
  2. Mama nevesty tancuje so ženíchom
  3. Mama ženícha tancuje s otcom nevesty

 

Podľa množstva striedačiek je vhodné dohodnúť si dĺžku skladby, aby vám náhodou nedošla po prvých pár krokoch :). Ak sa však rodičia na parkete príliš zvŕtať neplánujú, neorganizujte im striedanie partnerov, ani nevyberajte príliš dlhú skladbu. Nakoniec, správny DJ dokáže odhadnúť, kedy toho majú sólisti tak akurát a pozve na parket aj divákov, ktorí netrpezlivejšie ako na rodičovský tanec čakajú na ten vlastný :-).

 

tanec_nevesty_s_otcom_coreyann.com
Zdroj obrázku: www.coreyann.com

 

Skladby na rodičovský tanec

 

Rodičovský tanec je väčšinou z kategórie menej moderných, zato zaužívaných a obľúbených skladieb. Či ide o ľudový valčík, viedenský valčík, evergreen alebo príjemnú pomalú skladbu súčasnosti, závisí od hlavných aktérov tohto rodičovského sóla, či vlastne dua :-).

 

A aby sme nezostali len pri teoretizovaní, tu je niekoľko praktických tipov na vhodné skladby na tanec s rodičmi či tanec rodičov:

 

 

Vybrali ste si? Alebo máte iný návrh? Podeľte sa oň v Komentároch.