unavena_nevesta

Je ťažké predstaviť si, že aj po vašom puntičkárskom svadobnom plánovaní sa realizácia vášho dňa D nedarí a veci nejdú podľa pripraveného harmonogramu. Ale niekedy sa to jednoducho stáva. Skôr ako vás to úplne vytočí, skúste si prejsť nasledovných 10 bodov, ktoré vás čiastočne pripravia aj na neželaný scenár. Lebo nakoľko svadba je o ľuďoch a pripravovaná s ľuďmi, vždy môže priniesť aj neočakávané chvíle. A keď sa chce niečo pokaziť, tak sa na svadbe pokazí, bez ohľadu na to, či je to váš alebo deň niekoho iného. Šťastie však praje pripraveným a nielen, ale aj s našimi tipmi sa môžete aspoň týmto 10-tim najčastejším bodom čiastočne vyhnúť, predísť im alebo sa s nimi vysporiadať a zároveň si udržať náladu vysoko nad bodom mrazu. Teda, snáď :o).

10 vecí, ktoré sa môžu na svadbe pokaziť a ako sa s tým vyrovnať

svadobne_pripravy
Zdroj obrázku: www.jessieloves.com

1. Neočakávaní svadobní hostia navyše

Možno zrazu príde niekto, kto omylom zaškrtol na návratke, že nepríde. Alebo sa objavia nepozvané deti či partner niekoho pozvaného. Akokoľvek, nikoho z nich nemôžete poslať domov od dverí. Ale môžete s tým vopred čiastočne rátať. Ako?

Pri plánovaní zasadacieho poriadku nechajte niekoľko miest na koncoch stolov voľných, prípadne dajte prestrieť aj stoly s menším počtom hostí rovnako ako tie väčšie. Ak máte zmiešané pocity alebo vám vnútorný hlas našepkáva, že zásoby budú potrebné, dajte o tom vedieť aj cateringovej spoločnosti. Hoci tú správnu firmu pár žalúdkov navyše určite nezaskočí.

Vopred si prezistite aj podmienky a platby takejto neplánovanej účasti, aby ste po svadbe nezostali prekvapení. Čím viac viete vopred, tým lepšie pre všetkých :o).

2. Čo ak to niekto preženie s alkoholom?

Posledné, čo na vlastnej svadbe chcete robiť, je starať sa o opitého hosťa znepríjemňujúceho večer všetkým zúčastneným. Ak sa predsa len niekto neustráži, dajte barmanovi avízo, aby mu viac nenalieval, prípadne ho slušne odprevaďte smer jeho hotelová izba. Samozrejme, ako nevesta to nemusíte robiť osobne, len o to niekoho požiadajte. A v takýchto prípadoch zaručene platí – radšej skôr ako sa niečo stane! A tým skôr myslím naozaj skôr :o) (môžete mi veriť, za tie roky mám toho za sebou už relatívne dosť, hoci stále sa rátam medzi tých šťastnejších :o))

3. Zabudli ste na niečo svadobné?

Pri všetkom tom balení, presúvaní a strese sa ľahko môže stať, že niečo (ne)malé či životne (ne)dôležité zostane zabudnuté. Ak k tomu dôjde a vy máte pocit, že sa kvôli tomu nevydáte, máte niekoľko možností:

Po prvé, jednoducho to necháte plávať a budete sa sústrediť na veci, ktoré máte k dispozícii.

Alebo, ak je to reálne, požiadate niekoho, kto by vám mohol danú vec priniesť, či kúpiť novú. V závislosti od toho, o čo ide, o radu môžete požiadať aj svojich dodávateľov. Ak máte svadobného koordinátora, určite má kopu osožných drobností po ruke, ďalšiu kopu vie operatívne zabezpečiť a pokiaľ to nejde, určite vymyslí efektívny variant. Aj od toho ho predsa máte :o).

Keď sa v konečnom dôsledku na vec pozriete z nadhľadu, určite to nebude úplná katastrofa (ledaže by ste zabudli ženícha :o)).

unavena_nevesta
Zdroj obrázku: www.commons.wikimedia.org

4. Dodávatelia priniesli či dodali nesprávny inventár, tovar…

Od malička ste snívali o pivóniách, všetko ste precízne dohodli vopred a vaše dekorácie sú plné záhradných ruží? Alebo mašle na stoličkách nekorešpondujú s vašimi farebnými predstavami? Skúste zachovať pokoj a pozrieť sa na to z uhla svadobných hostí, ktorí vôbec netušia, že kvety či farby sú o čosi iné  ako predpokladané. Ak sú pekné, budú sa páčiť aj v odtieni o 2 stupne svetlejšom, s menej rozvitými kvetmi či mierne posunutými stužkami.

Samozrejme nesnažím sa presvedčiť vás, že so všetkým treba vždy súhlasiť aj napriek tomu, že uvedené sa vám vôbec nepáči. Pokiaľ ide o skutočne nezvládnuteľný rozdiel, požiadajte dodávateľa o flexibilnú úpravu neželaného stavu. Pokiaľ to ide, máte vyhraté, ak nie, dýchajte zhlboka a nenechajte si pokaziť náladu na celý deň a noc a uvedený stav doriešte s dodávateľom, keď bude po všetkom.

Verte či nie, častokrát sú aj dodávatelia zaskočení z toho, aké kvety, farby či suroviny  im aj na základe opakovanej objednávky dodajú a snažia sa urobiť maximum pre vašu spokojnosť. Svadba je však kolos, ktorý závisí od mnohých článkov a nie vždy ide všetko hladko aj v zákulisí.

5. Idete úplne mimo svadobného plánu

Strávili ste hodiny vypracovávaním a detailným ladením vášho svadobného harmonogramu, ale už začiatok dňa sa vám nevydaril, nakoľko účes a líčenie trvali dlhšie a vy ste v časovom sklze už na obed. Navyše limuzína mešká, muzikanti sa stratili niekde cestou a hostia neprestávajú s ustavičným vyvolávaním na poslednú chvíľu? Základ je – nepanikáriť! V podstate perfektne do detailov zrealizované svadby sú veľmi zriedkavé, takže nič nevšedné sa nedeje ani vám. Pokiaľ však všetko riadite vo vlastnej réžii, pociťujete to o dosť intenzívnejšie.

Dobrá správa je, že celému chaosu môžete predísť plánovaním s časovými rezervami na všetko. Naozaj na všetko. Vo voľnom čase si potom môžete vychutnať váš obľúbený drink či kávu alebo si dať rýchlu sprchu či spraviť pár foto navyše.

Dosť dôležitým bodom plánovania programu je plánovanie dopravy, kedy je nevyhnutné rátať s premávkou obzvlášť v období víkendov, sezóny, prázdnin, sviatkov a podobne. A v neposlednom rade zadajte dodávateľom čas príchodu a záverečných príprav aspoň o akademickú štvrťhodinku skôr. Len pre istotu :o).

A ešte sme zďaleka neskončili.

Sledujte Družičku - Dozviete sa viac

Záleží nám na tom, aby ste sa s Družičkou a u Družičky cítili bezpečne. Preto sa zaväzujeme, že budeme k Vašim údajom pristupovať maximálne diskrétne a zaobchádzať s nimi nadmieru zodpovedne.

Podľa zákona č. 428/2002 Z. z. o Ochrane osobných údajov má prístup k Vašim osobným údajom, ktoré nám poskytnete prostredníctvom formulára na pridanie Vašej svadby, len oprávnená osoba Družička.sk, ktorá ich v žiadnom prípade neposkytne tretím osobám.