1.Výber správnych kvetov do svadobnej kytice

Kedysi svadobnú kyticu vyberala nastávajúca svokra a nevesty si veľa nenavyberali. Tie časy sú (našťastie) dávno preč a kyticu spolu z výzdobou si vyberá nevesta.
Už ste to určite počuli, ale je to taká alfa a omega- treba myslieť na sezónnosť kvetov. Na internete sa dá nájsť hŕba krásnych svadobných kytíc. Vyberte si svoju vysnívanú, kľudne aj dve alebo viac a ukážte ich floristke. Tá Vám navrhne dobré alternatívy, prípade Vám uviaže skúšobnú kyticu. Ak sa Vám niečo na nej nepáči, nebojte sa to prekonzultovať. Vy ste predsa zákazník a obe strany chcú aby ste vo svoj veľký deň bola so svojou kyticou stopercentne spokojná.
Ešte jedna drobnosť – výber kvetov do kytice nemusí byť totožný s výberom kvetov vo výzdobe.

svadobna-kytica
Zdroj obrázku: Florashop

2. Snúbenec vyzdvihuje a platí za svadobnú kyticu

Je zvykom (a celkom príjemná správa), že za kyticu platí ženích a mal by ju aj z kvetinárstva vyzdvihnúť. Ak to logisticky nevie zabezpečiť, nastáva priestor pre družičku alebo doručovaciu službu kvetinárstva. Nevesta by sa v deň svadby s kyticou nemala zapodievať až do momentu obdarovania.

 3. Svadobná kytica ako darček pre nevestu

A je to tu – či už s tradíciou alebo celkom jednoducho prichádza na rad odobierka. To je moment, kedy ženích príde „pýtať“ nevestu a pri tejto príležitosti jej kyticu venuje, nevesta zas ženíchovi pripne pierko.

svadobna-kytica3
Zdroj obrázku: Florashop

4. Svadobná kytica počas svadobného obradu

Prichádza jeden z najkrajších momentov svadby a to vstup do kostola alebo obradnej miestnosti. Aj tu hrá svadobná kytica dosť podstatnú rolu a okrem iného slúži ako super uzemňovač nervov :) . Nevesty, určite sa neponáhľajte, snažte sa pozerať sa či už na ženícha alebo ľudí, čo Vašu lásku prišli podporiť. Je to dosť ťažké (nerozplakať sa pri tom, predsa len sme romantické duše), ale určite nezabudnuteľné! No a potom tie krásne fotky!
Ako nevesta príde na svoje miesto, kyticu drží stále v rukách. V prípade, že si od držania kytice chce oddýchnuť, na kyticu čaká jej prvá družička alebo svedkyňa. Nevesty, kedykoľvek si kyticu môžete odložiť u niekoho, no snažte sa kyticu nepokladať – kvietky by sa mohli pri tom poškodiť.
Pri vymieňaní prstienkov a samotnom obrade je nepraktické kyticu držať, takže ak ste ju doteraz držali Vy, je čas ju podať vernej družičke.
Čas, kedy si kyticu pýtať späť je pred podpisovaním dokumentov. Tento úkon zvládnete aj s kyticou v rukách a  zvykom býva, že hneď po podpisovaní nasleduje odchod už mladomanželov na stanovište gratulácií. Aj tieto momenty bývajú zvečnené a kytica je krásnym doplnkom dvoch najšťastnejších ľudí.

svadobna-kytica2
Zdroj obrázku: Florashop

5. Čo so svadobnou kyticou počas gratulácií?

Počas gratulácií sú mladomanželia obdarúvaní darmi a skoro vždy aj kyticou alebo kvetom. Je praktické mať prázdne ruky, ale myslite na to aby sa Vaša svadobná kytica nedostala medzi tie gratulačné, mohla by sa nevhodnou manipuláciou poškodiť. V praxi sa overilo mať niekoľko družičiek držiacich kvety a aspoň jedného človeka vyčleneného na prípadné dary (na Slovensku obálok).

6. Príchod na svadobnú hostinu

Po gratuláciách si nevesta vezme svadobnú kyticu opäť do rúk a presúva sa na hostinu. Príchod novomanželov na hostinu sa spája s rôznymi uvítacími zvykmi. No a v neposlednom rade prenos nevesty cez prah ku svadobnému stolu. Jedna kytica už ženičkám na váhe nepridá, preto kyticu pred týmto milým okamihom nemusíte odkladať :). Po príchode treba dať kyticu do vody. Vo váze môže stále slúžiť ako dekorácia svadobného stola, preto ju nezabudnite zakomponovať do výzdoby.

svadobne fotenie
Zdroj obrázku: Florashop

 7. Svadobná kytica počas svadobnej hostiny

Počas hostiny si nevestička kyticu vezme na spoločné fotografovanie sa so svadobčanmi. V prípade, že fotenie novomanželov ešte neprebehlo a budete ho realizovať počas hostiny, nevesty nezabudnite na kyticu. Ak sa novomanželia chcú fotiť v iný deň, aby si neodkrajovali z oslavy, treba sa poradiť s floristkou, či daná kytica vydrží poprípade aj na ďalší deň, alebo bude treba alternatívnu kyticu (napr jednoduchú kyticu z hortenzií).

8. Hádzanie svadobnej kytice

Zvyk hádzania kytice je už viac menej udomácnený aj na Slovensku, tak prečo ju nehodiť? :) Klasicky sa kytica hádže hneď po obrade, ale ak si ju chcete ešte trošku ušetriť a vychutnať jej čaro môžete ju hodiť napr. okolo polnoci a zakomponovať ju do polnočných tradícií. Po polnoci Vám už isto chýbať nebude a môžete ňou potešiť svoju vydajchtivú družičku alebo inú slečnu.

hadzanie kyticou
Zdroj obrázku: Florashop

9. Uchovávanie svadobnej kytice

Chcete si kyticu nechať? No, nie všetky kvety sú na to vhodné…ale klasicky zavesiť dolu hlavou by malo pomôcť. Levanduľa je na to ako stvorená, ale tiež po čase opadá. Veru, nič netrvá večne. Ak predsa chcete mať pamiatku na svadobnú kyticu, na internete sa dá nájsť návod, ako si z lupienkov ruží vyrobiť náhrdelník…ešte som neskúšala, ale ten by mal vydržať celé veky :)!

Kontaktujte Florashop.sk

Údaje označené * sú povinné

Snažíme sa zabrániť spamu. Prosíme, napíšte výsledok:

Poskytnutím Vašej e-mailovej adresy súhlasíte s jej použitím na reklamné účely Družička.sk - na zasielanie Newslettera, prípadne noviniek. Viac informácií o bezpečnosti údajov nájdete tu

Svoj súhlas môžete, samozrejme, kedykoľvek odvolať.