yberane_vina_vo_vinici

Manželstvo je ako víno – čím harmonickejšie, tým lepšie :-). A nakoľko svadba je jeho začiatkom, kvalitné víno k svadbe jednoznačne patrí. Pokiaľ chcete byť dobrými hostiteľmi, o inom ani nerozmýšľajte. A práve zamyslenie sa nad svadobnými nápojmi už v úvodnom plánovaní je najdôležitejším krokom ako vybrať vhodný drink pre každú časť svadobného dňa či pre akúkoľvek inú príležitosť. Vhodne skombinovať slávnostné menu a nápoje je otázkou hodnou odborníka. A práve preto ani túto kapitolu svadobného plánovania nenechávame na náhodu a oslovili sme vínneho špecialistu a gurmána, pre ktorého je dobré vínko jeho srdcovou záležitosťou. O to viac sa mu rozumie, veď pri jeho študovaní spája rozum s citom. Michal Behún – Riesling Specialist, si zamiloval biele vína z oblasti nemeckej Mosely, no ľahostajné mu nie sú ani iné odrody tohto lahodného moku. Čo všetko už má v oku a čo mal na jazyku, nám prezradil v priateľskom rozhovore.

vyberane_vina_vo_vinici Michal Behún s Phillipom Apelom v ich vinohrade v obci Nittel na Hornej Mosele.
Vinárstvo Apel bolo založené v roku 1477 a funguje odvtedy nepretržite.

 

Pekný deň prajem, Michal.

Kedy a kde začala Tvoja vášeň k vínam?

– Moja vášeň k vínam sa začala dávno, ešte pred pubertou, keď mi starý otec zveril do rúk volant najprv od starej Octavie Combi na poľnej ceste do viníc a potom aj od veľkého traktora Zetor. Chodievali sme spolu do viníc v Hontianskych Moravciach, na Babiu horu, kde mali starí rodičia vysadené samorodé hrozno, samorodák, a aj štepové odrody. Jednoducho tam ma to chytilo za srdce, páčilo sa mi to, oslovilo ma to. Najmä z toho pohľadu, že som si oddýchol v prírode, z toho kopca je krásny výhľad do doliny a čiastočne aj do obce. No a potom, po práci, sme išli do pivnice vytesanej do pieskovca, tufu. Veľmi príjemné. Najveselšie boli samozrejme oberačky, kde sa zišlo do tridsať ľudí. Rodina zblízka i zďaleka, bolo tam veselo. Tam a so starým otcom som sa učil robiť víno. Aj som ho samozrejme skoro ochutnal. Doteraz mám na jazyku chuť takého mladého vína, zo starých dubových sudov, v tej tufovej pivnici. Svieže víno, prirodzené, naturálne. Výborné! Dokonca to bolo v kategórii, ktorú teraz v Rakúsku priatelia vinári “vyšvihli” na Gemischte. Jednoducho v starej štepovej vinici bolo vysadené a dosadené hrozno tak ako prišlo. Rôzne odrody v rôznom pomere. Takže vtedy a tam sa to začalo. V Hontianskych Moravciach, u starých rodičov.

Prečo práve Nemecko a Mosel?

– Dlho som chcel niečo robiť s vínom, venovať sa mu profesionálne a nie len ako hobby. O tejto vinohradníckej oblasti som vedel a pred ôsmymi rokmi som ju prvýkrát navštívil. Chytilo ma to za srdce od prvej minúty. Je to jedinečný región. Svetovo výnimočný svojou polohou, terroir, ľuďmi. Je to určite oprávnene svetová trieda. Hrozno tu začali pestovať už Rimania pred viac ako dvetisíc rokmi, pretože táto oblasť, ktorá je v dotyku s Luxemburskom, bola súčasťou Rímskej ríše. Oni tu vysadili prvé hrozno, doteraz sa tu pestuje odroda Elbling, ktorá je považovaná za určite najstaršiu odrodu pestovanú v Nemecku a podľa iných zdrojov je to najstaršia odroda na svete. Je tam mnoho rímskych pamiatok. Mesto Trier je najstaršie nemecké mesto. Je to rímske mesto. Nájdete tam amfiteáter, stavby ktoré majú viac ako 2000 rokov. A výborné víno! V septembri tam budem sprievodcom cyklovýletu, ešte sú voľné miesta.

vyberane_vina_vinice_nemeckoVinice na Dolnej Mosele v najväčšej vinohradníckej obci Winningen.

 

Čo Slovenské vinohradnícke oblasti? Máme aj u nás niečo vhodné svadobné?

– Slovenský vinári prešli taký obrovský kus cesty za poslednú dekádu, že keby tak postupovali ostatné odvetvia, určite sme už pred Švajčiarskom. Na Slovensku máme 6 vinohradníckych oblastí, Malokarpatskú, Južnoslovenskú, Nitriansku, Stredoslovenskú a Východoslovenskú vinohradnícku oblasť plus klenot vinohradnícku oblasť Tokaj. Každá má svoje špecifiká. Jednoznačne, slovenské „Beverlly Hills“ je Južnoslovenská vinohradnícka oblasť a najmä okolie Nových Zámkov, Strekova a Štúrova. Najmä kvôli svojmu terroir a ľuďom. Avšak okrajové vinohradnícke obce ako napríklad Čachtice, Sebechleby, Žemberovce, Priekopa (Sobrance) vedia pri správnych postupoch a šikovných rukách ponúknuť klenoty vo fľaši. Pretože tam, kde hrozno dozreje do zberovej zrelosti, ale kde sa musí trápiť, poskytne nám krajšie telo a štruktúru. Nezvykne byť také ploché a jednoduché. To isté čo Mosel.

Prečo je podľa Teba vhodné víno na spoločenskej akcii, či už je to svadba, ples, rodinná oslava či biznis podujatie, také dôležité?

– O víne sa hovorí, že je to nápoj bohov. Je to nápoj z ovocia, môže mať mnoho podôb a chutí. Je to nápoj, ktorý rozveseľuje a ktorý dodáva energiu. Správnym výberom vína môžeme pokryť celú akciu. Od prípitku, cez nápoj k popíjaniu, vieme ho dobre nakombinovať s jedlom a tiež aj dezertom. Správnym a primeraným výberom neurazíme a povznesieme náladu a hostí a o to predsa ide v prvom rade.

A čo vína a svadobné menu?

– Správne ladenie vína k svadobnému menu je pre skvelý gastronomický zážitok, o ktorý na svadbe určite ide, veľmi dôležité. Ide o takzvané párovanie jedla a vína, ktoré je však náročnejšie na logistiku, obsluhu, servis. Pokiaľ ste zástancom zlatej strednej cesty, môžete využiť nasledovný model, ktorý je podľa môjho názoru a uváženia prijateľnejší.

Zvoľte biele suché svieže víno z nearomatickej odrody, nech sa dobre a ľahko pije. V letných horúcich mesiacoch ho môžeme doplniť alebo nahradiť ružovým suchým vínom. Dúšky tohto vína sú v teple veľmi príjemné. Ako červené odporúčam taktiež niečo ľahšie. Napríklad skvelou voľbou môže byť Svätovavrinecké, Zweigeltrebe alebo Rulandské modré. Ale pri červenom vždy radšej siahnime po fľaši, ktorá bola nafľašovaná aspoň pred dvoma rokmi. Takéto víno sa nám odmení oveľa lepšou chuťou, bude krajšie, piteľnejšie. Nemusí byť barikové, skôr naopak, skvele nám osvieži svadobné momenty červené víno ovocnej a ľahkej chuti.

vyberane_vina_MoselVinohrady na Mosele sú v malých výmerách, veľmi rozdrobené a v strmých expozíciách.

 

Víno má aj mnohé liečivé účinky, prezradíš nám niečo aj o nich?

– Ako sa hovorí, aj dobrého veľa škodí, a preto všetkého s mierou. Viem, len si musíme odskočiť naspäť do Mosely. Najznámejší vinohrad v tejto vinohradníckej oblasti sa nachádza na strednej Mosele, priamo v prekrásnom vinárskom mestečku Bernkastel-Kues. Tento vinohrad sa volá Doctor. Prečo? No veľmi dávno, na prelome 13-teho a 14-teho storočia, trpel arcibiskup z mesta Trier smrteľnou chorobou. Vinári z Bernkastelu mu poslali súdok vína z tohto vinohradu a on po vypití tohto sladkého vína zázračne zo smrteľnej choroby úplne vyzdravel a povedal: „Toto víno je naozaj doktor!“ Takže, dobré víno je určite liečivé, v primeraných dávkach. Pán arcibiskup vypil súdok, ale zas, bol to arcibiskup a veľmi chorý. :-)

Aj Ty uzatváraš najlepšie obchody pri pohári vína? :-)

– Určite áno. :-)

 Ktoré je Tvoje obľúbené a ktoré najžiadanejšie u klientov?

– U mňa je to jednoduché. Mám odrodu Riesling z Mosely, ktorá poskytuje vína od veľmi suchých až po opulentne sladké. Každý si nájde svoje. Tá šírka chutí je nepredstaviteľná. Preto je to Kráľ vín a víno kráľov. Ja mám rád skôr suchšie Rieslingy, vinifikované naturálne, prirodzene v sudoch a v sladkosti off-dry. To znamená, že sú suché s troškou zvyškového cukru. Je to báseň v ústach.

Zákazníci, páni, majú radšej suché Rieslingy, dámy skôr polosuché až sladšie. Líši sa to aj od regiónu, predsa len je pravda, že severnejšie Slovensko má radšej sladšie víno.

vyberane_vina_vinice2Urziger Würzgarten – veľmi známa oblasť, kde sa produkujú prirodzene sladké vína.

 

Čo všetko máš pre nás pripravené v rámci Tvojho vínneho seriálu špeciálu?

– Budem sa snažiť, aby som na základe svojich skúseností a vedomostí obohatil čitateľov Družičky o zaujímavé témy týkajúce sa vína a všetkého s ním súvisiaceho, čo by im mohlo pomôcť pri organizácii svadby, ale aj inej spoločenskej či rodinnej udalosti. Lebo víno je súčasťou aj rodinných osláv, vianočných večierkov, Stužkových… Začneme vhodným nápojovým sklom, kombináciami jedla a vína, odporúčaniami zo skúseností. Verím, že to budú prínosné informácie, ktoré uľahčia výber.

Takže sledujte Družičku, dozviete sa viac :-).

A na záver, čím Ťa Družička zaujala, že si sa s ňou rozhodol nadviazať spoluprácu?

Myslím, že je to výborný portál, kde čitatelia nájdu informácie o veľmi dôležitej udalosti v ich živote, svadbe, ale aj cenné rady o organizovaní akcií a eventov. Družička ponúka na jednom mieste súhrn užitočných informácií, ktoré zďaleka nie sú len teoretické a pomôžu správne naplánovať svadbu do detailov, ku ktorým určite patrí aj správne svadobné víno. Preto si myslím, že keď sa podelím o to, čo viem z oblasti vín a z vlastnej praxe, mnohých čitateľov to inšpiruje k novým skúsenostiam a možno skúsia niečo nové aj v tomto smere.

 

Ďakujem za rozhovor a teším sa na Tvoje inšpiratívne články, rady a odporúčania, z ktorých sa aj ja rada  dozviem veľa nového a zaujímavého.

Družička

Zdroj foto: Archív Vyberané vína