vegetarianske_grilovanie_onegreenplanet.org

Keď príde reč na grilovanie, väčšine z nás napadne jemne sa vznášajúci oblak dymu a v ňom sa šíriaca lahodná vôňa mäsa. No grilovanie nemusí byť len o mäse a mäsožravcoch :o). Špeciality z grilu môžu byť aj ľahšieho charakteru. A to zďaleka nie len vo forme ľahkej prílohy. Bezmäsité predjedlo či dokonca hlavný chod dokážu zasýtiť nielen vegetariánov, ale aj iných labužníkov. Stačí zapojiť fantáziu, zadovážiť správne ingrediencie a vegetariánska grilovačka pre všetkých sa môže začať. Napríklad aj v podobe rodinnej oslavy či letnej záhradnej párty len tak, pre potešenie.

 

vegetarianske_grilovanie_onegreenplanet.org
Zdroj obrázku: www.onegreenplanet.org

 

Čo všetko sa dá ugrilovať po vegetariánsky?

 

Pokiaľ ste vaše doterajšie párty pri ohni orientovali len mäsitým smerom, budete príjemne prekvapení, koľko možností sa ponúka aj vo vegetariánskom štýle. A možno si na mnohých z nich pochutnávate bez toho, že by ste si to uvedomovali. Ak hľadáte inšpirácie, čo ešte hodiť na gril, aby to vykúzlilo opojné mámenie pre mlsné jazýčky všetkých zúčastnených vašej rodinnej oslavy, tu je pár tipov:

 

  • zelenina – takmer akákoľvek. Niektorá je vhodnejšia priamo na gril, iná na špíz, ďalšia zas do alobalu alebo aj do pahreby. Fantázii sa medze nekladú. Vzhľadom k tomu, že niektorá zelenina má ochrannú šupku, možno s ňou experimentovať viac ako s mäsom.
  • chlieb a pečivo – potreté olivovým olejom chytí ten správny južanský šmrnc.
  • placky – opekať môžete aj pizzové či iné, nekysnuté cesto. Bude síce suchšie, ale aj menej kalorické :o).
  • vegetariánsky burger – momentálne dosť módna záležitosť plnená grilovanou zeleninou, syrom či náhradou mäsa.
  • syry – plesňové, ovčie, kozie a mnohé iné. Tavené radšej tavte inde :o).
    zeleninove_spizy_s_tofu_centegrahealthyliving.com
    Zdroj obrázku: www.centegrahealthyliving.com
  • Eggcheese – produkt z vaječného bielku, čosi ako parenica, ale predsa len iná.
  • sójové plátky a tofu – lahôdka s rôznymi príchuťami poteší chuťové bunky aj zarytých milovníkov mäsa.
  • Goody Foody a Robi mäso  – samozrejme vegetariánska záležitosť, s o čosi iným zložením ako je len sója.
  • huby – zabalené v alobale vytvoria voňavé podhubie pre akéhokoľvek alobalového spolupútnika. Pokiaľ ich plánujete napichnúť na špízy, siahnite skôr po tvrdších jedincoch.
  • ryby a morské plody  – pokiaľ vám vaše vege presvedčenie umožňuje konzumáciu rýb, môžete zaloviť rovnako v sladkých ako aj v slaných vodách. A vaše grilované vegetariánske menu na slávnostnejší spôsob nadobudne ďalekosiahle rozmery.
  • ovocie – ugrilujte si sladkú bodku na záver v podobe dezertu ako napríklad banán s medom a škoricou, grilovaný ananás so zmrzlinou či jabĺčka na grile. Prsty si oblížu malí aj veľkí hostia.
    zelenina_na_grile_georgesmarket.com
    Zdroj obrázku: www.georgesmarket.com

 

Pár tipov na vegetariánske grilovanie na rodinnej oslave

 

A aby sme nezostali len pri teórii, tu je pár tipov na (ne)tradičné grilované pochúťky.

 

  • grilovaná červená repa s kozím syrom
  • balkánsky syr s hubami
  • grilované sójové karbonátky
  • plnené grilované paradajky
  • plnené papriky s ricottou a kapary
  • zeleninový špíz s tofu
    grilovane_plnene_paradajky_thelatinkitchen.com
    Zdroj obrázku: www.thelatinkitchen.com

 

A čo radi grilujete vy? Dajte nám vedieť. Dobrým tipom sa vždy potešíme.

 

Autor: tk, Trikostrav Prievidza